spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Subventii – nu! Macar credite garantate de stat sa fie!

- Advertisement -

Dacã în acest an marea parte a subventiilor pentru agriculturã au fost declarate ajutor de stat, conform normelor U.E., pentru agricultorii constituiti într-o formã de asociere sau au diferite forme de personalitate juridicã asimilate I.M.M.-urilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale încearcã sã-i sprijine mãcar în contractarea de credite agricole în vederea continuãrii activitãtii.

Pentru anul 2010, conform Legii 329/2009 si a H.G. 1619/2009, Ministerul Agriculturii ar trebui sã punã la dispozitia Fondului de Garantare 86 de milioane de lei (fatã de 250 milioane lei în 2009) pentru garantarea creditelor acordate fermierilor. Prin intermediul programului, agricultorii pot prelua credite si pot obtine garantii din resurse publice pentru creditele de productie, fãrã sã fie mai fie necesarã girarea acestora cu garantii reale cum ar fi pãmântul sau alte de valori. Garantia guvernamentalã poate ajunge pânã la cel mult 80% din valoarea împrumutului contractat. Aceasã facilitate se acordã pentru I.M.M. (societãti agricole, asociatii de profil, P.F.A sau Asociatii Familiale) care care au o cifrã de afaceri mai micã de 50 milioane euro/anual si mai putin de 250 de angajati. BRD, BCR si CEC au încheiat conventii în cu APIA si FGCR, în discutii mai fiind BancPost si Raiffeisen, cuantumul creditului maxim si conditiile de creditare variind de la o institutie financiarã la alta.

Pentru ce, cum si câti bani pot împrumuta producãtorii agricoli?

Conform comunicatului BRD din 11 ianuarie a.c., în anul 2010, banca va acorda în continuare credite pentru finantarea activitãtilor curente ale producãtorilor agricoli care beneficiazã de sprijin financiar, în proportie de 90% din valoarea estimatã a subventiei (din care 50% este garantatã de cãtre stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural -FGCR), pânã la data plãtii integrale a acestor sume de la bugetul de stat. Creditele vor fi acordate în baza unei conventii încheiate de BRD cu APIA si FGCR si sunt destinate beneficiarilor de sprijin financiar din sectoarele vegetal, zootehnic, al îmbunãtãtirilor funciare si al reorganizãrii si sistematizãrii teritoriului, se aratã într-un comunicat al bãncii. Împrumuturile vor putea fi obtinute cu adeverinte emise de APIA în vederea certificãrii cuantumului alocat fiecãrei activitãti si va fi garantat în proportie de 50% de FGCR. Sprijinul financiar se acordã sectoarelor de legume si fructe destinate prelucrãrii industriale, viticulturã, tutun, hamei, cartofi, plante medicinale si aromatice, precum si flori sau plante dendrologice si ornamentale, dar si sectorului de zootehnie, pentru sustinerea ameliorãrii populatiilor de animale, îmbunãtãtirea calitãtii produselor de origine animalã si sustinerea mãsurilor pentru producerea si comercializarea produselor apicole.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.