11.4 C
Vaslui
26-mart.-2023

Subvenții pentru cultivatorii de cartofi și struguri de masă

- Advertisement -
S-A STABILIT… Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

AJUTOR FINANCIAR… Cultivatorii de cartofi și de struguri de masă vor putea primi sprijin pentru recolte, prin două programe adoptate de Guvern, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, după ședința de Guvern.

„Am adoptat  două Hotărâri de Guvern extrem de importante. Una dintre ele vizează sprijinul pe care îl acordăm cultivatorilor de struguri de masă. Este un program în valoare de 15 milioane de lei”, a anunțat Chesnoiu. „Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 15 iulie, iar dovada comercializării strugurilor și producției obținute poate fi făcută până la data de 29 noiembrie. Încercăm în acest fel să susținem cât de mult posibil cultivatorii. Este extrem de important să avem struguri românești o perioadă cât mai lungă de timp și să ne asigurăm necesarul din producția internă.

Vizați și cultivatorii de cartofi

De asemenea, o altă Hotărâre de Guvern extrem de importantă a fost cea care vizează sprijinul cultivatorilor de cartofi. „Și aici pot fi depuse cererile de finanțare până în data de 15 iulie. Comercializarea se va face până la data de 29 noiembrie inclusiv și, evident, ne rămâne luna decembrie pentru a efectua toate plățile în urma verificărilor efectuate. Aici putem vorbi despre un program care va avea continuitate și din anul 2023, pentru că am prins în Planul Național Strategic o măsură dedicată cultivatorilor de cartofi, cu o alocare de 50 de milioane de euro, astfel încât să se poată construi depozite pentru producția obținută în România și în perioadele în care apare nevoia de cartof să putem să furnizăm din producția internă”, a afirmat Chesnoiu. Potrivit acestuia, subvențiile vor fi acordate pentru cei care produc o cantitate de minimum 15 tone pe hectar. „În dezbaterile cu fermierii, pentru că toate proiectele pe care le elaborăm la Ministerul Agriculturii încercăm să le dezbatem și să le punem la punct împreună cu fermierii, am convenit că aceasta este o sumă care acoperă o parte din cheltuielile pe care ei le au, ținând cont de faptul că discutăm doar de cei care vor realiza o cantitate de minimum 15 tone pe hectar cu obligativitatea comercializării a minimum 6 tone din producția obținută până la data de 29 noiembrie. Este un plan pe de susținere a cultivatorilor de cartofi pe o perioadă multianuală, astfel încât să aibă continuitate, să își producă efectele, să creștem suprafața cultivată și, așa cum v-am spus, din Planul Național Strategic viitor, să începem finanțarea investițiilor în depozitare, o zonă în care în momentul de față suntem deficitari și cred eu că este unul dintre punctele și cauzele la care trebuie să umblăm pentru a schimba situația cu privire la cultivatorii de cartofi”, a spus oficialul.

Criterii cumulative de eligibilitate pentru cultivatorii de cartofi

Criteriile cumulative de eligibilitate pentru cultivatorii de cartofi sunt următoarele:

  • a) să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
  • b) să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
  • c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
  • d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.