Suma uriaşă pe care Guvernele şi companiile din întreaga lume trebuie să o plătească pentru ,,înverzirea” sectorului energetic

Guvernele şi companiile din întreaga lume vor trebui să investească cel puţin 92.000 de miliarde de dolari, până în 2050, pentru a reduce emisiile de CO2 suficient de rapid pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, transmite Bloomberg.

Aceasta este cea mai recentă prognoză a analiştilor de la BloombergNEF, care consideră că această scală a cheltuielilor este necesară pentru a stimula o electrificare rapidă a economiei globale şi pentru a reduce dependenţa de combustibilii fosili.   Conform specialiştilor, treizeci de ani este un interval scurt de timp pentru a atinge scara de transformare necesară pentru a limita creşterile periculoase ale temperaturilor globale. Investiţiile în infrastructură pentru acomodarea tranziţiei energetice vor trebui să crească între 3,1 trilioane şi 5,8 trilioane de dolari annual, în medie, până în 2050, în creştere de la aproximativ 1,7 trilioane de dolari în 2020, a constatat BNEF. Asta înseamnă că factura finală ar putea ajunge la 173 trilioane de dolari, de aproximativ opt ori produsul intern brut al SUA în 2019.   Acest nivel al cheltuielilor ar ajuta la limitarea creşterii temperaturii medii globale la 1,75 grade Celsius, comparativ cu încălzirea de 1,2 grade Celsius existentă deja. Însă fără noi acţiuni, fenomene precum valuri de căldură, inundaţii şi incendii de pădure, experimentate în întreaga lume, în ultimele câteva săptămâni, vor deveni probabil mai frecvente, mai periculoase şi mai costisitoare.    Extinderea rolului energiei electrice stă la baza tuturor speranţelor pentru o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit BNEF, peste trei sferturi din reducerea potenţială a emisiilor în acest deceniu ar urma să vină din furnizarea de electricitate şi utilizarea crescută de energie eoliană şi fotovoltaică, susţine BNEF.

Citeste mai mult: adev.ro/qwlmv8
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ