spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Sumă uriașă pentru racordarea la gaz: peste 34.000 lei pentru o distanță de numai 105 metri!

- Advertisement -
ULUITOR!… Deși distanța de la imobilul femeii până la conductă este de numai 105 metri, suma impusă pentru lucrări i-a fost calculată în total la… 34.207 lei!

DE NECREZUT… O hușeancă a rămas uluită atunci când a primit răspunsul societății de distribuție a gazelor naturale, căreia i-a solicitat racordul la rețeaua de alimentare cu gaz! Deși distanța de la imobilul femeii până la conductă este de numai 105 metri, suma impusă pentru lucrări i-a fost calculată în total la… 34.207 lei! Mai exact, pentru extinderea rețelei i s-au cerut 31.025 lei, la care au mai adăugat prețul instalației de racordare de 1.836 lei, iar pentru stația de reglare/măsurare i s-au mai impus alți 1.346 lei. „Oameni buni, sunt doar o sută de metri! Cum să ți se ceară peste trei sute patruzeci de milioane de lei vechi, ca să îți tragi gaz în casă, dacă la numai o sută de metri este un vecin care are gaz? E de neînchipuit”, spune hușeanca Alina Mihaela Munteanu, proprietara unui imobil de pe strada „Petru Filip” din municipiul Huși.

Chiar dacă în această perioadă problemele generate de facturile uriașe la gaze dau frisoane abonaților, oamenii știu că lucrurile nu pot rămâne așa, motiv pentru care continuă să solicite racordarea la rețea. Numai că sumele aberante vehiculate în ultima vreme nu se mențin doar în facturile despre care, la nivel de țară, s-a spus că s-ar fi „calculat greșit”, ci, iată, și în prețurile pe care ar trebui să le plătească solicitanții, pentru extinderea rețelei. La Huși, de exemplu, o familie de pe strada „Petru Filip” a crezut că nu vede bine, atunci când a primit răspunsul de la firma de gaz, prin care i s-a comunicat cât are de plătit dacă vrea să aibă locuința în confortul asigurat de încălzirea cu gaz: peste 34.000 lei! Și poate că uimirea nu ar fi fost atât de mare, dacă distanța pe care ar trebui să o acopere cu țeava de gaz firma respectivă nu ar fi de doar… 105 metri! „Nu știu ce pot să spun, pentru că nu îmi vine să cred că este posibil să ceri unui om aproape 400 de milioane de lei vechi, ca să-i tragi gaz acasă, pe o distanță de 105 metri! Nu știu cum au calculat, cum se face, dar așa ceva este inadmisibil. Noi locuim pe strada Petru Filip, care este o stradă adiacentă a străzii „Șara”. Aici suntem șase vecini. Doar noi, care stăm cu socrii într-o curte, vrem să ne tragem gaz în curte. Foarte mult ne dorim să tragem gaz. De trei ori am făcut demersuri, am depus actele, dar degeaba. Uitați ce sumă ne-a fost impusă! Dar cine are atâția bani, fiind vorba de doar o sută și cinci metri. Dacă era mai mult, da, poate spuneam, dar pentru o distanță atât de mică, să dăm aproape 400 de milioane de lei vechi? E ceva care nu poate fi înțeles”, a spus Alina Mihaela Munteanu.

De nevoie, oamenii apelează la soluții de avarie: „Am umplut butelii mai multe decât bunicii mei, pe vremuri”

Relativ recent, un alt hușean, care locuiește în proximitatea căii ferate de la intrarea în oraș, a reclamat de asemenea faptul că i s-a spus că trebuie să dea peste 20.000 de lei pentru a-și racorda locuința la rețeaua de gaze. Dar măcar omului i s-a motivat faptul că acea conductă existentă la vecinii de peste drum, nu poate ajunge la el, întrucât este la mijloc calea ferată. De aceea, ocolul de la câteva sute de metri al rețelei este de vină pentru suma uriașă. Ei bine, hușeanca de pe strada „Petru Filip” are dovada că distanța pe care firma de gaz trebuie să facă extinderea este de numai 105 metri. „Nu înțeleg cum se calculează, cum se decide. La noi e doar 105 metri, nimic în plus. Motivul pentru care ne dorim atât de mult să ne putem racorda locuința la gaz este că ne-am mutat în casă nouă și nu facem față cu doi copii, să ne încălzim la o sobă de tip șemineu. Am centrală pusă cu calorifere, cu tot, dar ca să pot face o încălzire cum trebuie, eu trebuie să dau la fiecare două zile câte 70 de lei, pe câte o butelie. Vă spun sincer, de când cu această situație am umplut butelii mai multe decât bunicii mei, pe vremuri”, spune Alina Mihaela Munteanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Revin cu o alta remarca
    Finantarea extinderii retelei stradale pe banii consumatorului este o alta hotie
    Deci eu le finantez o lucrare de extindere a retelei care intra de drept in proprietatea distribuitorului urmind ca ei sa mi returneze contravaloarea in 5 ani.
    intrebarea mea este ce dobinda se acorda acestei forme de imprumut caci asa percep eu finantarea
    Raspuns 0 lei si 0 bani

  2. la Negresti au cerut 22800 doar pentru traversare DN 15. Ce ne mai mira? Asta in conditiile in care legea ii obliga sa aduca utilitate la limita de proprietate.

  3. Da, tanti. Și voi cereți fără rușinesume imense pentru „case bătrânești”, vechi, urâte, nefuncționale, prost construite și rău plasate. Nu mai sunt anunțuri imobiliare de case in orașe sub 100, 000 -150.000 euro.

  4. Numai la noi la Vaslui e alta lume! A se vedea Ordinele ANRE 178/ 2030 , 17 si 29/ 2021 unde se mentioneaza clar cine finanteaza extinderile pana la 2000 de metri!

  5. Ce e așa de senzațional când racorduri de câțiva metri (20m) costa un jur de 10.000 lei ?
    Păi la 100 m cost de 30.000 lei e chiar ” ieftin” în comparație cu 10.000 lei cost pentru 20m de branșament !
    Totul costă foarte mult, stați să vedeți costul unui branșament electric ..și cât timp durează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.