23.7 C
Vaslui
27-iun.-2022

Summitul B9. Joe Biden: „SUA se angajează să apere flancul estic al NATO”. Iohannis: „Riscurile de securitate sunt în creștere”

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9. Sunt prezenţi la Bucureşti preşedinţii Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Bulgariei. „Riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere”, a transmis Klaus Iohannis, în debutul Summitului. De asemenea, președintele SUA Joe Biden le-a transmis un mesaj participanților.

Statele Unite „se angajează să apere flancul estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii și să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina”, a transmis președintele Statelor Unite. Joe Biden le-a mai spus participanților la Summitul B9 că „așteaptă cu nerăbdare să îi revadă la Summitul NATO de la Madrid”.

Președintele Klaus Iohannis a spus că Summitul are loc într-un moment crucial pentru NATO și mai ales pentru statele de pe flancul Estic.

„Este o mare plăcere pentru mine să găzduiesc această întâlnire. Doresc să vă mulțumesc pentru acceptarea invitației de a participa la cel de-al șaselea Summit al Formatului București 9. Doresc să profit de această ocazie pentru a-l saluta călduros pe Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se alătură dezbaterii de astăzi în format online. Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic, ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Formatul București 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor și în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliați de pe Flancul de Est, dar și la nivel transatlantic, cu privire la securitatea Alianței ca un întreg”, a declarat președintele României…https://www.digi24.ro/stiri/externe/summitul-b9-joe-biden-sua-se-angajeaza-sa-apere-flancul-estic-al-nato-iohannis-riscurile-de-securitate-sunt-in-crestere-1970859

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here