spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Suntem pe locul doi european în topul celor mai jecmănite salarii

- Advertisement -

Auzim foarte des dinspre zona guvernamentală că România are taxe și impozite prea mici pentru a-și putea permite un nivel de trai mai bun. Un sistem medical public care să răspundă nevoilor populației, pensii mai mari, servicii sociale adecvate sau o putere de cumpărare mai mare, ca să dăm numai câteva din marile așteptări pe care le au românii de 30 de ani. Realitatea arată însă cu totul altfel decât ne-o prezintă partidele politice când ajung la putere. De fapt, România nu are nici pe departe cele mai mici impozite, atât în ceea ce privește taxarea forței de muncă, dar și impozitarea firmelor. La nivelul întregii Europe avem cea de-a doua cea mai mare taxare pe forța de muncă. În realitate, problema tuturor guvernelor a fost colectarea. România are de peste 10 ani cea mai mică pondere a veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană.

Potrivit unui studiu publicat zilele trecute de compania Income Tax din Regatul Unit, țara noastră are cea de-a doua cea mai mare sarcină fiscală pe forța de muncă, după Lituania, în timp ce bulgarii stau cel mai bine la acest capitol. Ancheta a analizat cu câți bani rămân la sfârșitul lunii în mână un angajat care are un salariu brut de 3.000 de euro (2.580 lire sterline) în 33 de țări din UE, plus Marea Britanie.

Top 3 țări în care rămâi cu cei mai mulți bani

Bulgaria a ieșit pe primul loc. În această țară un angajat care ar avea un salariu brut de 3.000 de euro ar rămâne cu un salariu net de 2.690,32 de euro, ceea ce înseamnă că statul i-ar reține doar 309,68 euro. Polonia se clasează pe locul al doilea în clasamentul țărilor cu impozite reduse pe forța de muncă, permițând contribuabililor să păstreze 86,3% dintr-un salariu mediu lunar. Asta înseamnă că un polonez ar rămâne cu 2.589,13 euro în buzunar, statul taxându-l doar cu 410,87 de euro. Podiumul țărilor cu cea mai mică presiune fiscală pe forța de muncă este completat de Irlanda, unde muncitorii ar rămâne la sfârșitul lunii cu 2.466, statul luând sub formă de impozite doar 534 de euro.

Top 3 țări în care rămâi cu cei mai puțin bani

În acest top, țara noastră se află în compania Lituaniei și Portugaliei. În Lituania, țara în care statul taxează cel mai dur forța de muncă, angajații ar rămâne doar cu 1.752 euro în mână la sfârșitul lunii, în timp ce partea statului ar fi de 1.248 euro. Foarte aproape de lituanieni sunt angajații români care, la un salariu ipotetic de 3.000 de euro brut pe lună, ar rămâne cu unul net de 1.755,4 euro, ceea ce reprezintă doar 58,5% din suma totală după ce statul le reține sub formă de impozite 1.244,6 euro.

Ce sume se scad din salariul brut în România

Dacă ne raportăm la un salariu brut de 3.000 de lei, salariul net va fi de 1.774 lei, după ce 750 de lei (25%) merg către Asigurările sociale-CAS, iar 300 de lei (10%) sunt trimiși în contul Asigurărilor sociale de sănătate-CASS. Angajatul beneficiază de o deducere personală de 195 de lei și, la suma rezultată din scăderea contribuțiilor sociale și după aplicarea deducerii, se aplică impozitul pe venit de 10% (176 lei), rezultând un salariu net de 1.774 lei. De asemenea, pentru suma brută angajatorul este obligat să plătească statului Contribuția Asiguratorie pentru Muncă (CAM), de 2,25% (68 de lei).

Cât de jecmănit este muncitorul român

Dintre țările fostului bloc comunist, România a reușit performanța să taxeze cel mai tare forța de muncă, chiar cu mult peste media UE. Analiza realizată de compania Income Tax arată că, la un câștig ipotetic net de 1.000 de euro încasat de un român, statul ar reține 400 de euro. În Ungaria, țara care devansează România cu șase locuri în clasamentul întocmit de compania Income Tax, după deducerea impozitelor, un muncitor ar rămâne cu 1.994,99 euro, reprezentând 66,5% din brut, iar în Croația, țară plasată imediat după Ungaria, un angajat ar rămâne cu 1.914,5 euro, adică 63,8% din brut.

În Uniunea Europeană, la un venit brut de 3.000 de euro,  nivelul mediu de impozitare este de 822,80 de euro, ceea ce înseamnă 27,42%….https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/suntem-pe-locul-doi-european-in-topul-celor-mai-jecmanite-salarii-869290.html?utm_source=libertatea.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=Libertatea%203

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.