1.5 C
Vaslui
04-dec.-2022

Surpriza din portofelele vasluienilor

- Advertisement -

PRAF ÎN OCHI Guvernul a anuntat cu surle si trâmbite cã de la 1 iulie românii vor câstiga bani mai multi odatã cu mãrirea salariului minim brut pe economie. Însã, valul de scumpiri care a venit odatã cu majorarea acestuia anuleazã orice urmã de beneficiu în rândul muncitorilor. Spre exemplu, operatorul judetean de gaze, Gaz Est Vaslui, a dat deja publicitãtii noile tarife la gaze naturale. Nici amenzile de circulatie n-au stagnat, ele crescând odatã cu salariul, întrucât un punct de amendã reprezintã 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.

Schimbãrile venite odatã cu ziua de 1 iulie nu va schima cu nimic traiul românilor. Acestia vor câstiga bani pe de-o parte, însã vor pierde pe alta, iar asta din cauzã cã scumpirile se tin scai de mãrirea salariului minim brut pe economie. Este vorba despre suma de 50 de lei care se adaugã salariului minim de 850 lei, însã dacã punem la socotealã scumpirea gazului si majorarea amenzilor rutiere, observãm cã mãrirea salariului nu are niciun efect benefic în rândul angajatilor. Chiar si dupã majorarea salariului minim, România va continua sã se zbatã în mocirla penultimului loc la nivel european în ceea ce priveste nivelul acestui venit.

Gaz Est Vaslui a publicat noile tarife

Românii de rând si micii consumatori vor fi nevoiti sã plãteascã de la 1 iulie cu 2,5 % mai mult pentru gazele naturale, în timp ce companiile, cu 1,5 % mai mult. Reprezentantii Autoritãtii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE) au gãsit si o justificare pentru intentia de mãrire a pretului. „Motivul scumpirii gazelor tine de majorarea ponderii gazelor din import, care va ajunge la 10% din consum, iar noi trebuie sã întãrim siguranta în aprovizionare, având în vedere situatia tensionatã dintre Rusia si Ucraina”, spun reprezentantii ANRE. Operatorul judetean de gaze, Gaz Est Vaslui, a fãcut cunoscute noile tarife la gazele naturale, iar cetãtenii se pot informa în legãturã cu aceasta, pe site-ul lor oficial.

Amenzi rutiere mai mari

Cea de-a doua majorare a salariului minim brut pe economie, stabilitã de Guvern pentru 2014, aduce si o majorare a amenzilor de circulatie. Astfel cã, de la 1 iulie, cea mai micã amendã prevãzutã în Codul rutier va fi de 180 de lei, iar cele mai mari, de 1.890 de lei si 9.000 de lei. Valoarea punctului de amendã reprezintã 10 procente din salariul minim brut, ceea ce înseamnã cã un punct de amendã va valora 90 de lei. În consecintã, amenzile de circulatie de clasa I vor fi în valoare de 180- 270 de lei, amenzile din clasa a II-a, vor fi de 360- 450 lei, cele de clasa a III-a, între 540 si 720 de lei, amenzile de clasa a IV-a, între 1.080 si 2.400 de lei, iar sanctiunile de clasa a V-a vor fi între 1.890 si 9.000 de lei. Amenzile din clasa a V-a se aplicã doar persoanelor juridice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.