spot_img
spot_img
-1.4 C
Vaslui
18-mart.-2025

Surpriză la Olimpiada de biologie: doar doi elevi s-au calificat la etapa națională. Clasele a XI-a și a XII-a nu au niciun reprezentant

- Advertisement -

SITUAȚIE… Rezultate destul slabe la Olimpiada de Biologie – etapa județeană. Doar două eleve din județul Vaslui au reușit să se califice la etapa națională de anul acesta. Este vorba Andreea Gavriliuc (clasa a IX-a), pregătită de profesoara Daniela Diaconu, și Raisa Elena Botez (clasa a X-a), pregătită de profesoara Gianina Romașcu. La clasa a XI-a, niciun elev nu a reușit să obțină numărul minim de puncte – 70, cel mai mare punctaj fiind 58, iar la clasa a XII-a nu a participat niciun elev. Și când te gândești că din materia respectivă se dă examenul la facultățile de medicină! Și din această perspectivă este posibil ca peste doi ani să avem cei mai puțini elevi din județul Vaslui care vor lua admiterea la Medicină. Județul are șanse să mai primească câteva locuri la clasa a X-a, acolo unde încă cinci elevi au obținut peste 70 puncte. Este însă surprinzător că, în ultimii ani, Colegiul Național “Gh. R. Codreanu” Bârlad și Colegiul Național “Cuza Vodă” (CNCV) Huși nu mai trimit elevi la Olimpiada Națională de Biologie. Anul trecut, din cele 11 eleve care au reprezentat Vasluiul la această competiție, doar una învăța la CNCV, toate celelalte fiind eleve LMK.

Etapa județeană a olimpiadei de biologie s-a desfășurat pe data de 7 martie, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, concurenții fiind doar elevi de liceu. Potrivit regulamentului, pentru etapa națională a olimpiadei se califică, din fiecare județ, un număr de elevi corespunzător numărului de locuri (din oficiu și suplimentare) alocate pe an de studiu, numai dacă au obținut cel puțin 70% din punctajul maxim acordat rezolvării subiectelor de la etapa județeană. “În conformitate cu prevederile metodologiei, pentru participarea la etapa națională a Olimpiadei de Biologie se atribuie locuri suplimentare, 43 locuri /an de studiu, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute conform clasamentului national realizat după finalizarea etapei județene. Având în vedere punctajele obținute de elevii vaslueni, există posibilitatea ca numărul participanților la etapa națională să crească. Totodată, ne bucurăm pentru calificarea elevei Olaru Ana-Maria, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, la etapa națională a Concursului de comunicări științifice pentru elevii din clasele liceale-Biologie. Eleva, îndrumată de doamna profesoară Daniela Diaconu, a participat cu succes și la alte competiții organizate în cadrul acestei nobile discipline unde cunoașterea științifică reprezintă un proces fascinant de pătrundere în esența vieții”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.

Materia de la olimpiadă nu e aceeași cu cea de la admiterea la Medicină. Prof. Romașcu: “Copiii ar trebui să facă un efort dublu, iar acest lucru nu le convine”

Rezultatele din acest an sunt destul de slabe în comparație cu cele din anii anteriori, când județul Vaslui avea reprezentanți la nivelul fiecărui an de studiu. Profesoara de biologie Gianina Romașcu ne-a explicat că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că elevii care își doresc să urmeze Facultatea de Medicină din Iași sau Cluj trebuie să învețe dintr-un alt manual, iar materia nu este aceeași cu cea de la olimpiadă, astfel că mulți renunță să mai participe. “Copiii de clasa a XI-a nu prea se mai orientează către olimpiadă pentru că acum admiterea la facultățile de Medicină din Iași, Cluj, Târgu Mureș se dă dintr-un manual care nu este aprobat în învățământul preuniversitar. Prin urmare, elevii trebuie să învețe un manual de vreo 600 de pagini pentru admitere și alte manuale diferite pentru olimpiadă. Copiii ar trebui să facă un efort dublu, iar acest lucru nu le convine. Din această cauză a scăzut foarte mult numărul elevilor de clasa a XI-a și a XII-a care vin la olimpiadă. Nu vin cei mai buni, ci doar câțiva care vor să exerseze sau dau admitere la București, pentru că acolo încă se merge pe manualul din învățământul preuniversitar. Pentru clasa a X-a, așteptăm distribuția pentru locurile suplimentare, care va avea loc săptămâna viitoare. Sperăm să mai primim câteva locuri. La clasa a XI-a nu a fost niciun punctaj peste 70, deoarece au fost subiecte mai grele. La clasa a IX-a, punctajele au fost destul de micuțe, chiar dacă subiectele nu au fost atât de grele, dar acolo vorbim de elevi care sunt în formare. Din păcate, nu mai avem o competiție serioasă din partea liceelor “Gh. R. Codreanu” și “Cuza Vodă”. Practic, rămâne totul pe spatele celor de la “Mihail Kogălniceanu”, nu putem să facem minuni. Acum câțiva ani, era o concurență foarte serioasă pentru noi. Mă refer la biologie, nu la celelalte discipline. Elevi buni sunt cu siguranță, dar probabil nu mai sunt solicitați”, a explicat profesoara Gianina Romașcu.

Raisa Elena Botez:”Cel mai provocator, dar și cel mai frumos subiect a constat în rezolvarea problemelor”

Raisa Elena Botez a reușit să obțină cel mai mare punctaj la etapa județeană a olimpiadei de biologie: 79. Rezultatul ei nu surprinde însă pe nimeni, fiind unul dintre foștii șefi de promoție ai Școlii Gimnaziale “Elena Cuza” Vaslui și unul dintre elevii care au promovat Evaluarea Națională cu media 10.  Anul trecut, a câștigat o Mențiune a Ministerului Educației Naționale (MEN) la Olimpiada Națională de Biologie. Întrebată cum i s-a părut etapa județeană de acum, aceasta ne-a spus că “subiectele de anul acesta au avut, cu siguranță, un grad de dificultate mai ridicat decât cele din clasa a IX-a, ceea ce era de așteptat, fiind un volum mai mare de informații. A fost nevoie de concentrare și atenție la unele detalii. Fiecare imagine trebuia observată în amănunt. Cel mai provocator, dar și cel mai frumos subiect a constat în rezolvarea problemelor. Personal, sunt mai atrasă de acest tip de exerciții, deoarece implică anumiți algoritmi. Cât despre faza națională, vreau să dau tot ce am mai bun, nu neapărat cu scopul de a cîștiga vreun premiu. Îmi place să lucrez în echipa creată în cadrul Centrului de Excelență și, de aceea, vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare Romașcu Gianina pentru tot ajutorul oferit mie și colegilor mei. În plus, îmi doresc să particip la olimpiada de dezbateri: “Tinerii dezbat”, dacă îmi va permite calendarul olimpiadelor”, a transmis Raisa Elena Botez.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

  1. De cand cu internetul toti sunt profesori. medici, avocati dar merg la lucru la lidl si kaufland. Propun ca fiecare sa isi vada de meseria lui ca sa nu va mirati ca sunteti tratati cu dispret

  2. Să lăsăm frustrarea și să acceptăm că generațiile actuale nu mai au un apetit pentru educație. Aproape nici un adolescent nu mai învață de plăcere și nu mai consideră școală ca ceva folositor. Acum ai ChatGPT, Google, care îți rezolvă orice problemă. O altă parte este rezolvată de Tik Tok, Instagram, etc. Această este valoarea actuală a societății.

  3. Foarte bine au procedat profesorii de biologie. Au fost corecti si au lasat punctajele rezultate in urma corectarii. Nu ca la la alte discipline unde, dupa corectare, daca sunt putini (sau deloc) elevi cu punctaje de calificare, se umflă toate notele incat primul elev sa ajunga la punctajul necesar calificarii. Isi fura singuri caciula ca sa adune puncte la gradatia de merit.

  4. Pe cât de hulite sunt Romascu si Diaconu, că sunt exigente, că predau mult, pe atât le vor regreta elevii și părintii când vor rămâne fără ele. Abia atunci vor realiza ce înseamnă să nu ai un profesor dedicat.

  5. Propun să ne gândim retrospectiv și să nu dăm vina pe profesori degeaba fiindcă în acest caz vorbim de principalul avantaj ce poate aduce participărea la olimpiada de biologie în urma dedicării timpului pentru a studia: ADMITEREA LA FACULTATEA DE MEDICINĂ.
    Ei bine după pandemia COVID cu toți resimțim o oarecare îndoială dacă nu chiar repulsie am mai întalnit asupra medicilor, așa că medicina devenind un mediu ostil și pus deseori sub semnul întrebării de către oameni ce caută răspunsuri pe Dr. google şi apoi merg la medic aroganți crezând ca știu ei tot,
    cum ar putea un părinte să își îndrume copilul către ” cușca leilor”?!,
    către un domeniu atât de greu pus la încercare din cauza ” informațiilor” ce ne stau la dispoziție atât de ușor, cu regret in suflet spun că respectul pentru medici s-a pierdut, pentru cei 6+ani de nopți pierdute . Aşa că schimbarea vine de la noi ca „colectiv” !

  6. Doar elevii de la lmk și doar din liceele vasluienee li se pun note mari celorlalți copii din județ le sunt corectate lucrările la singe și chiar depunctați, confirma toți profesorii care corectează lucrările!

    • Ana, vorbești fără să ai habar! La biologie nu poate fi vorba de “corectat la sânge” pentru simplu fapt ca răspunsurile sunt tip grilă (inclusiv la probleme). Profesorul nu face decât să pună un șablon peste răspunsuri și să numere pe cele corecte.
      Este cea mai obiectivă olimpiada posibilă. Iar cine crede ca e simplu ca, deh, sunt întrebări/probleme tip grilă, este un imbecil care habar nu are ce presupune un astfel de concurs.
      Din păcate, nu doar biologia, ci toate disciplinele se vor confrunta cu o penurie de candidați în următorii ani.
      Efortul copiilor este uriaș, subiectele sunt tot mai grele (depășind cu mult programa școlară la multe discipline), munca de la clasă nu este suficientă, ai nevoie de multă pregătire extra. Și puțini, extrem de puțini sunt profesorii precum doamnele Diaconu și Romascu care să muncească mult cu copiii din pasiune și pentru ca își respectă blazonul.

      • Ai dreptate, elevii vor fi tot mai puțin prezenți pe la olimpiade dar asta e și o vină a școlilor/liceelor.
        Să luăm exemplul LMK-ului. Face ceva acest liceu pentru a promova olimpicii, să încurajeze pe alți elevi pentru a lua drumul performantei??? Absolut nimic! Se comportă conducerea acestui liceu de parcă totul i se cuvine și e o onoare pentru elevii buni ca sunt acolo. Nu invers. Ia acest “misecuvinism” se va întoarce ca un bumerang.
        În timp ce la LMk nu se dau nici mucii pe munca olimpicilor- nu ai să vezi o postare despre elevii olimpici pe site-ul școlii, pe pagina de Facebook a scolii- liceele mai mici își încurajează copiii și le apreciază munca. Este o minimă formă de apreciere.
        La LMK, directorii nu mai sunt capabili de ani de zile măcar o diplomă să ofere copiilor de la olimpiade, nu premii în bani sau vreo carte. Un carton pe care să scrie: bravo fraierilor care vă omorâți timpul învățând. Nimic!
        Nimic oferiți, nimic veți primi cat de curând!

        • Cand vezi ce jena de site are, nu poti sa ai asteptari, amice! Pentru bossul de la LMK, aka Ignat, doar fizica este cea care conteaza, restul sunt maculatură. Rar iti este sa vezi asemenea dispret.
          Pur si simplu, LMK se ingroapa singur. Nu stiu ce o fi in capul directorului, ori varsta, ori sfatuitorii prosti il incurajeaza in acest comportament total inadecvat. Nu ai cum, nu poti sa te comporti asa, sa nu faci un minim de efort pentru această unitate de invatamant, cu atâta traditie in spate.
          Sa nu ai tu o sectiune cu elevii care ti-au adus glorie, sa nu ai tu nimic, dar nimic nou despre elevii care iti fac cinste, sa ai un film de prezentare vechi de cand era bunica, este de toata jena. Un om cu coloană vertebrala ar pune capul in pamant de rusine si ar lasa locul altora care le pasă cu adevarat, nu propagandistilor care i-au impuiat capul lui Ignat ca fac ei un site de sta mâța-n coadă.
          Cand cartea de de vizită- site-ul, paginile de socializare ale liceului- sunt pe mâna unui individ care confundă unitatea de învățămând, crezând că a luat-o pe persoană fizică, ca și cum ar fi bunul lui, să nu vă mirați că LMK-ul este pe marginea prăpastiei.
          Si nu, vina nu este doar a directorului Ignat. Vina este a tuturor profesorilor care asistă cu capul plecat la tot răul care se întâmplă. Doar un profesor cu viziune poate să salveze acest liceu. Dacă va ajunge la conducere ălă de franceză, așa cum se aude, atunci puteți pune deja crucea la intrarea pe aleea din dealul Copoului.

          • Daca ajunge „ala” director, copilul meu va fi primul plecat din acest liceu !
            Decat sa viseze la ceea nu i se cuvine,mai bine s-ar apuca de predat . Ca pentru asta e platit. Fluturii sa -i prinda in timpul liber !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.