spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Surpriza pentru profesori: directorii si inspectorii scolari NU mai pot avea functii in partidele politice

- Advertisement -
A businessman on the go

Parlamentari au initiat un proiect legislativ care prevede ca functiile de director sau director adjunct de scoala sa fie incompatibile cu functiile de conducere in partidele politice. Initiatorii sustin ca invatamantul a suferit, in ultimii ani, de pe urma intereselor politice, fapt care a scazut calitatea si competenta actului managerial educational.

Depolitizare sistem de invatamant

Conform proiectului de lege, persoanele aflate in functii de management educational nu pot avea si functii in partidele politice.
„Dupa alineatul (3) al articolului 246 se introduce un nou alineat (4), cu urmatorul cuprins:
(4) Functiile prevazute la alin. (3) si functia de director al Casei corpului didactic sunt
incompatibile cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic la nivei local,
judetean sau national, pe perioada exercitarii lor”
In forma actuala, articolul 246 al legii cuprinde urmatoarele alineate:
„(1) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului infiinteaza corpul national de experti in management educational, constituit in urma selectiei, prin concurs specific, a cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unui program acreditat de formare in domeniul managementului educational, cu minimum 60 de credite transferabile.

(2) Procedura si criteriile de selectie se stabilesc prin metodologie aprobata prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
(3) Pot ocupa functii de conducere, de indrumare si de control in unitatile de invatamant si inspectoratele scolare numai cadrele didactice membre ale corpului national de experti in management educational”.
„Din pacate, la momentul actual, sistemul educational se confrunta cu o puternica politizare, atat in ceea ce priveste functiile de conducere din cadrul Inspectoratelor Scolare Judetene si al Caselor Corpului Didactic, cat si al unitatilor de invatamant din intreaga tara. Astfel, ani la rand, invatamantul a suferit de pe urma luptelor si intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare si crestere a calitatii si competentei managementului educational.
In 2016, concursurile pentru directori si inspectori au reprezentat un prim pas pentru
profesionalizarea functiilor de conducere din sistemul de invatamant, insa, in continuare, exista o presiune din partea puterii politice in scoala resimtita atat de dascali, cat si de elevi si parinti. Educatia prezinta pentru sfera politica un real interes doar in momentul in care exista beneficii electorale directe, neglijand in cea mai mare parte a timpului gestionarea finantarii optime si a investitiilor predictibile in infrastructura scolara.
Mai mult decat atat, s-a incercat de nenumarate ori construirea unui sistem clientelar intre
administratia publica si unitatile de invatamant, intalnind foarte des unitati scolare care beneficiaza de fonduri suplimentare, in timp ce alte scoli ramanand neglijate. Aceasta discriminare generalizata functioneaza pe baza unui mecanism politic ce deserveste doar institutiile de invatamant care au aceeasi culoare politica, promovand astfel servilismul, lipsa transparentei, lipsa integritatii si a profesionalismului. La celalalt pol, exista conduceri de scoli care, din frica de a solicita fonduri suplimentare pentru anumite situati: de urgenta, se resemneaza din dorinta de a nu cauza probleme celor care gestioneaza acele fonduri si care se afla pe pozitii ierarhic superioare in partid”, este mentionat in expunerea de motive a proiectului de lege.
Proiectul legislativ este in dezbatere publica la Camera Deputatilor. …https://www.portalinvatamant.ro/articole/legi-25/surpriza-pentru-profesori-directorii-si-inspectorii-scolari-nu-mai-pot-avea-functii-in-partidele-politice-9756.html
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.