23.2 C
Vaslui
05-iul.-2022

Sute de bãtrâni pe listele de asteptare si centre maternale supraaglomerate!

În lipsa posibilitãtilor financiare, tot mai multi pãrinti îsi lasã copiii în grija centrelor de plasament vasluiene, ceea ce face ca numãrul copiilor care au nevoie de asistentã maternalã sã fie în continuã crestere! În ceea ce priveste cãminele de bãtrâni, s-au fãcut liste de asteptare!

Criza financiarã însã, scumpirile si pensile mici îi fac pe multi bãtrâni din Vaslui sã caute un refugiu în aziluri. Cãminele de bãtrâni din judet sunt asaltate de cereri pentru internãri, numai cã nicãieri nu mai este nici un pat liber. Aici lista de asteptare este lungã, iar prioritate au bãtrânii cu probleme grave de sãnãtate. Chiar si ei însã sunt nevoiti sã astepte luni de zile pânã când se pot interna. O situatie similarã se înregistreazã si la centrele de plasament din judetul Vaslui care sunt pline ochi, iar cei pentru care nu mai sunt locuri au fost dati în grija asistentilor maternali. De la începutul anului,în judetul Vaslui s-au înregistrat peste 70 de astfel de cazuri. Cei mai multi dintre ei sunt din mediul rural. Din pãcate, asistentii sociali au început sã-si abandoneze copiii, si sã-i înapoieze institutiilor statului. “Domnilor primari, am constat anul acesta un lucru pe care nu l-am stiut: pe perioadã de crizã si de recesiune se înmultesc si problemele sociale, ceea ce duce la cresterea cheltuielilor. În momentul de fatã atât la persoane adulte, dar mai ales la vârstnici, unde avem listã de asteptare la intrarea în centru si la copii unde avem o încãrcãturã pe centre pentru cã pânã acum am dus o politicã la nivelul Consiliului Judetean Vaslui în ultimii 10 ani de scoatere a copilului din centru si de a-l duce într-o familie. În momentul de fatã sunt multe familii care renuntã la copil pentru cã o bunã parte din asistentii maternali pleacã în strãinãtate, dar pleacã sI o parte din familii si-si lasã proprii copii. Nu mai avem unde bãga paturi. Am plecat de la 177 de locuri la sfârsitul anului 1997 si am ajuns în momentul de fatã la aproape 400 de copii în centre, ceea ce ne face sã fim în imposiblitatea de a mai bãga alti copii în centre”, a declarat Ionel Armeanu Stefãnicã, seful Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Vaslui(DASPC) Vaslui.

Primãriile trebuie sã se implice mai mult!

Asistentii maternali sunt nemultumiti atât de salariile pe care le au, precum si de indemnizatia de hranã si de crestere a copilului. Din cauza sãrãciei, familiile care aveau grijã de micuti nu mai fac fatã cheltuielilor si se gândesc sã îi ducã înapoi în centrele de plasament. E lesne de înteles cã, în conditiile în care au rãmas fãrã banii necesari întretinerii lor în conditii decente, acestia preferã sã renunte, fiind constienti cã nu vor mai avea suficienti bani ca sã asigure cele necesare nefericitilor prichindei. Nu se stie însã câti dintre acesti pãrinti profesionisti vor mai avea aceastã disponibilitate. Situatia pare una fãrã iesire si riscã sã pericliteze sansa copiilor orfani la o viatã decentã. Directorul DGASPC Vaslui, Stefãnicã Armeanu, a mai precizat cã numãrul abandonurilor copiilor ar putea fi scãzut dacã autoritãtile locale s-ar implica mai mult.” Vã rog frumos, vedeti la nivelul comunitãtilor locale, cum puteti sã gestionati sã nu mai fie abandonuri la copii”, a mai adãugat Ionel Armeanu Stefãnicã.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here