spot_imgspot_img
22.3 C
Vaslui
02-mai-2024

Sute de medici si asistente îsi iau tãlpãsita si fug în UE

- Advertisement -

Dezastru în sãnãtatea vasluianã

DRAMATIC… Un numãr de 25 de doctori si 158 de asistente si-au depus dosarele la DSP pentru a primi certificatul de pregãtire profesionalã din partea Ministerului Sãnãtãtii, act recunoscut în toatã Europa si care le dã posibilitatea sã acceadã la o slujbã bine plãtitã, dar în strãinãtate. Mai bine de jumãtate dintre ei deja au primit documentul respectiv si au plecat la noile locuri de muncã, plãtite cu mii de euro, în timp ce colegii lor au rãmas la muncã pentru 2-300 de euro, lunar, în conditii greu de imaginat. Printre cei care si-au depus dosarul la DSP în vederea obtinerii certificatului de conformitate a pregãtirii profesionale este si medicul Carmen Rotaru, de la sectia de Pneumologie a spitalului TBC, fost director medical al Spitalului Judetean de Urgentã. Destinatiile preferate de medici si asistente sunt tãri bogate, precum Anglia, Franta, tãrile nordice sau Germania, doar în cazul ultimei tãri fiind disponibile circa 9000 de posturi. între timp, spitalele din judet, si-asa ocolite de specialisti, rãmân fãrã cadre medicale, în toate specializãrile fiind mare crizã de personal bine pregãtit.

Grija “deosebitã” a statului pentru specialistii în sãnãtate, dar si conditiile în care unii dintre acestia trebuie sã-si facã meseria, fãrã aparaturã, medicamente sau alte echipamente vitale face ca din ce în ce mai multi medici si cadre sanitare medii din judetul Vaslui sã-si încerce norocul în strãinãtate. Doar în acest an, la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui au fost depuse 25 de dosare din partea medicilor, în acest sens, si nu mai putin de 158 ale cadrelor medicale medii, respectiv asistente. Deja, 14 doctori si 98 de asistente au primit certificatele de pregãtire profesionalã de la Ministerul Sãnãtãtii, ceea ce înseamnã cã, cât de curând, acestia vor pleca în alte zãri, dacã nu cumva au si fãcut-o. “Ne-au plecat sau urmeazã s-o facã medici si asistente din toate specializãrile, pneumologie, chirurgie, reumatologie, medicinã generalã, stomatologie sau pediatrie, din pãcate si din domeniile în care judetul Vaslui este deja deficitar ca specialisti. Mai grav este faptul cã în locul lor nu vin alti specialisti, cu exceptia rezidentilor, dar acestia din urmã au nevoie de ani buni ca sã se formeze. Unitãtile sanitare care au rãmas fãrã personal au fãcut solicitãri pentru a primi aprobarea de a scoate posturile disponibile la concurs. în ultima perioadã, ministerul a aprobat un singur post, pe specialitatea Pediatrie, la spitalul din Husi, chiar zilele trecute apãrând anuntul de concurs”, a declarat Carmen Boghitã, seful Serviciului de Resurse Umane din cadrul DSP Vaslui.

Fostul director medical al Spitalului Judetean, pe picior de plecare

Printre cei care si-au depus dosarul la DSP în vederea obtinerii certificatului de conformitate a pregãtirii profesionale este si dr. Carmen Rotaru, de la sectia de Pneumologie a spitalului TBC, fost director medical, acum doi ani, al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Tãrile preferate în ultimul timp de cadrele medicale care aleg sã-si practice meseria peste hotare nu mai sunt Italia sau Spania, ci Germania, Marea Britanie sau tãrile nordice, în special Norvegia si Suedia. O altã destinatie favoritã a medicilor este Franta, îndeosebi datoritã cunoasterii limbii. Astfel, unul dintre medicii psihiatri de la spitalul din Murgeni si un altul de la sectia de Anestezie – Terapie Intensivã a spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad sunt printre cei care si-au ales aceastã destinatie. Salariile de 5 – 10 ori mai mari ca în România, conditiile de trai mult mai bune, dar si posibilitatea de a-si face meseria în unitãti bine dotate si utilate sunt doar unele dintre motivele pentru care medicii si asistentele vasluieni aleg sã emigreze. Nici nu e de mirare faptul cã, în ultima vreme, numãrul cadrelor medicale care doresc sã plece este în crestere, având în vedere cã, în aceastã perioadã, au loc târgurile de job-uri în strãinãtate, doar în Germania fiind anuntate circa 9000 de posturi disponibile în domeniul sãnãtãtii. Si, având în vedere cã, în general, medicii si cadrele medicale medii români sunt bine pregãtiti, acestia sunt la mare cãutare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.