3.2 C
Vaslui
26-nov.-2022

Sute de vasluieni, dependenti de concentratoare de oxigen, condamnati la sãrãcie si chiar la moarte de statul român

- Advertisement -

NEAJUTORATI… La nivelul judetului Vaslui sunt sute de oameni dependenti de concentratoare de oxigen. O mare parte dintre aceste persoane, cu patologie gravã, inclusiv oncologicã, sunt „internate” în propriile locuinte. Un astfel de aparat care le furnizeazã oxigenul vital ajunge sã consume chiar si 300 de kw lunar. Cu alte cuvinte, doar acest dispozitiv depãseste cu 50 kw plafonul de compensare la energia electricã, fãcând ca aceste persoane, pe lângã bolile grave pe care le au, sã mai ducã si povara facturilor uriase la curent.

Zilnic, sute de bolnavi din judetul Vaslui si poate zeci de mii din toatã tara trec prin momente critice, greu de descris în cuvinte. Este vorba de acei bolnavi care se sufocã, nu au aer si sunt dependenti de un concentrator de oxigen. Sunt conectati la un aparat care le furnizeazã oxigen si, astfel, pot respira. Fãrã acest dispozitiv, zilele le sunt numãrate. Conform conducerii Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Vaslui, doar anul acesta, la nivelul judetului Vaslui, au fost 462 de asigurati dependenti de astfel de aparate care au solicitat institutiei sprijin financiar pentru decontarea închirierii acestor concentratoare de oxigen. „CAS încheie contracte de furnizare dispozitive medicale cu furnizorii si nu cu beneficiarii. Asiguratul depune documentele la CAS, iar în baza acestora se emite decizia pe care asiguratul o trimite/depune la furnizorul de la care are închiriat dispozitivul medical în baza unui contract. Contractul de închiriere se încheie în ziua în care asiguratul primeste dispozitivul medical si înceteaza în urma decesului sau dacã asiguratul nu mai necesitã acest dispozitiv (medicul specialist decide în urma controlului medical /evaluãrii, iar în acest caz asiguratul nu va mai primi recomandare medicala pentru a obtine decizie). Cele mai frecvente afectiuni pentru care se elibereazã recomandarea medicalã în vederea utilizãrii unui concentrator de oxigen sunt BPOC (boala pulmonarã cronicã obstructivã), insuficienta respiratorie, neoplasm (în ultima faza), covid”, a precizat conducerea Casei de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui. Suma pe care CAS o deconteazã pentru închirierea unui concentrator de oxigen este de 193,39 lei /lunã, iar în acest an, panã la data de 29.09.2022 s-au emis decizii pentru 462 asigurati. „Mentionãm ca nu toti cei care utilizeazã acest tip de dispozitive medicale depun solicitãri la CAS (nu au obligatia aceasta, si îsi achitã singuri chiria lunarã)”, au mai precizat reprezentantii CAS Vaslui. Însã pentru majoritatea vasluienilor care au nevoie de astfel de dispozitive, cea mai mare problemã nu o reprezintã costurile cu închirierea, ci facturile la curent pentru cã aceste concentratoare de oxigen sunt alimentate cu energie electricã, iar în majoritatea cazurilor aceste dispozitive sunt principalii consumatori din casã, astfel încât, lunar, bolnavul trebuia sã scoatã din buzunar chiar si 700-800 lei pentru plata facturii.

Din cauza acestor dispozitive, bolnavii nu beneficiazã de plafonare si plãtesc curentul la pretul pietei

Costurile au crescut însã si mai mult în ultimul an, de când pretul energiei a explodat. Pentru a face fatã acestor scumpiri, la sfârsitul lunii august Guvernul României a aprobat mai multe mãsuri de plafonare a preturilor la energie electricã si gaze naturale, care vor fi valabile pânã la data de 1 septembrie 2023. Concret, s-a decis ca toti clientii casnici care anul trecut au consumat pânã în 100 kWh lunar vor plãti 0,68 lei/kWh, iar cei care au consumat anul trecut între 100 si 300 de kWh, si care în perioada urmãtoare nu vor depãsi maximum de 255 kWh/lunã vor plãti un pret de 0,80 lei/kWh. Cum un singur concetrator de oxigen poate avea un consum si de 300 kW într-o lunã, toate persoanele dependente de aceste dispozitive au fost excluse de la plafonare, plãtind practic curentul la pretul pietei. Astfel, pe lângã bolile cumplite de care suferã, acesti oameni trebuie sã suporte, mai nou, si povara facturilor uriase la energia electricã, fiind condamnati la sãrãcie lucie si chiar la moarte de mintile „luminate” din guvern, care nu s-au gândit nicio secundã la ei. Abia zilele trecute, dupã ce societatea civilã a atras atentia asupra situatiei deosebit de grave în care se aflã bolnavii dependenti de dispozitivele medicale, ministrul Energiei a declarat cã ia în calcul acordarea unor vouchere acestor persoane, pentru a le ajuta sã achite facturile la curent.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.