spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

Szekely, fã-ti bagajele!

- Advertisement -

La Prefectura Vaslui, se trag deja obloanele

VESTE… Actualul prefect UDMR, Levente Csaba Szekely, se poate pregãti pentru plecarea la Galati, acolo de unde a venit. Sefii acestuia au decis desfiintarea Prefecturilor si înfiintarea Oficiilor Prefecturale. Pe lângã Szekely, va pleca si omul sãu de încredere, Traian Hulutã, cel care era plãtit pentru programe europene de… tãiat frunzã la câini!

PDL nu se lasã si desfiinteazã, încetul cu încetul, structurile deconcentrate ale judetelor. La finele sãptãmânii trecute, oficialii din Ministerul Administratiei si Internelor au anuntat cã vor desfiinta prefecturile din actualele judete, urmând sã lase în urmã doar oficii prefecturale, cu 25 de angajati. La Vaslui, cele mai mari sanse de a conduce viitorul Oficiu Prefectural le are actualul subprefect, Ciprian Iftimoaei. Nici Inspectoratele pentru Situatii de Urgentã nu vor scãpa de regionalizare, urmând sã fie create niste megastructuri la nivelul regiunilor, iar în vechile judete sã rãmânã doar niste detasamente de interventie. La Vaslui, pe lângã cei 20 de angajati din Prefecturã care vor pleca în somaj, li se vor alãtura câteva zeci de ofiteri si subofiteri de la ISU. Veste bunã, în schimb, pentru angajatii de la Pasapoarte si Permise: acestia vor trece în subordinea directã a MAI, urmând sã iasã de sub tutela actualelor Prefecturi!

Potrivit secretarului de stat Mihai Caprã, actualele prefecturi ar urma sã se transforme în oficii prefecturale, în perspectiva regionalizãrii. Oficiile prefecturale vor functiona ca structuri subordonate viitoarelor prefecturi centrale de la nivelul judetelor noi constituite, judete care vor rezulta prin alipirea câtorva judete actuale. Viitoarele oficii prefecturale vor avea doar 25 de angajati, fatã de 60-70, în prezent, ceea ce va însemna cã mii de functionari din Prefecturile din toatã tara vor trece în somaj. Cei care vor rãmâne se vor ocupa de analiza si avizarea actelor emise de autoritãtile locale. Caprã a anuntat cã va fi introdusã si semnãtura electronicã, pentru a decongestiona anumite proceduri. Pe lângã Prefecturi, sunt trecute pe fãrasul regionalizãrii si Inspectoratele pentru situatii de urgentã, care urmeazã sã se desfiinteze. În locul lor, vor apãrea Direcții ale inspectoratului regional. Ce va însemna, la nivelul judetului Vaslui, nu este greu de anticipat. Pe lângã cei 30 de angajati ISU Vaslui care pleacã acum, vor fi dati afarã alti 30-40 de ofiteri si subofiteri din structurile de conducere ale Inspectoratului. “Vom crea un inspectorat pe structura judetului mare care se va forma, toate structurile-suport vor fi comasate la un inspectorat si nu ne vom atinge sub nicio formã de structurile operative, gãrzile si detasamentele rãmânând în formula actualã”, a mai spus Caprã.

De ce nu se doreste o formulã mai practicã?

Conform informatiilor noastre, din Prefecturã vor pleca angajati de la serviciile integrare europeanã, administrativ, ca si angajatii din cabinetul actualului prefect. Cu sigurantã, printre cei care ar trebui sã se gândeascã serios la un nou loc de muncã trebuie sã fie si fostul subprefect Traian Hulutã, cel care este cuprins în cabinetul propriu al prefectului, pe probleme de proiecte cu finantare europeanã. Hulutã încaseazã, lunã de lunã, zeci de milioane de lei salariu, pentru activitãti ca si inexistente, singura sa legãturã cu Prefectura fiind relatia apropiatã pe care o are cu Szekely, prin anumite persoane din PDL. Problema desfiintãrii Prefecturilor s-ar putea pune si altfel, spun unele surse. Astfel, Guvernul ar putea lua în calcul comasarea unora dintre agentiile actuale la Prefecturi, iar toti directorii de deconcentrate sã treacã în subordinea directã a prefectului (în acest moment, singurele institutii de care se ocupã prefectii sunt Inspectoratele pentru Situatii de Urgentã, Inspectoratele de Politie, Jandarmii si… cam atât!). Ar dispãrea, astfel, zeci de posturi de conducere si prefectii ar primi, asa cum este normal, o mai mare putere. Si o serie de servicii deconcentrate, care nu lucreazã cu publicul în mod intensiv ar putea fi comasate în Palatul Administrativ, ceea ce ar reduce mult cheltuielile de întretinere pe actualele servicii deconcentrate.

Ciprian Iftimoaei tinteste un post de subprefect în noul judet Moldova!

În noua formulã de organizare a Prefecturilor, la Vaslui ar urma sã rãmânã un singur director de Oficiu Prefectural. Cel mai probabil, postul ar urma sã-i revinã lui Ciprian Iftimoaei, actualul subprefect, dat fiind faptul cã este din judet si nu este nevoie de cheltuieli suplimentare, asa cum se întâmplã în cazul prefectului venit de la Galati. Iftimoaei, spun sursele noastre, tinteste un post de subprefect la nivelul viitorului megajudet Moldova, dat fiind faptul cã are studiile potrivite pentru un astfel de post. Mai trebuie spus cã MAI intentioneazã ca, la nivelul viitoarelor megajudete, sã existe un prefect si doi subprefecti, plus o functie de secretar general de Prefecturã, care fusese desfiintatã în urmã cu câtiva ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

35 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.