spot_img
18.2 C
Vaslui
12-sept.-2024
spot_img

Szekely, pe faras!

- Advertisement -

AMENINTÃRI… UDMR avertizeazã cu iesirea de la guvernare, în scurt timp, dacã nu le sunt aprobate cererile privind noua lege a educatiei. Sâmbãtã, la reuniunea Consiliului Permanent al UDMR, presedintele Marko Bela a anuntat cã în câteva zile va anunta dacã Uniunea mai stã sau nu alãturi de PDL. Iesirea UDMR de la guvernare ar putea însemna finalul de mandat pentru actualul prefect ungur de la Vaslui, Levente Csaba Szekely, dupã 10 luni în care nu a fãcut mai nimic pentru acest judet. “Singura pierdere pentru judetul Vaslui este cã nu vom mai avea prefect ungur”, spune, ironic, deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL. Printre cele mai importante modificãri aduse de lege se numãrã dreptul dat minoritãtilor nationale de a studia istoria si geografia în limba maternã, în timpul gimnaziului si al liceului, si faptul cã minoritãtile vor învãta limba românã în regim de limbã strãinã.

Liderul UDMR, Marko Bella, a declarat sâmbãtã la finalul întâlnirii Consiliului Permanent al acestei formatiuni cã partidul sãu cere colegilor de guvernare de la PDL sã gãseascã solutii pentru deblocarea situatiei si pentru adoptarea Legii Educatiei. În caz contrar, dacã legea nu va fi deblocatã, Uniunea nu va putea merge mai departe în Coalitie. “Cerem PD-L sã gãseascã solutii pentru deblocarea situatiei actuale. În acest moment avem o crizã a coalitiei guvernamentale. UDMR si-a asumat rãspunderea guvernamentalã pentru cã am considerat cã trebuie sã contribuim la rezolvarea problemelor legate de criza economicã din România si pentru cã trebuie sã cãutãm solutii împreunã cu partenerii nostri. De asemenea, ne-am asumat guvernarea pentru cã exista posibilitatea unei reforme generale a societãtii românesti si în acelasi timp de anulare a birocratiei. Al treilea nostru deziderat este legat de lãrgirea drepturilor minoritãtilor”, a spus Marko Bella. Marko Bella a spus cã partenerii de coalitie au la dispozitie doar câteva zile, fãrã a da un termen clar, în care vor trebui sã ia o decizie si sã adopte legea educatiei. Tot peste câteva zile, a spus Bella, UDMR va anunta dacã se simte sau nu trãdatã de cãtre PDL. “Solicitãm partenerilor nostri sã gãseascã solutii pentru deblocarea situatiei. Deci, zilele viitoare asteptãm o astfel de solutie si dacã reusim sã deblocãm legea educatiei putem sã mergem mai departe cu actuala coalitie, dacã nu reusim aceastã deblocare, nu cred cã UDMR ar putea sã meargã mai departe”, a afirmat liderul UDMR. Supãrarea maghiarilor vine pe fondul deciziei Curtii de a declara neconstitutionalã angajarea rãspunderii Guvernului pe Legea Educatiei. În forma în care actul a fost asumat de Guvern ar fi lãrgit drepturile minoritãtilor, spun cei de la UDMR, prin articolul care prevedea predarea în limba minoritãtilor a geografiei si istoriei.

UDMR, afarã din judetul Vaslui!

Iesirea UDMR de la guvernare va produce un mic cutremur chiar si la Vaslui. Asta, pentru cã judetul este condus de un prefect desemnat de Uniunea Democratã a Maghiarilor din România, de la începutul acestui an. Povestea numirii lui Levente Csaba Szekely în functia de prefect este de notorietate. În ianuarie a.c., negocierile dintre UDMR si PDL pentru împãrtirea posturilor de prefecti si subprefecti s-au încheiat cu un scandal de proportii, dupã ce maghiarii au reusit sã-si impunã cererea de prefect UDMR în judetul Vaslui, unde aceastã minoritate numãrã în jur de 100 de persoane. Astfel, în portofoliul Uniunii au ajuns prefecturile Covasna, Harghita, Hunedoara, Sãlaj si Vaslui, precum si câte un post de subprefect în judetele Arad, Bistrita-Nãsãud, Bihor, Brasov, Maramures, Mures, Satu Mare, Timis, Arges si Teleorman. Postul de prefect de Vaslui a fost dat gãlãteanului Levente Csaba Szekely, fost deputat UDMR de Galati în legislatura 2004-2008, director adjunct al DSVSA Galati. Acum, odatã cu iesirea UDMR de la guvernare, Szekely s-ar putea trezi fãrã functia de prefect. Acesta s-ar putea întoarce, astfel, la herghelia sa de la Galati, unde cu sigurantã se va simti cu mult mai bine decât în functia de prefect. “Singura pierdere pentru judetul Vaslui, dacã UDMR iese de la guvernare, este cã nu vom mai avea prefect ungur”, a spus, ironic, deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL.

Iatã avertismentul ungurilor!

“Organizatia de apãrare si reprezen­tare a intereselor comunitãtii maghiare din România, Uniunea Democratã Maghiarã din România, cautã, de la înfiintarea sa, posibilitatea colaborãrii parteneriale cu fortele politice demo­cratice românesti. Avem convingerea cã numai printr-o astfel de colaborare se pot gãsi solutii la problemele întregii societãti din România, inclusiv la problemele comunitãtilor minoritare. Este motivul pentru care am considerat importantã prezenta în Parlament a reprezentantei maghiarilor si, în mãsura în care reusim sã închegãm un program de guvernare corespunzãtor, si participarea noastrã la guvernare. La sfârsitul anului trecut, din aceleasi considerente, ne-am asumat sarcina guvernãrii alãturi de Partidul Democrat-Liberal, de grupul parlamentar al minoritãtilor nationale, respectiv de grupul senatorilor si deputatilor independenti, considerând cã avem datoria de a contribui activ la gestionarea situatiei economice critice a tãrii; în acelasi timp, programul comun de guvernare oferea garantii cã si în aceste conditii putem continua reforma generalã a statului, în primul rând partenerii de coalitie asumându-si descentralizarea administratiei si eliminarea birocratiei, dar si lãrgirea, în continuare, a drepturilor minoritare. Pentru noi gestionarea crizei economice, reforma generalã si lãrgirea drepturilor minoritãtilor nationale reprezintã cei trei piloni fãrã de care nu ne putem asuma rãspunderea guvernãrii. Consiliul Permanent al Uniunii considerã cã situatia creatã în legãturã cu legea educatiei pune în primejdie înfãptuirea acestor conditionalitãti ale coalitiei: dacã nu reusim sã adoptãm urgent noua lege a educatiei, care ar însemna pentru întreaga tarã garantia edificãrii unui sistem de educatie de nivel calitativ european, se blocheazã nu numai lãrgirea drepturilor la învãtãmânt în limba maternã, ci si procesul general al reformelor din România” – comunicatul oficial al UDMR, postat pe site-ul acestei formatiuni politice, sâmbãtã, 6 noiembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.