spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
30-mai-2024

Tăieri de cheltuieli în primăriile, Prefectura și Consiliul Județean Vaslui

- Advertisement -
Tăieri de cheltuieli în primăriile, Prefectura și Consiliul Județean Vaslui

PROPUNERI… Cei doi lideri ai coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că au ajuns la un acord pentru un plan “extins” pentru “reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului”. Aceștia susțin că planul va aduce în 2023 “o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”. Ar fi vorba despre 6 miliarde de lei din reducerea de cheltuieli și alte 6 miliarde de lei din “asigurarea de noi venituri”, printre care eliminarea unor excepții fiscale, creșterea unor accize și redevențe și o mai bună colectare.

Printre măsurile agreate de coaliția de guvernare se află reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți). Potrivit organigramei publicate pe site-ul Consiliului Județean Vaslui, președintele Dumitru Buzatu are în prezent șase consilieri angajați la cabinet, ceea ce înseamnă că ar trebui să renunțe la trei dintre ei. De asemenea, tot pentru reducerea cheltuielilor banilor publici, va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri. În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5. Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat. O altă măsură pe care coaliția o are în vedere este acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut. Această propunere a fost deja criticată de sindicaliștii din penitenciare, aceștia afirmând că o astfel de măsură ar reduce nivelul de satisfacție și de loialitate al angajaților față de locul de muncă. “Cred cu tărie, în continuare, că trebuie să fim foarte atenți la utilizarea eficientă a investițiilor majore care au intrat și vor intra în România și la atragerea fondurilor din PNRR. De asemenea, este necesar ca, împreună cu specialiștii noștri, să creăm un grup de lucru permanent, care să gândească o proiecție multianuală, care să dea un “boost” economiei României. Am încredere că Guvernul Ciolacu va adopta și implementa cu eficiență aceste măsuri, atât de necesare în contextul unui război la graniță, al previziunilor nu tocmai optimiste privind economia globală și al nevoii României de dezvoltare susținută”, a afirmat Nicolae Ciucă, liderul PNL.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Abureli.
    Taiati subventiile pentru partidele politice, taiati pomenile pentru Moldova si Ucraina, comasati comunele mici, nationalizati resursele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.