-5.3 C
Vaslui
07-feb.-2023

Taloanele de pensii au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie, iată ce categorie de pensionari este afectată!

- Advertisement -
EROARE… Taloanele de pensii pe luna ianuarie au fost tipărite greșit pentru toți pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei.

FAULTAȚI… În luna ianuarie, câteva sute de pensionari din județul Vaslui vor primi pensii mai mici decât merită. Neplăcerile provocate acestora au loc dintr-o eroare făcută la nivel național, pe care ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis că o va corecta în cel mai scurt timp. Concret, Curtea Constituțională a României a decis, luna trecută, că nicio pensie aflată în plată, fie ea specială sau contributivă, nu poate fi micșorată printr-o Ordonanță de Urgență. Este vorba despre contribuția de 10% la Sănătate, introdusă de Guvern prin OUG pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. Motivarea Curții a venit pe 29 decembrie, motiv pentru care taloanele de pensii pe luna ianuarie au fost tipărite greșit pentru toți pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei. Cu alte cuvinte, acestora li s-a reținut și în luna ianuarie contribuția de 10% la Sănătate.

Marius Budăi a explicat că taloanele de pensii au fost tipărite înainte de decizia Curții și tot atunci au fost trimiși și banii în teritoriu. Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie, atunci când aproape 30.000 de pensionari nu vor mai fi obligați să plătească contribuția la Sănătate. “Noi, ca să putem efectua plata pentru luna februarie, astăzi (n.r. marți – 10 ianuarie) închidem toate socotelile, toate calculele pentru pensiile aferente lunii februarie. La fel, în data de 10 decembrie 2022 s-au închis aceste calcule urmând să trimitem către tipografie să tipărim cupoanele. În situația aceasta, decizia CCR, venind ulterior, în 28 decembrie, eu nu cred că cineva și-ar fi dorit să oprim plata pensiilor de ianuarie, să întoarcem cupoanele, să recalculăm și să plătim pe la sfârșitul lui ianuarie pensiile. Se plătesc pensiile pe ianuarie și în februarie se procedează conform deciziei Curții Constituționale”, a declarat ministrul Muncii.  Surse guvernamentale au declarat, pentru Digi24, că banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie, existând discuții la nivelul guvernului pentru corectarea acestei situații.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.