spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Tânãra Galerie de Artã de la Husi, punte în culorile sperantei peste Prut!

- Advertisement -

EMOTII… Galeria de Artã „Stefan Dimitrescu” de la Husi este, fãrã îndoialã, bucuria acestei primãveri pentru „orasul dintre vii”. Profesorul Costin Clit si pictorul Mãdãlin Tibichi s-au tinut de cuvânt si, dupã expozitia inauguralã, iatã cã deja al doilea eveniment a dat viatã tinerelor simeze, amenajate cu multã sperantã în foaierul cinematografului „Dacia” . Elevii Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chisinãu sunt cei care au rãspuns invitatiei de a-si prezenta lucrãrile la Husi, iar prezenta unora dintre ei la vernisaj a dat un plus de emotie tuturor participantilor. „Ce poate fi mai frumos decât un vernisaj care sã lege cele douã maluri ale Prutului”, a exclamat profesorul Costin Clit, în cuprinsul prezentãrii pe care a fãcut-o în debutul evenimentului. Un moment duios a fost si cel în care îndrãgita profesoarã de Educatie Plasticã Adriana Topliceanu a luat cuvântul, vorbind cu multã cãldurã despre cât de bogat în personalitãti artistice este Husul. „Avem cu ce ne mândri, huseni dragi!”, a spus acesta, cu vocea plinã de emotie, fãcând ca ecoul acestui mesaj simplu si realist sã rãsune pentru mai mult timp în gândurile celor care au fost prezenti.

„Am început ceea ce am promis si anume, constituirea unei pinacoteci a municipiului Husi. Toti cei care vor expune aici vor oferi câte un tablou sau douã pentru zestrea culturalã a orasului. Vor rãmâne în proprietatea municipiului Husi. Astãzi avem onoarea, cu emotiile aferente, de a relua o veche traditie a Husului, ca puncte de legãturã cu Basarabia. Se aflã în fata noastrã o parte a grupului de elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chisinãu. Ce poate fi mai frumos decât un vernisaj care sã lege cele douã maluri ale Prutului? În salã sunt expuse tablouri realizate de acesti copii de clasa a XI-a si a XII-a”, a început prezentarea vernisajului profesorul Costin Clit. I s-a dat cuvântul si primarului Ioan Ciupilan, cel cãruia i s-a multumit pentru sustinerea ideii de a transforma foaierul într-o Galerie de Artã. Preotul Marcel Miron a avut, de asemenea, un gând bun de apreciere si încurajare, îndreptat îndeosebi cãtre artistii în devenire, care au venit sã expunã la Husi.

„Poate sunt eu depãsit, dar cred cã pictorul, artistul în general, trebuie sã fie asumat mai ales social. Copii, redati întotdeuna locurile în care trãiti si sentimentele cele adevãrate”

„Dupã cum am vãzut eu, trecând prin fata tablourilor, au preocupãri diverse si este firesc. Cele mai multe sunt legate de vârsta lor, 17-18 ani. Cu sigurantã, multi dintre ei vor ajunge mari artisti, mai ales dacã îsi vor continua studiile si arta pictãrii. Vedem în creatiile lor preocupãri legate de lumea bisericii, de naturã, programul social… Poate sunt eu depãsit, dar cred cã pictorul, artistul în general, trebuie sã fie asumat mai ales social. Sã picteze, sã redea suferintele celor multi, munca câmpului, imaginile, realitãtile în care trãiesc ei. Desigur, am vãzut tablouri legate de Egipt, legate de China, e foarte frumos, suntem în societatea asta globalistã, nu mai existã granite, dar, copii, redati întotdeuna locurile în care trãiti si încercati, si eu cred cã o si faceti, ca picturile voastre sã redea sentimentele cele adevãrate”, i-a îndemnat profesorul Costin Clit pe elevii talentati de la Chisinãu. Pictorul Mãdãlin Tibichi a fãcut o referire criticã fatã de lucrãrile expuse, lãudându-i pe liceenii cu har pentru arta plasticã. „Vã multumesc pentru cã ati rãspuns la invitatia noastrã de a expune la cel de-al doilea vernisaj al Galeriei… Toate lucrãrile, de altfel, sunt foarte bine iserate compozitional, cromatic, sunt teme diverse. Asta aratã maturitatea elevilor, care si-au ales teme diferite, nu au mers tot numai pe peisaje… Desi sunt si peisaje, sunt si compozitii abstracte. (…) Vreau sã multumesc domnului primar cã ne sustine cu tot proiectul acesta cu Galeria de Artã si asteptãm urmãtorul vernisaj, peste o lunã, cred”, a spus pictorul Mãdãlin Tibichi.

„Acest oras a dat tãrii numerosi artisti plastici! Avem cu ce ne mândri, dragi huseni”

Un moment de o sensibilitate aparte a fost cel în care profesoara Adriana Topliceanu, unul dintre cei mai îndrãgiti dascãli ai învãtãmântului husean, a luat cuvântul si a vorbit cu emotie autenticã: „Am fost profesor de Educatiei Plasticã aproape 40 de ani si expozitia de astãzi este o surprizã extraordinar de plãcutã. Si a fost dintotdeauna dorinta inimii mele! Ce vreau sã vã spun este cã acest oras a dat tãrii numerosi artisti plastici, dar eu am sã amintesc doar câteva nume. Stefan Dimitrescu, cel care a fost pictor, s-a ridicat din orasul nostru si nu a fost un pictor oarecare, ci unul deosebit. În anii 1920-1930, Stefan Dimitrescu era considerat cel mai bun desenator român. Deci, avem cu ce ne mândri, huseni dragi! Apoi, Adam Bãltatu, un peisagist deosebit. Viorel Husi, de asemenea, un pictor deosebit. Rodica Lazãr Stafie, ridicatã tot de la Husi, profesor universitar. Si as mai aminti aici pe sculptorul Vasile Aciobãnitei, care nu e chiar din Husi, ci dintr-un sat apropiat. Si nu în cele din urmã, as vrea sã îl amintesc pe graficianul Cristian Marcu. A fost elevul nostru… A fost al meu, dar eu nu am nicio „vinã” cã el a fost atât de celebru! Cu grafica lui a primit premii din România, spre est, pânã în Japonia. Si din România pânã în SUA. Mai sunt si altii, sunt multi, dar eu mã limitez la acestia… Este o initiativã extraordinarã, pentru cã arta ne înnobileazã sufletele”, a spus îndrãgita profesoarã Adriana Topliceanu. Profesorul Costin Clit tinut sã precizeze cã întâlnirile de suflet din Galeria de Artã, dintre creatorii de frumos si publicul care are nevoie de cât mai multe evenimente culturale în oras, vor continua. La urmãtoarea expozitie, a precizat profesorul Clit, dorinta sa este de a avea pe simeze cât mai multi artisti huseni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.