spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Tânăra murdară și cu mințile rătăcite de pe străzile Hușului, dezvăluiri dureroase!

- Advertisement -
TRIST… După ce a ieșit din sistemul de protecție, tânăra a ajuns pe străzi

DUREROS… Tânăra murdară și cu mințile rătăcite, care a ajuns să doarmă pe străzile din Huși, cărând după ea câteva sacoșe, pe care, noaptea, și le așează sub cap, pe scări, pe lângă tomberoane sau pe oriunde găsește un loc retras, se numește Raluca Irina Ștefănică. Are 21 de ani și, până nu demult era o fată care atrăgea privirile, fiind frumoasă și îngrijită. A fost crescută în plasament, de o familie din satul Condrea, comuna Lunca Banului, dar când a împlinit 18 ani, copila s-a trezit efectiv pe străzi. Statul și-a luat mâna de pe ea, cu aceeași indiferență îngrozitoare cu care mii de astfel de copii sunt aruncați în stradă, când, chipurile, “devin adulți”. În cazul Ralucăi, situația a fost cu atât mai complicată, cu cât, pe fondul necazurilor din familia naturală și poate a lipsei de iubire din partea celor din sângele ei, fata a dezvoltat o serie de probleme psihice, care o fac incapabilă să lupte pentru viața ei. Nici măcar așa, în situația aceasta, statul nu a vrut să facă nimic pentru ea, întrucât, spun reprezentații Primăriei Dimitrie Cantemir, cei care au tot încercat să facă ceva pentru ea, când au solicitat DGASPC Vaslui să găsească un loc într-un centru specializat pentru Raluca, răspunsul a fost că toate centrele sunt deja pline. Fata a rămas așadar pe străzi, umblând ca un suflet hăituit de toți, murdară, flămândă și fără ca nimeni să îi dea o mână de ajutor. Din când în când, Poliția o mai ia și o internează la Psihiatrie, dar de acolo doctorii o lasă să plece, chipurile, pe semnătură. Care semnătură, dacă ea nu are discernământ?! Unii spun că ar fi agresivă, alții însă știu că e doar o tânără care are nevoie de ajutor.

În doar doi ani, o tânără frumoasă și cu viitorul în față a ajuns de nerecunoscut! Până la vârsta de 18 ani, Raluca Irina Ștefănică a stat la familia care a ținut-o în plasament, iar oamenii spun că acolo a fost crescută cu grijă. Era îmbrăcată frumos, curată, avea strictul necesar asigurat. Când a venit majoratul, copila a înțeles că de a doua zi va ajunge pe străzi. Pentru orice om normal, vestea că de mâine nu va mai avea unde locui, nu va mai avea pe nimeni și va deveni, practic, un “boschetar” ar fi un șoc cumplit, darămite pentru o fata care avea deja instalate niște probleme emoționale pe care poate nimeni nu i le-a luat în seamă?! Așa că fata a decăzut mintal și mai mult, trezându-se pe străzi, singură, fără nicio vorbă bună de la nimeni. În neputința sa, nu a știut să își caute niciun drum, căci șocul a ceea ce trăia a fost mult prea mare. A ajuns acum să care după ea niște sacoșe prin oraș, să străbată străzile, iar când obosește, să se așeze într-un loc și să adoarmă acolo. Dăunăzi, cineva a văzut-o dormind lângă Biserica de la Sfinții Voievozi, în fața unui cabinet de avocatură, apoi câteva sărbători la rând a intrat în această biserică, la slujbă. Stă singură într-un colț și unii o critică pentru că ar mirosi urât. Dar unde să se spele? Cine să o ajute cu un tratament? Cine să o salveze din situația de a nu mai fi mai rău ca un câine, alungat pe drumuri?! În căutarea explicațiilor pentru ceea ce se întâmplă cu această fată, multe au ieșit la iveală.

Dubios: pensia Ralucăi nu ajunge niciodată la ea!

Raluca Irina Ștefănică s-ar fi născut la Hoceni, iar pe mama sa o chema Nina. Femeia a murit în 2019. Raluca nu avea tată, pe certificatul ei este o linie trasă. Nina a mai făcut alți cinci copii, toți mai mici decât Raluca. Patru dintre ei – trei fete și un băiat – sunt în sistemul de Protecție a Copilului în prezent, iar o altă soră, de 7 ani, a fost luată spre creștere de o rudă. Reprezentații Primăriei Dimitrie Cantemir spun că ei fost cei care au încercat să o ajute pe Raluca, pentru că știau că ajunseseră în stradă, bolnavă, fără nimic. “Nu avea nici măcar certificate de naștere, nici buletin. Ca și cum nu exista! Am făcut tot posibilul să îi facem aceste aceste acte. Apoi, am spus că trebuie să îi facem dosarul pentru a primi și ea o pensie. Am reușit acest lucru și i-au dat o pensie de 300 și ceva de lei. E mică, e adevărat, dar atât i-au dat. Problema este că ea nu ia această pensie de un an, doi. Pensia îi vine la noi în sat, că aici are domiciliul, într-un fel, dar pentru că poștașul nu o găsește, banii se întorc înapoi. E cel mai tristă că, mult , puțin, i-ar prinde bine. E foarte tristă situația, dar mai mult nu putem face noi”, au spus reprezentanții Primăriei Dimitrie Cantemir.

Autoritățile nu au loc pentru Raluca! Centrele din Vaslui ar fi “prea pline” pentru acest suflet chinuit

Din când în când, pe Raluca o mai iau de pe stradă polițiștii, care o mai duc la Psihiatrie. Acolo, dacă primește tratamentul de care are atâta nevoie, își mai revine, dar spitalul nu o ține mult și iar o dă pe stradă. Umblă dezorientată, apoi se așează undeva și plânge sau privește în gol, ca un om la capătul puterilor. Reprezentanții Primăriei Dimitrie Cantemir spun că ei au încercat să îi găsească tinerei un loc într-un centru specializat, pentru persoanele cu asemenea afecțiuni mintale, unde ar putea primi îngrijire, tratament. “Am făcut dosarul, dar am primit răspunsul că toate centrele din județ sunt pline. Și pentru ea nu mai este niciun loc”, spun autoritățile din comună.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Sper ca VRN sa urmărească acest caz în continuare pentru ca așteptăm deznodământul acestei povesti triste. Sper ca o fundație/diverse persoane sa o poata ajuta pe aceasta tânără și pe aceia care au nevoie de sprijin. Nu pot sa condamn, însă nu pot înțelege cum familia la care a fost în plasament a lăsat-o sa plece. Ok, a făcut 18 ani, a ieșit din serviciile sociale, însă ii poți oferi în continuare un acoperiș deasupra capului, dacă a existat afecțiune fata de copilul pe care l-ai luat în plasament.

    • Păi nu e logic că atunci când sunt în plasament, respectivii o fac doar pentru bani?
      Din secunda în care nu-i mai plătesc, se debarasează de ei!
      Grav este că ajung până la 18 ani, tot în plasament, când putea fi adoptată până-n 10 ani! Dar nu se vrea, sau trebuie pile, relații ,MITĂ cui trebuie!

    • Ia problema tu cu fata și vezi ce se poate rezolva,dacă știi de acest loc.avînd în vedere că vine frigul și ar avea și ea un loc unde să se adăpostească,și poate o ajută și cu găsirea unui loc de muncă ,că să aibă și ea un venit din care să se întrețină.

  2. Asta e Romania reala, nu cea cu care se lauda politicienii
    Majoritatea copiilor din plasamente asta pățesc, dau o spinare de bani persoanelor care ii iau în plasament, de cele mai multe ori vai de capul lor și ele care nu pot sa dea o minima educație și îndrumare în viata copilului iar copilul rămâne pe drumuri

  3. Părerea mea este ca aceasta adolescenta are nevoie de consiliere psihologica, ca mulți alții care provin sau nu din sistemul social. Nu e vina ei ca a fost abandonata de părinți și de sistem. Este vina statului roman care este incapabil sa ofere consiliere / indrumare și programe de integrare pentru acești copii pe perioada cât ei sint în sistem. Este trist ca aceasta copila a ajuns sa rătăcească pe străzi la o asemenea vârsta, însă cred ca poate fi recuperata.
    Sper sa se găsească oameni cu suflet din Huși care sa ii ofere acesteia o mana de ajutor, pentru ca, cine știe, acest ajutor îți poate fi răsplătit în viitor.

  4. E vina Direcției pentru ”Protecția” copilului în totalitate.
    Îi țin în plasament până la majorat, după cum se vede, în loc să-i dea de mici unor familii care doreau să-i adopte și să le ofere un viitor, altul decât acesta de boschetari. La timpul potrivit!
    Niște indolenți, în urma cărora trec zeci de ani, fără să facă …..NIMIC!

  5. Fostul director Armeanu ar fi găsit un loc, oricât de pline ar fi fost centrele. Actualul director ar trebui sa gândească ca un asistent social, având în vedere că asta ii este pregătirea de baza și să găsească o soluție. Păcat de sufletul ăsta chinuit. In centrele astea, o tânără ca ea ar putea fi angajată în sistem chiar cu jumătate de normă pentru inceput și treptat cu norma întreagă, să fie consiliată, tratată si susținută intens pentru inserția ei socială. Din nefericire, toți neputincioșii Direcției considera din start că nu se poate.

      • Pe vremuri nu scăpa de lipitori ca tine. Și pensionar e mai valoros ca tine, are și realizări pe care tu niciodată nu le vei avea. Lasă zoaiele pe care le scrii, că atâta performanță ai in viață.

        • Delia , tind sa cred ca ai făcut parte cândva din partidele comuniste … Rezuma-te la subiect te rog . Nu ne interesează realizările lui mediocre , performanțele lui , ca furat pamânturi 😂 s.a.m.d vorbim strict de fata asta. Noi avem doar un nefericit caz. in București te lovești de ei la fiecare colț . Nimeni nu o sa facă nimic . Toți dau din umeri când vine vorba de oameni de pe strada cu probleme psihice ! Nu mai faceți atâta zarva ca nu o sa ajungă nicăieri toata povestea asta . O realitate cruda , care se va sfârșit tragic .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.