15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Tânărul român care l-a întrebat pe președintele Franței despre curentul naționalist din Europa. „Eu sunt un cetățean european, nu numai român”

Eduard Rotariu (26 de ani) a fost unul dintre cei patru tineri aleși să-i pună întrebări președintelui Franței, Emmanuel Macron, în cadrul evenimentului aniversar de la Institutul Jacques Delors din Paris. Tânărul a plecat imediat după facultate să-și continue studiile în afară și astăzi este coordonatorul programului Erasmus+ la Universitatea Paris-Est Créteil.

Patru tineri, cursanți de la Academia Europa Noastră din cadrul Institutului Jacques Delors, au fost selectați să fie pe scena teatrului Odeon din Paris, la o dezbatere despre viitorul european, cu președintele Emmanuel Macron, la sfârșitul anului trecut. Printre ei, Eduard Rotariu. Acesta i-a adresat ultima întrebare președintelui francez.

„Din păcate, timpul a fost relativ scurt, a durat o jumătate de oră, vă imaginați că programul domnului președinte e destul de aglomerat. Eu i-am adresat întrebarea despre cetățenia europeană și cum vede dumnealui această evoluție a mișcărilor antieuropene în diverse țări europene.”

Ce a răspuns Macron la întrebarea tânărului român

„Trebuie să răspundem la aceasta (propagarea naționalismului n.r.) dând înapoi națiunilor și Europei controlul asupra destinului lor. Europa împletește culturile noastre naționale și le face mai puternice prin dialog, nu prin ceea ce ne desparte”, i-a răspuns președintele Macron lui Eduard, potrivit Les Echos.

A subliniat și că e nevoie ca tinerii să învețe în școală despre Europa, dar istoria adevărată, „a istoricilor”, a ținut să sublinieze președintele: „Este o muncă esențială și urgentă. Pentru că naționalismul se hrănește din revizionismul istoric alimentat de cei care vor să dezintegreze Europa.”
Citeşte întreaga ştire: Tânărul român care l-a întrebat pe președintele Franței despre curentul naționalist din Europa. „Eu sunt un cetățean european, nu numai român”

 

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here