spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Tarifele serviciilor de salubrizare au fost majorate. Dumitru Buzatu, către primarii din județ: „Este un dezastru, dragii mei!”

- Advertisement -

O NOUĂ SCUMPIRE… Operatorii de salubritate care acționează pe raza județului Vaslui au solicitat majorarea tarifelor de colectare și transport deșeuri, invocând creșterile salariale ale angajaților, precum și inflația care a explodat în ultimul an. Întrunită la Centrul de Afaceri din municipiul Vaslui, Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltarea Intercomunitară a Județului Vaslui (ADIV), care este alcătuită din primarii UAT-urilor din județ, a votat ieri pentru majorarea tarifelor. Aceste creșteri nu se vor reflecta neapărat și în taxele percepute cetățenilor pentru serviciile de salubritate, deoarece anul electoral bate la ușă și niciun primar nu va dori să ia măsuri nepopulare în pragul unei noi candidaturi. Operatorii nu vor rămâne nici ei pierduți, pentru că diferența dintre vechile și noile tarife va fi achitată din bugetele locale. Singurii care vor pierde vor fi vasluienii care la începutul acestui an au fost de bună credință și și-au achitat integral taxa de salubrizare. Dacă primăriile vor decide totuși să majoreze taxa în viitorul apropiat, aceștia vor trebui să se prezinte din nou la caseria instituției, altfel riscă să se trezească pe lista rău-platnicilor, fără a avea nicio vină.

În județul Vaslui, serviciul de salubritate funcționează în deficit în majoritatea localităților, în sensul că sumele achitate de primării operatorilor care se ocupă de colectarea și transportarea deșeurilor la depozitul de la Roșiești sunt mult mai mari decât sumele colectate, prin taxe, de la cetățeni. Spre exemplu, la Bârlad, sunt în jur de 32.000 de cetățeni care plătesc efectiv această taxă, deși orașul are o populație de peste 52.000 de locuitori. Operatorii nu se uită la populația efectivă, ci la datele oficiale și tarifează ca atare. În mediul rural, acolo unde fiecare leu contează, situația e și mai gravă. Sunt primării care în fiecare lună plătesc 30.000 de lei operatorilor care le ridică gunoiul din comună, în timp ce sumele colectate de la cetățeni nu sar de 15.000 lei. Diferența este asigurată din bugetul local. Pentru a gestiona mai eficient banii publici, unii primari au luat o măsură mai puțin populară, iar la sfârșitul anului trecut au majorat taxa pentru salubrizare. Nu au făcut-o de capul lor, ci la recomandarea ADIV-ului, care le-a și înaintat un procent de creștere de 15%, cum a fost în cazul orașului Negrești. Primarul Cristinel Rusu s-a conformat, chiar dacă negreștenii nu prea au fost de acord. Edilul a crezut că prin această majorare va putea, în sfârșit, să acopere diferența dintre cât plătește el operatorului și cât colectează de la cetățeni, însă s-a înșelat, pentru că zilele trecute, același operator a solicitat o nouă creștere a tarifelor, amenințând că altfel își încetează activitatea. Iată ce a declarat primarul Cristinel Rusu în Adunarea Generală a ADIV, întrunită miercuri, la Centrul de Afaceri din municipiul Vaslui. „Suntem pe punctul de aproba majorarea tarifelor la serviciul de salubrizare. E de așteptat ca aceste tarife să crească pentru că vedem și noi ce se întâmplă în toată țara. Numai că noi încercăm să reglăm cât mai mult aceste tarife astfel încât să nu mai punem din bugetele proprii alți bani. În luna decembrie, pe data de 19, ADIV a trimis un email tuturor primăriilor prin care ne îndemna, corect zic eu, să ne reglăm taxa între rural și urban în funcție de nevoile pe care le avem. La punctul doi din acea informare, ne spuneau cei de la ADIV să avem în vedere creșteri de tarif care erau preconizate în jurul procentului de 15%. Eu m-am uitat acum pe creșteri pe care le propuneți azi pentru Zona I, iar aceste creșteri sunt de 22 și 28%. Noi am am avut în vedere acea recomandare de 15%, însă cea de azi e substanțial mai mare, cu aproximat 10% față estimarea din decembrie, prin urmare există posibilitatea ca și anul acesta să punem bani din buget. Ar trebui să faceți o analiză pentru fiecare UAT în parte, acolo unde sunt probleme. Eu am crescut deja acea taxă de salubrizare, tocmai în ideea de a nu mai pune bani din buget, dar și așa e posibil să nu mă încadrez”.

„Pentru anii 2021 și 2022 nu ați făcut nimic”

Atitudinea primarului orașului Negrești nu prea a fost pe placul președintelui Consiliului Județean, care a condus ședința de ieri. Dumitru Buzatu a început să le plângă de milă operatorilor care gestionează situația deșeurilor din județ, afirmând că dacă Adunarea Generală a ADIV nu va vota majorarea tarifelor, acești operatori se vor adresa Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilități Publice, care va obliga ADIV-ul să se conformeze solicitărilor lor. „Dumneavoastră ați majorat tariful cu 15% pentru anul 2020. Pentru anii 2021 și 2022 nu ați făcut nimic! Inflația nu am produs-o eu, nu ați produs-o dumneavoastră și nu are nicio legătură cu ce discutăm aici. Noi aprobăm o cerere legală a operatorilor, pentru că au dreptul conform legii să ceară această majorare, altfel nu mai prestează activitatea. Nu sunt obligate societățile comerciale să suporte inflația generată de economia românească”, i-a atras atenția Dumitru Buzatu primarului orașului Negrești.

„Dacă tarifele cresc, puteți crește și taxele”

Cristinel Rusu a luat din nou cuvântul, explicându-i lui Dumitru Buzatu că multe primării au mărit deja taxele. „Eu am semnalat că atunci când am aprobat tarifele, în luna decembrie a anului trecut, pentru anul 2023, trebuia să se ia în calcul această majorare de care vorbim azi, ca să știm exact de unde pornim. Noi deja am aprobat pentru anul acesta taxa, ținând cont de recomandarea ADIV de majorare a tarifelor cu 15%. Acum, în timpul anului, vine ADIV și solicită o nouă majorare de 28%, deși acum trei luni ne recomanda procentul de 15%. Eu ce fac, mai cresc odată tarifele”, s-a întrebat edilul Negreștiului. Răspunsul a venit din partea unui reprezentant al ADIV. „Dacă tarifele depășesc bugetul dumneavoastră, puteți aproba o taxa mai mare începând cu 30 de zile după ce aprobăm noile tarife”. Cu alte cuvinte, primarii care nu vor să achite diferențele din bugetul local nu au încotro decât să-și împovăreze și mai mult cetățenii, cu taxe și mai mari. „Noi sigur că putem, dar credeți dumneavoastră că e corect? În stilul acesta de lucru, veniți și în luna septembrie cu o nouă propunere de majorare” a mai atras atenția primarul Cristinel Rusu, în timp ce Dumitru Buzatu mai vărsa o lacrimă pe umărul operatorilor de deșeuri. „Solicitarea operatorilor a survenit după ce noi am aprobat bugetele. Din păcate, ei nu mai pot rezista și ne-au trimis această solicitare, altfel își întrerup activitatea”.

Societățile comerciale, lăsate în plop

Primarul orașului Negrești a mai semnalat o problemă în ceea ce privește colectarea deșeurilor, în sensul că până la această oră operatorul a refuzat să încheie contracte cu societățile comericale. „Operatorul din Zona 1, deși are obligația ca începând cu luna ianuarie să închidă contracte cu societățile comericale, el refuză să facă acest lucru. În motivarea refuzului său, operatorul a invocat tocmai majorarea acestor tarife. După părerea mea, este un abuz ce se întâmplă. Noi încercăm să luăm aceste societăți la taxă, însă regulamentul e foarte clar, în sensul că prioritar este contractul cu operatorul. Am pus reprezentanții acestor societăți comerciale să scrie declarații precum că au fost să încheie contracte cu operatorul și au fost refuzați. Am o colaborare foarte proastă cu acest operator, pe care vreau să o semnalizez în această ședință, deoarece pe lângă această problemă a refuzului de a mai încheia contracte, o altă responsabilitate care revine exclusiv UAT-ului este cea privitoare la reciclare. Nimic nu fac operatorii pentru creșterea gradului de reciclare, ori eu știu că avem o resposabilitate comună.”

„Trebuie să continuăm cu povestea asta, nu avem ce face”

Spre finalul dezbaterilor, Dumitru Buzatu a dat o notă și mai tragică întâlnirii, solicitând primarilor să-și facă curat, fiecare, în comuna lui. „Eu mă uit în țara asta, este un dezastru, măi oameni buni! Un dezastru! Trebuie să facem ceva, să plătim, să facem achiziții, măcar în zonele vizibile, pe marginea drumurilor principale să curățăm gunoiul. Ne expunem și la sancțiuni, pentru că sunt niște condiții pe care trebuie să le respectăm, iar noi am primit acești bani europeni să facem curățenie, însă e un dezastru, dragii mei! Trebuie să continuăm cu povestea asta, nu avem ce face! Să-i mai instruim (n.r. pe vasluieni), nu știu… Să vă cer acum să luați măsuri constrângătoare în preajma alegerilor nu pot eu să fac treaba asta, dar de bună voie noi trebui să ne mobilizăm pentru a ne curăța localitățile”, a mai afirmat președintele CJ Vaslui. Supusă la vot, propunerea de majorare a tarifelor aferente Lotului 1 zona Negrești, Lotului 3 zona Huși și Lotului 4 zona Bârlad a fost adoptată cu votul a 63 de primari. Singurul care s-a abținut a fost Nicolae Mihăilă, edilul interimar al comunei Rebricea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Asta e buna, sa aștepte pana li se lungesc urechile sa mai plătesc iarăși
    Am plătit odată serviciile pe tot anul, sănătate, ce pana mea, unde s-a mai auzit ? daca cumpăr ceva de la magazin si ei il scumpesc peste doua luni il mai plătesc odată
    muuuia

  2. Mai puliflici (Buzatu)de unde te găsești tu sa fii lupul moralist?!sa vorbești asa ca totul e distrus…când la televizor (realitatea TV)le vorbeai de bunăstarea județului și de proiectele tale….
    Uitate în propria ogradă și vezi cate din comune sunt tranzitate de drumurile județene (gestionate de slugile tale Pricope și Paval jr) care arată mizerabil ,iar apoi sa ceri socoteala primarilor….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.