30.5 C
Vaslui
04-iul.-2022

Tătaru pierde iar ministerul Sănătății, însă blestemul nenumirii sale poate da foc noii coaliții

N-A FOST SĂ FIE… Această coaliție a lăsat Moldova fără ministru în noul cabinet Ciucă. Nelu Tătaru la Sănătate era soluția perfectă, care pe deasupra mulțumea și toate taberele

CRONICA UNUI EȘEC… Negocierile pentru ministerele din noul guvern susținut de PNL-PSD-UDMR au fost un dezastru pentru Moldova. Până la acest moment, regiunea noastră nu are niciun ministru și speranța venea de la vasluianul Nelu Tătaru, care putea prelua portofoliul Sănătății. Se pare că acesta a pierdut competiția în fața lui Alexandru Rafila, deputat PSD. La fel a fost și în decembrie 2020, când Orban i-a suflat ministerul lui Tătaru, care era clar favorit după ce gestionase bine pandemia până în acel moment. A fost instalat atunci Vlad Voiculescu, cu surle și trâmbițe, iar după numai câteva săptămâni s-a dovedit că numirea a fost un dezastru. Alungarea lui Tătaru pe nedrept din ministerul pe care l-a păstorit cu profesionalism și consum mare de energie, parcă a generat un blestem. Fiindcă demiterea lui Voiculescu a fost scânteia care a produs incendiul coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR. Astăzi, Nelu Tătaru iarăși este nedreptățit și e posibil ca blestemul să se repete. Spunem aceasta, doar dintr-o retorică a frustrării, motivată de faptul că Vasluiul pierde o șansă importantă de a avea în noul guvern un reprezentant, tocmai în ministerul cel mai important care trebuie să rezolve ecuația pandemiei. Fiindcă Nelu Tătaru avea știința și arta de a conduce sistemul sanitar românesc în timp de pandemie și a demonstrat-o din plin anul trecut. Există și o altă explicație a pierderii acestui portofoliu de către doctorul hușean care pornea ca favorit la începerea negocierilor. Au fost aleși din PNL în acest guvern, doar miniștri care în trecut au fost botezați în apa portocalie a PDL-ului, probabil considerați compatibili cu cei din PSD. E cunoscut faptul că în județ, acolo unde Nelu Tătaru a făcut politică (la ministerul Sănătății a fost doar profesionist și atât!), nu a deschis deloc ușa PSD-ului. A curățat aproape chirurgical organizația județeană PNL de toate cozile de topor aruncate în timp de Buzatu, cu prețul unor revolte, dar și al pierderii unor procente în alegeri, fie ele parlamentare sau locale. A creat în organizația pe care o conduce de cinci ani, un partid autentic de dreapta la Vaslui, intrând în coliziune directă și cu primarul Bârladului, un liberal care tot timpul a lăsat o portiță deschisă spre negocieri cu baronii din PSD. E posibil ca acest comportament să-l fi dus și la pierderea nominalizării acestuia la ministerul Sănătății, într-un guvern mixt PNL-PSD.

La București, liderii celor două partide, PSD și PNL, au anunțat că s-au înțeles și că luni vor merge la președintele Iohannis cu noua formulă de Guvern. Nelu Tătaru, singurul vasluian aflat la un moment dat în cărți, nu a prins portofoliul de la Sănătate. La negocieri, PSD i-a suflat acestuia ministerul și cel mai probabil favorit pentru preluarea acestuia este Alexandru Rafila, deputat PSD și fost reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății pentru România. Pierderea estre una imensă pentru toată zona Moldovei, fiindcă ar fi fost minister cu greutate, adjudecat în această provincie istorică a României. Prim-vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur de la Suceava speră să mai prindă pe ultima sută de metri pentru Moldova, un minister nou înființat, cel al Digitalizării, pentru a compensa într-un fel nedreptatea făcută. Moldova rămâne iarăși regiunea istorică a țării fără reprezentare în noul executiv. Singurul vasluian care mai are șansă să prindă o funcție în administrația publică centrală este Mihai Ponea, care poate prelua conducerea Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Dar, să vedem!

Nu s-au negociat pozițiile de secretari de stat. Are Vasluiul vreo șansă?

Pe masa de negociere dintre PNL si PSD au mai rămas doar pozițiile de secretari de stat. Împărțeala s-a făcut deja între partidele coaliției, doar numeric, însă acestea nu s-au împărțit pe organizațiile județene. Conform unor surse din presa centrală, PSD și-a asigurat teoretic câte un secretar de stat pe fiecare județ, fiindcă are un total 42 de poziții, PNL a obținut din negocieri doar 34. După cum știm, Dumitru Buzatu de la PSD nu se dă peste cap pentru a prinde o astfel de demnitate pentru vreun membru din organizația Vaslui, doar dacă o negociază pentru Tudorel, fiul său, speranța ar rămâne la PNL care poate prinde un post de secretar de stat, drept compensație pentru pierderea portofoliului de la Sănătate. Însă, va fi destul de dificil. Vasluiul a fost băgat în seamă doar de Orban, în 2019. Ca premier, acesta a numit inițial în Guvernul său, doi secretari de stat, în ministere importate. Atunci a ajuns la București Nelu Tătaru, la Sănătate și Tudorel Polak, la ministerul Muncii. Apoi Tătaru a fost avansat ministru. Să vedem dacă noul premier Ciucă va încredința vreunui liberal vasluian o poziție de secretar de stat. În organizația vasluiană sunt nume care ar putea gestiona cu succes portofolii în ministere precum cel al Sănătății, cel al Muncii, al Energiei și chiar în ministerul de Interne. Tudor Polak, cât a fost secretar la ministerul Muncii, a făcut o impresie foarte bună.

De ce Nelu Tătaru trebuia să fie ministrul Sănătății?

PROFESIONIST… Nelu Tătaru a fost considerat unul dintre cei mai buni profesioniști care a administrat sistemul medical românesc, după Revoluție, într-o perioadă de criză care a coincis cu începerea pandemiei. Chiar și cei din Opoziție, la acel moment, nu au avut ce să-i reproșeze, acesta fiind politicianul-profesionist care a reușit să-i convingă pe medici să rămână în spitale în momentul în care primul val al pandemiei a lovit România, iar medicii demisionau pe capete. A adus conduceri militare în spitalele copleșite de Covid și a fost ferm când a stabilit strategia de combatere a pandemiei prin crearea spitalelor suport Covid, plătite nu la numărul de cazuri rezolvate și în funcție de serviciile medicale prestate. Apoi a început reforma sistemului medical, însă după alegerile parlamentare nu a mai fost lăsat la conducerea ministerului. Orbit de popularitatea în creștere a acestuia, Orban l-a sacrificat, dând portofoliul lui Voiculescu de la USR-PLUS. S-a dovedit a fi o greșeală colosală, fiindcă tocmai de la acesta a plecat ruperea alianței PNL-USR-PLUS. Fiindcă ministrul USR-Plus a fost incapabil să gestioneze valul doi al pandemiei și a fost demis pe bună dreptate, iar orgoliile rănite ale neomarxiștilor nu au putut fi ostoite. A fost primul șoc care a destabilizat alianța. Până la ruperea ei nu a mai fost mult. Și acum, în aceste negocieri, Nelu Tătaru a fost sacrificat. Fiindcă în momentul negocierii pe ministere, din pachetul care s-a tras Sănătatea a fost o discrepanță majoră. Pachetul a fost compus din cele două portofolii noi, rupte din Ministerul Muncii, Ministerul Educației și cel al Sănătății. PSD a luat trei, iar PNL doar Educația. Corect ar fi trebuit să fie doi la doi, și atunci ar fi ajuns și Sănătătea la Tătaru, dar nu a fost să fie, iar Moldova pierde încă o dată la masa negocierilor, neavând nici de data aceasta un reprezentant într-un minister cu greutate. Nu este o noutate, Moldova a dat foarte puțini miniștri României după Revoluție.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

 1. Deci Orban v-a facut ministri si secretari de stat si voi l-ati eliminat ! Mergeti la Catu , pe care l-ati votat , sa va dea ministere , ca nici el nu mai are mult . In 2024 PSD va castiga in judet tot , o sa ajungeti la coada vacii !

 2. Dacă era smecher ,repara spitalul ala din orașul său, este acolo la Husi un spital în paragină care se putea reabilita și se putea pune în circuitul covid dar el a ales sa facă la Iași modelare . Rușine, uite de aia nu merita el . Ca dct chirurg ireproșabil un profesionist desăvârșit dar politica de distruge.

 3. Buna ziua ce a făcut nelu tătaru ptr ministerul sănătății au facut gaura la buget prin indemnizatii la medici in pandemie au introdus dictatura medicală împotriva covid nu tu acces la stadion sala sporturilor nu tu medicamentele împotriva covid in spitale și farmacii la pușcărie împreună cu streinu cercel rafila marele expert oms voiculescu mihaila arafat afara din țară

 4. tataru nu este o figura reprezentativa pentru judetul vaslui. acest personaj doar a jucat cum a cantat Plavanul. si da, Buzatu este peste toti bufonii din peneleu, pe cand peneleu a pus tara pe tava frantei si germaniei, uite ca psd de vs vede altfel orientare in timp si spatiu.
  peneleu, usereu si conducerea de la bucuresti a pesedeului inseamna servicii, controlate ce e drept de mai sus nimitele francia si nemtia…

  • El nu face aliante cu PSD pentru ca el este deja la PSD! Bobby, de la CUP, cu care isi bea cafeaua in fiecare zi stie de ce! Asta ca sa nu mai vorbim despre faptul ca doi consilieri locali PSD voteaza toate proiectele lui Boros! A, si mai e unul Danut, vice laCJ, care zice ca primarul de la Barlad e cu un picior in PSD.

 5. Eu tare as vrea sa fie tot Citu premier, sa-l dea afara pe Rafila când i se scoală.
  Daca tot zic ca din cauza lor s-a bulit șandramaua, chiar as vrea sa vad daca are același tupeu si cu psd 😀

  • Tătaru e zero? Dar tu ce studii ai somitate? ” Scoala vetii” bănuiesc,nu? Las ca e bun Buzatu, lingaule! De asta județul Vaslui e în topul saraciei: din cauza lingailor de teapa ta! Mars!

   • Și PNL a scos cumva judetul Vaslui din sărăcie și nu am aflat eu???!!! Poate dacă bagă vaccinul obligatoriu stai sa te gândești încotro apuci cu ochii, că rămâi fără serviciu. Să ne plătim testele sau spitalizarea accentuează sărăcia deși suntem asigurați și nu plătim puțin, vaccinul nu este achiziționat din buzunarul lui, ci tot al nostru. Că are nenea Tătaru studii, mai sunt și alții care au, deci nu consider că îl definește ca fiind o eminența de mare prestigiu, că nu in asta constă renumele său câte studii are. Mai contează în viața să mai ai și suflet, compasiune, empatie, bunătate. Eu personal nu întrevăd nimic din toate astea când deschide gura, din contră văd un personaj cu fler, bun orator, are papagal, dar conținutul mă îngrozește.

  • Întreabă managerii de spitale, nu mai da tu răspunsuri intr-un domeniu de care ești străin! Vezi ca săptămâna asta vine iar Buzatu la TV, sa te pregătești să-i mai dai vreo doua limbi! Ai drumul ala care îți străbate comuna in stare deplorabila, arata ca după bombardament, dar tu nu mai contenește cu laudele la adresa iubitului conducător!

   • Sa fim serioși, ce manager de spital va raspunde, daca-l întreb eu!
    Cert este faptul ca Tătaru a asistat pasiv la distrugerea spitalului din Bârlad, iar banii care au fost dați, au acoperit “găurile” existente, adică s-au făcut plățile către firmele ( de casa) cu care spitalul are contracte.
    Doamna Rusu de la Bacău, pardon, managera Spitalului E. Beldiman: v-ați întrebat: “cine sunt eu in viața mea?!”, este o întrebare strict personală, ați făcut o introspecție?
    “Scuzați”, va place cuvântul acesta (scuzați-ma), dar sunteți straina cu ingenuitate de orice noțiune de introspectie și scrupul. De ce va tot țineți de acest spital?
    Doamna Rusu, lasă-ne, lasă-neee…
    Cu deosebita “considerație”….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here