Teapã „bulgãreascã”, depistatã la Albita

ESCROCHERII Politistii de frontierã de la Albita se confruntã de ceva vreme cu un fenomen: autoturisme cu acte false, cele mai multe fiind înmatriculate în Bulgaria. De obicei, actele sunt bine falsificate, însã politistii de frontierã, atunci când au suspiciuni, verificã actele cu aparaturã specialã. Cele mai recente cazuri au fost descoperite la sfârsitul sãptãmânii trecute, nu mai putin de trei soferi fiind depistati cu acte false.

În ultima perioadã, la Vama Albita, politistii de frontierã se confruntã cu un veritabil exod de masini cu numere strãine, în special de Bulgaria, ai cãror soferi întocmesc, cu sau fãrã stiinta lor, acte false. Astfel, la finele sãptãmânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei Albita, s-au prezentat pentru efectuarea formalitãtilor necesare trecerii frontierei, trei cetãteni, aflându-se la volanul unor autoturisme înmatriculate în Bulgaria, respectiv Italia. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatelor de înmatriculare sau a taloanelor care indicã inspectia tehnicã periodicã, politistii de frontierã au efectuat verificãri suplimentare, ocazie cu care s-a constatat cã acestea nu îndeplinesc conditiile de formã si fond ale unor documente autentice, iar asigurarea tip carte-verde pentru respectivele autoturisme nu figurau ca fiind înregistrate în evidentele autoritãtilor bulgare. „Politistii de frontierã le-au întocmit lucrare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunii de uz de fals si conducerea pe drumurile publice a unui autoturism înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulatie în România”, a declarat comisarul sef de politie, Nelu Zaharia, purtãtor de cuvânt al S.T.P.F. Vaslui.

Atrasi de mirajul chilipirurilor bulgãresti

În cele mai multe dintre situatii este vorba despre masini ieftine, pe care proprietarii le-au cumpãrat cu câteva sute sau cu mii de euro, cum este cazul celor de mai sus. De fiecare datã, soferii spun cã au cumpãrat masinile de la târgurile auto din Bulgaria sau de la diversi intermediari si, de cele mai multe ori, cumpãrãtorii habar n-au cã achizitioneazã masinile cu acte false. De regulã, sunt destul de bine falsificate, ilegalitatea întocmirii lor fiind descoperite doar cu ajutorul unei aparaturi speciale. Chiar dacã, atunci când sunt prinsi, soferii încearcã se explice oamenilor legii cã nu au cunostintã despre actele contrafãcute, politistii întocmesc actele premergãtoare de cercetare penalã pentru sãvârsirea infractiunii de uz de fals. Cu toate acestea, deocamdatã este vorba despre cazuri izolate, neputând fi vorba despre o filierã transfrontalierã care se ocupã cu plasarea unor masini cu documente falsificate.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ