15.2 C
Vaslui
30-sept.-2022

Teapa anului, la Vaslui

- Advertisement -

TUN LA FABRICA DE TIGARETE

EVAZIUNE Un banal control al politistilor de la Postul de Control Tisita, marti seara, s-a dovedit a fi cosmarul producãtorului de tigarete de la fabrica Top System Tobacco, din Vaslui. Oamenii legii au verificat masina de sapte tone, cerând toate actele transportului. Având suspiciuni, au cerut descãrcarea mãrfii. Surprizã! Camionul încãrcat din Vaslui, în ziua de marti, avea sute de baxuri de tigãri netimbrate. Au fost anuntate, de urgentã, Directia pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DIICOT), Garda Financiarã Centralã si IGPR, care au decis sã ia cu asalt fabrica de tigarete din Vaslui, din apropierea Vãmii Vaslui. Pentru cã patronii fabricii, arabi, nu s-au prezentat la cererea organelor de anchetã, în plinã noapte, au fost sparte lacãtele fabricii. Aici, au fost gãsite încãperi cu pereti dubli, dar si depozite ilegale, în care erau ascunse mari cantitãti de tigãri fãrã timbru. La o primã estimare, se pare cã la fabrica din Vaslui s-au gãsit în jur de 200.000 de pachete netimbrate sau cu timbre false, valoarea prejudiciului fiind de peste 17 miliarde lei vechi.

Având bãnuieli asupra corectitudinii transportului provenind din Vaslui, politistii si comisarii Gãrzii Financiare Vrancea au cerut, în noaptea de marti spre miercuri, ca masina de sapte tone sã fie descãrcatã în punctul de control de la Tisita. Dupã primele douã rânduri de baxuri cu tigarete cu timbre legale, oamenii legii au descoperit peste 360 de baxuri de tigãri netimbrate sau cu timbre false. Imediat, au fost alertate institutiile centrale – IGPR, DIICOT si Garda Financiarã Centralã – luându-se decizia unui control în fortã la fabrica de tigarete din Vaslui. Tigãrile confiscate, cele 36.200 de pachete, au fost duse la Vama Focsani, unde au fost sigilate. În timp ce soferul masinii a fost oprit pentru interogatorii, la Focsani, în plinã noapte, mai multe echipaje de la DIICOT si Inspectoratul General al Politiei Române au luat cu asalt portile fabricii Top System Tobacco, care functiona în zona fostei fabrici Nadin Conf, din luna aprilie a.c. O echipa de anchetatori a ajuns, în cursul serii trecute, la fabrica de tigarete din Vaslui, unde a verificat banderolele de pe pachetele de tigãri din stocurile netimbrate, folosind pentru aceasta laboratorul mobil al Imprimeriei Nationale. Conform oficialilor ANAF, “în urma schimbului operativ de informatii si a conjugãrii efortului organelor de resort, împreunã cu reprezentantii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Vaslui si cu sprijinul politistilor criminalisti s-a efectuat pe raza judetului Vaslui o actiune în fortã la sediul antrepozitului fiscal de productie de tigarete din care plecase mijlocul de transport în cauzã. Administratorul firmei a refuzat sã se prezinte. Prin urmare, s-a spart lacãtul intrãrii în sediu pentru a se face inventarierea stocurilor, iar în functie de valoarea prejudiciului la bugetul de stat ce urmeazã sã se stabileascã, se vor lua mãsurile legale care se impun”.

Patronul fabricii de tigarete, vãrul lui Ahmad Al-Deiri

Conform unor surse sigure, patronul fabricii de tigarete era un arab, care se prezenta a fi vãrul unui prosper om de afaceri din Iasi, Ahmad Al-Deiri. Acesta din urmã a detinut, în locul în care s-a deschis fabrica în cauzã, o sectie de confectii, Nadin Conf, a cãrei activitate s-a terminat destul de brusc si cu datorii la bugetul de stat. În momentul în care au verificat fabrica, încãpere cu încãpere, având si informatii destul de precise, oamenii legii au gãsit în câteva încãperi pereti dubli, dupã care erau stocate zeci de mii de pachete de tigãri. Peste 100.000 de pachete au fost gãsite într-o încãpere din afara antrepozitului fiscal, într-o magazie din curtea unitãtii, toate pachetele fiind netimbrate sau cu timbre false. Din câte stim acum, în total, s-au descoperit în jur de 300.000 de pachete de tigãri fãrã timbre, iar valoarea prejudiciului depãseste 17 miliarde lei vechi. Firma Top System Tobacco a fost deschisã în mare secret, în martie a.c., la inaugurare fiind invitati oficiali din Politie, Garda Financiarã, Finante sau Directia Judeteanã de Accize si Operatiuni Vamale. Firma producea douã tipuri de tigarete, Army si Roxboro, care se gãseau prin tot felul de angrouri, inclusiv în zona Bârladului. Ceea ce a sporit secretul din jurul activitãtilor de la Top System Tobacco era faptul cã se lucra doar una-douã zile pe sãptãmânã, cu oameni adusi special de la Moldova Nouã. Nimeni nu avea acces în aceastã fabricã. Lunar, firma vira în jur de un milion de euro la bugetul de stat, numai din accizele tigãrilor produse la Vaslui, ceea ce ne duce cu gândul la faptul cã jumãtate din productie era legalã, cu timbre în regulã, în timp ce alte milioane de euro se încasau din activitãti de contrabandã, asa cum s-a dovedit ulterior.

Controalele vor continua si astãzi

Din informatiile noastre, ofiterii din IGPR si comisarii de la Garda Financiarã vor controla si astãzi fabrica de tigarete, pânã ce vor descoperi toate depozitele ilegale care se formaserã în toate cotloanele clãdirii. Toatã actiunea este coordonatã de Inspectoratul General al Politiei Române, firma Top System Tobacco fiind de mai mult timp în vizorul Politiei, în ceea ce priveste contrabanda de tigãri la nivel national. Pentru a descoperi toate cantitãtile ilegale de tigãri din fabricã, se vor sparge mai multe încãperi, acolo unde existã bãnuiala cã sunt ascunse tigarete. Foarte probabil, dupã finalizarea controlului, fabrica de tigarete de la Vaslui va fi închisã, în timp ce patronii vor ajunge dupã gratii, fiind deja întocmite dosare penale pentru contrabandã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.