Telescopul solar de la Bârlad a realizat o premierã în judetul Dâmbovita! (FOTO, VIDEO)

PROMOVARE… Cel mai mare telescop pentru observatii solare din România, aflat la Observatorul Astronomic din Bârlad, a fost prezent în premierã în judetul Dâmbovita,  la un centru social pentru copii. În perioada 21 – 22 octombrie, la initiativa Asociatiei „Sansa Ta”, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vântdevara, copiii de la Centrul Social „Sansa Ta”, din Bilciuresti, Dâmbovita, au participat pentru prima oarã în viatã la observatii astronomice nocturne si la observatii solare, pe timpul zilei. Circa 20 de copii cu diverse probleme de sãnãtate au privit Luna, principalele stele din constelatiile cerului de toamnã si planetele Saturn, Jupiter si Marte.”Principalul scop al acestei activitãti a fost acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia si cu instrumentele performante de observare a spatiului cosmic.”, a precizat organizatorul acestei actiuni, Gabriel Ciobotaru, coordonatorul Centrului Social „Sansa Ta” din Dâmbovita.

Actiunea s-a desfãsurat pe 21 octombrie la orele 18.00, cu observatii nocturne si a continuat joi, 22 octombrie 2020, de la ora 11.00 pânã la ora 13.00. Copiii de la centrul social si alti copii care au dorit sã învete despre cer au putut privi pentru prima oarã detaliile din atmosfera solarã în H-alpha, prin telescopul solar Lunt Tha, cu apertura de 152 mm, cu distanta focalã de 900 mm si cu filtru de blocare B3400. Aceasta a fost a doua sau a treia deplasare a telescopului solar donat Observatorului Astronomic Bârlad de omul de afaceri Constantin Dulute, care a oferit o sansã extraordinarã muzeului bârlãdean de a duce numele orasului în toatã România! Pe masa conducerii muzeului din Bârlad se aflã foarte multe solicitãri din diverse colturi ale tãrii, unde se doreste a se organiza asemenea actiuni de popularizare printre copii a astronomiei, stiinta care studiazã spatiul cosmic.

Pentru prima oarã în judeul Dâmbovita ajunge un telescop!

„Principalul scop al acestei activitãti a fost acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia si cu instrumentele performante de observare a spatiului cosmic. Telescopul solar Lunt este conceput în asa fel încât sã observãm în conditii de sigurantã cele mai fine detalii din atmosfera solarã: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul a fost folosit pentru fotografierea suprafetei Soarelui, cu scopul promovãrii stiintei si cercetãrii în rândul copiilor. Acest proiect a fost posibil cu sprijinul financiar al Rostar S.A. Pentru prima oarã în judetul Dâmbovita a poposit un telescop, si nu unul oarecare, ci cel mai mare telescop din România, lucru pentru care multumim muzeului din Bârlad, domnului Mircea Mamalaucã, directorul institutiei, si lui Ciprian Vîntdevarã, specialistul în astronomie care a acceptat invitatia noastrã si ne-a oferit posibilitatea ca, în premierã, sã vedem luna, stelele, planetele, constelatiile si soarele. Copiii au învãtat despre soare si acum l-au vãzut prin lunetã. Lucru care le-a plãcut extraordinar!”, a spus Gabriel Ciobotaru, initiatorul proiectului.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ