spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Televiziunea Română a făcut jocul Antenelor

- Advertisement -

Prin ameninţarea cu rezilierea contractului, preşedintele TVR a făcut jocul Antenelor. Radu Călin Cristea a preluat de aproape o săptămână șefi a TVR, ca directorgeneral interimar. Dan Voiculescu a spus că se retrage din afaceri pentru ase dedica politicii, dar face jocurile din umbră la Antene. Văzut de la televizor, scandalul meciurilor de fotbal dintre TVR şi Romtelecom pare să aibă doi protagonişti. La o privire mai atentă, ies însă la iveală câteva neconcordanţe.  Surse din Antena 1 au dezvăluit pentru EVZ că, în urmă cu o lună, Trustul Intact, condus din umbră de Dan Voiculescu, a făcut o ofertă către Romtelecom ca să-i devină partener într-un show de mare amploare, care risca să-şi piardă principalul finanţator de până acum.  Din informaţiile primite, suma cerută companiei de telecomunicaţii se ridica la circa trei milioane de euro. Cum Romtelecom nu a fost tentat de ofertă, mai ales că urmărea să investească în preluarea de la TVR a meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal, proaspătul preşedinte interimar al TVR, Radu Călin Cristea, nume susţinut de PNL şi agreat de USL, era cel mai potrivit pentru a face, din afară, jocurile Antenei.  S-a creat astfel o presiune, prin Dolce, pentru ca Romtelecom să negocieze parteneriatul cu Antena. La patru zile de la instalare, preşedintele interimar a anunţat rezilierea contractului cu Dolce, pe un motiv ce pornea dintr-o greşeală a TVR.  „Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi (n.r. – vineri)”, se spune în comunicatul Dolce.

Înţelegere ratată

Câteva ore mai târziu, preşedintele TVR revenea asupra deciziei şi, în urma discuţiilor cu Romtelecom, vorbea despre posibilitatea deblocarii pe cale amiabilă a situaţiei. Până la urmă, parteneriatul Antenei cu RomTelecom a căzut, trustul de presă condus de Voiculescu, semnând un contract cu o altă firmă de telecomunicaţii. 555.000 de euro, fără TVA, este suma ce trebuie achitată până în data de 18 iunie 2012, la ora 18.00

Experienţă din 2007

Televiziunea Română a renunţat la transmiterea meciurilor de fotbal din campionatul intern în 2007, invocând preţurile prea mari. Derbyurile Ligii 1, opţiunea 1 şi 4, au ajuns la Kanal D post care urma să se lanseze o lună mai târziu.

Plecarea unor oameni din TVR la Kanal D a alimentat speculaţiile potrivit cărora meciurile au migrat la postul grupului Dogan în urma unor mişcări de culise.

Printre numele menţionate atunci se aflau Cosmin Cernat, care plecase la Kanal D, şi Vlad Enăchescu.

Consecinţele scandalului TVR – Dolce

Dolce a luat toate meciurile din pachetul achiziţionat anul trecut de Intact

Peste scandalul meciurilor de fotbal de la TVR pare să se fi lăsat liniştea, deşi nimeni nu a văzut cum arată contractul. Surprizătoare a fost şi atitudinea mai mult decât conciliantă a Romtelecom, pe care surse din interior au motivat-o ca datorându- se interesului de a nu rămâne fără meciurile promise pe ecran.

La numai o zi după scandalul cu TVR, GSP TV anunţa că Dolce ia 46 de meciuri exclusive de la Antenă. „Antena a cedat către Dolce toate meciurile din pachetul achiziţionat anul trecut de trustul Intact, numai că atunci când din pachetul respectiv va exista opţiunea 1, 2 şi 3, Antena 1 va transmite şi ea meciurile”.

Acordul dintre părţi e valabil pentru ultimii doi ani din actualul contract de drepturi TV, iar suma totală pe care Antena 1 trebuie să o plătească pentru achiziţionarea pachetului 8 pe perioada 2011-2014 este de 10,5 milioane de euro.

Alte păreri

Încărcătura politică a scandalului legat de contractul TVR-Dolce este vizibilă pentru analiştii media. Iulian Comănescu crede că „Pentru Dolce, povestea cu meciurile a devenit rapid o problemă de PR, din cauza situaţiei din TVR. Contractul cu Dolce a devenit un măr al discordiei politice, legat de debarcarea echipei Lăzescu, deşi mai aproape de întreaga afacere s-au aflat oamenii din Departamentul de Sport al TVR. Opinia publică e sensibilă la meciuri, chiar dacă nu ele sunt esenţialul în dezbaterea legată de TVR: foştilor manageri li se pot reproşa lucruri mai serioase, legate de interesul public, emisiunile nereuşite şi altele.”

La negocierile ce au avut loc vineri la TVR, până seara nu a intrat în discuţie transmiterea Olimpiadei

„E foarte posibil ca în cursul zilei de luni să revenim cu o nouă conferinţă de presă cu un conţinut poate mai exploziv decât acesta”.

RADU CĂLIN CRISTEA, preşedinte interimar TVR

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.