17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

Tendinte noi pe piata imobiliarã din Vaslui

- Advertisement -

Peisajul de pe piata tranzactiilor imobiliare din Vaslui suferã de ceva vreme schimbãri importante. Criza economicã este o constantã generalã în toate domeniile, dar în ceea ce priveste domeniul imobiliar directiile sunt imperios trasate de factorul ecomonic, astfel cã, la nivelul vânzãrilor si cumpãrãrilor din Vaslui, se înregistreazã tendinte opuse anilor de vârf imobiliar .

Cele mai tranzactionate imobile sunt cele care nu depãsesc pragul de 40.000 de euro, au ceva imbunãtãtiri, eventual trei, patru camere în zonele bune ale orasului. Preturile din anii 2007/2008 au rãmas doar un miraj, la care mai tânjesc ultimii nostalgici ai îmbogãtirii din vânzarea unui apartament. “ În mod curent, tranzactionãm apartamente a cãror valoare nu depãseste suma de 100.000 de lei, iar de obicei plata se face cash. Desi oferta bãncilor este destul de bogatã, iar în unele cazuri oferta lor pare avantajoasã, clientii nu se mai înghesuie ca altã datã pentru accesarea creditelor bancare” a declarat Simona Polak, administratorul agentiei imobiliare Impact din Vaslui.

Cei interesati de cumpãrarea imobilelor nu mai privesc avantajoasã colaborarea cu bãncile din cauza scãderilor salariale, la aceastã datã marea majoritate sunt deja angajati în credite anterioare, astfel cã în multe cazuri potentialii clienti sunt declarati neeligibili pentru o nouã colaborare cu banca. Din cauza instabilitãtilor economice si a certitudinii cã lucrurile merg tot mai rãu, majoritatea nu mai au încredere în serviciile bancare, pentru o parte din populatie experienta de anii trecuti a creditelor luate în franci s-a dovedit traumatizantã. Cineva, care în august 2007 lua un credit de 50.000 de fraci elvetieni, la un curs de 1,9577 lei, astãzi plãteste dublu. Ieri, pentru un franc BNR-ul cerea 4,898 lei.

Dacã piata apartamentelor se miscã, cea a terenurilor este blocatã.” Nu existã cereri pentru terenuri, sunt putini cei care vor sã mai cumpere la ora aceasta teren, doar unul, doi clienti cer informatii despre oferta de terenuri si cautã în mod special terenuri agricole mari, dar preturile acestei categorii de terenuri a crescut foarte mult datoritã investitorilor din domeniul agricol. Cererea mare pentru terenuri se regãseste pe o piatã în crestere. De obicei deținerea terenurilor trãdeazã o treaptã în plus urcatã în topul standardului de viatã, iar astãzi putinã lume resimte o astfel de ascensiune.”, adaugã Simona Polak.

Cei ce se ocupã de domeniul intermedierii de tranzactii imobiliare au observat în ultima vreme cã numãrul de cererilor de schimb de locuinte a crescut simtitor. Acest lucru exprimã clar nivelul la care se miscã piata imobiliarã. Oamenii nu au bani suficienti sã cumpere, îsi dau casa si o diferentã nu prea mare în bani, iar cei ce sunt în postura vânzãtorului sunt încântati de siguranta unei locuinte si de ceva bani albi pentru zile negere.

O altã modificare produsã în mentalitatea unui potential client care pãtrunde pe piata imobiliarã este cea referitoare la chirii. Dacã în alti ani majoritatea prefera sã plãteascã o ratã de 150-200 de euro la bancã pentru a-și satisface nevoia de proprietate, astãzi multi aleg sã stea în chirie.” Cel mai animat sector imobiliar acum este cel al închirierilor. Piata chiriilor din Vaslui este activã, iar la acest fenomen a contribuit în mare mãsurã numãrul mare de specialisti adus în zonã, pentru o serie de lucrãri la nivel local si judetean” completeazã Simona Polak.

Cum cerintele clientului dicteazã activitatea în domeniu, iar conditiile vremurilor impun tuturor mãsuri de adaptare, treburile s-au schimbat si în agentiile imobiliare, cumpãrãtorii si solicitantii de schimburi au parte de oferte promotionale cu asigurãri de locuinte si comisioane negociabile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.