Teoretic, părinții pot primi bani pentru angajarea unei bone, practic e aproape imposibil

Foarte puțini vrânceni vor putea beneficia de ajutorul financiar acordat pentru angajarea unei bone pentru copiii mici din cauza condițiilor impuse prin legea care reglementează acest sprijin. De la finele lunii mai a intrat în vigoare legea 35/2020, cea care stabilește valoarea ajutorului financiar acordat pentru angajarea unei bone dar și condițiile care trebuie îndeplinite de către beneficiari.

În primul rând, banii pot fi folosiți doar pentru angajarea legală a unei bone. Iar acest lucru poate fi posibil doar dacă bona este înregistrată ca persoană fizică autorizată (PFA) sau dacă este angajată la o firmă care furnizează acest serviciu și cu care se încheie contractul. Aceasta înseamnă că persoanele care vor să presteze acest serviciu trebuie să dețină o diplomă, un certificat obținute prin cursuri de formare profesională recunoscute sau echivalate. Acest lucru este greu de realizat, cel puțin la acest moment, în Focșani. În ultimii ani nu au fost organizate cursuri de formare profesională pentru bonă la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din județ iar un curs la o firmă privată de formare profesională ajunge și la șase sute de lei.

În al doilea rând, banii pot fi obținuți numai de către părinții care nu au copiii înscriși la creșă sau la grădiniță. Astfel, legea 35 prevede că „acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță”. Ajutorul financiar încetează la data la care copilul intră în sistemul de creșă/grădiniță, împlinește șase ani sau părinții depășesc pragul de venituri stabilit la maxim 3.500 lei pe membru de familie.

În al treilea rând, părinții care au datorii la bugetul local sunt excluși de pe lista potențialilor beneficiari. Motivul este simplu, ajutorul financiar fiind acordat din bugetul local. Astfel, cei care nu își achită la timp taxele și impozitele locale nu primesc acest sprijin.

În al patrulea rând, nu pot beneficia de acest ajutor financiar asistenții maternali profesioniști, asistenții personali ai copiilor sau persoanele care se află în concediu pentru creșterea copiilor. Adică părinții care primesc indemnizația de creștere a copiilor nu pot primi și sprijinul financiar pentru bonă. În aceste condiții este greu de crezut că vor fi mulți părinți care să renunțe la indemnizație pentru un ajutor financiar de câteva sute de lei. ….https://monitoruldevrancea.ro/2020/06/03/teoretic-parintii-pot-primi-bani-pentru-angajarea-unei-bone-practic-e-aproape-imposibil/
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ