22 C
Vaslui
02-iul.-2022

Teparii de la Ind Silva au ajuns in fata judecatorilor

Sunt acuzati de evaziune fiscala si ca au spalat bani cu ajutorul unor firme fantoma, prejudiciind statul cu aproape doua milioane de euro. Ieri, cei cinci au ajuns in sala de judecata.

La Tribunalul Botosani a avut loc ieri primul termen in dosarul celor cinci botosaneni care au tepuit statul cu aproape doua milioane de euro, urmatorul termen stabilit de magistrati fiind in data de 13 ianuarie 2011. Cei cinci, Corneliu Harasim, Iulian Onu, Stefania Serban, Alexandru Serban si Stelian Serediuc au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA Suceava, in luna iunie a anului acesta, fiind cercetati pentru evaziune fiscala, initierea si constituirea unui grup infractional si spalare de bani.

In perioada ianuarie 2004 – decembrie 2006, cei cinci au initiat un grup infractional specializat in spalare de bani si evaziune fiscala, cu ajutorul unor firme fantoma cei numiti mai sus prejudicind statul cu 1.987.822 de euro. Mai exact, procurorii au stabilit ca cei cinci au creat un circuit financiar prin care societatea Ind Silva SRL a intrat in relatii comerciale cu mai multe societati fantoma controlate de membrii grupului, in scopul simularii unui circuit comercial de circulatie a marfurilor (produse cerealiere) prin care s-a urmarit sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit.

Cum au inselat statul

Firmele fantoma nu si-au desfasurat activitatea la sediul social, nu au depus nici un bilant pentru a nu se supune unui control al statului. Practic, cu un facturier si un cont bancar, prin introducerea in circuitul economic de documente care sa justifice provenienta produselor agricole achizitionate de pe piata taraneasca, s-a sustras taxa pe valoarea adaugata platita de procesatori, adica 19% aplicat la costul de achizitie al marfurilor, si impozitul pe profit aferent adaosului cel mai mare de pe lantul comercial. Insa prin intermediul Ind Silva, cei implicati in grupul infractional au desfasurat diferite activitati economice, la vedere, pentru a parea a fi in legalitate. Pe langa acestea au mai inregistrat in contabilitate si operatiuni nereale privind achizitia unor marfuri, avand drept scop micsorarea profitului si diminuarea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Nu au cazut la invoiala sa restituie prejudiciul

Fiind vorba de un prejudiciu atat de mare, competenta le-a revenit procurorilor de la DNA Suceava, care au intocmit rechizitoriul. Cu toate ca la termenul de ieri judecatorul i-a intrebat pe cei cinci inculpati daca doresc sa faca uz de o prevedere legala prin care, daca restituie prejudiciul, li se reduce din pedeapsa, nici unul nu a fost de acord. Mai mult, singurul care a facut o declaratie in fata completului de judecata a fost Stelian Serediuc, restul preferand sa taca. Urmatorul termen al procesului a fost stabilit in data de 13 ianuarie.

evenimentuldebotosani.ro

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here