24.1 C
Vaslui
26-sept.-2022

Termoficarea centralizată, obligată să funcţioneze pe datorii

- Advertisement -

> Primăria Suceava va lua un credit de 15 milioane de lei, scopul angajării acestuia fiind reducerea arieratelor Termica > În sezonul rece 2010-2011, sistemul centralizat de termoficare sucevean a primit 20 de milioane de lei, în iarna care a trecut acesta nemaibeneficiind de respectiva susţinere financiară > Pentru constituirea viitoarelor stocuri de huilă, Primăria şi Termica ar urma să concesioneze temporar această activitate către un operator privat

Deoarece Guvernul nu mai acordă bani pentru asigurarea stocurilor de combustibili la societăţile de termoficare în sistem centralizat, municipalitatea suceveană va contracta un credit care să acopere sumele pe care le datorează cu titlul de subvenţii, iar Termica le are, ca datorii, către furnizorii de cărbune. În sezonul rece 2010-2011, producătorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic din Lunca Sucevei a beneficiat – potrivit primarului Ion Lungu – de o alocare de circa 20 de milioane de lei, aceeaşi susţinere financiară nemaivenind şi în iarna care s-a încheiat. Edilul-şef spune că mărimea creditului va fi de 15 milioane de lei, scopul angajării acestuia fiind reducerea arieratelor Termica. „Facem eforturi să asigurăm finanţarea la Termica, întrucât, după cum se ştie, anul acesta nu mai vin bani de la bugetul de stat. Anul trecut, am primit 200 de miliarde de lei vechi pentru Termica, iar în anii trecuţi cam tot atâta. De aceea, ne-am adresat la Guvern, în baza Legii nr. 37/2011 pentru redu-cerea arieratelor, să angajăm un credit de 150 de miliarde de lei vechi, pentru plata acestor arierate”, precizează şeful municipalităţii. Dacă legea amintită va fi „funcţională” şi în acest an, creditul guverna-mental ar urma să fie angajat pentru 5 ani, cu o perioadă de graţie de 1 an şi o dobândă de 5,5%. „Fac apel la cetăţeni, să aibă încredere în Primărie, în primar, că, în continuare, la Suceava vor fi apă cadă şi căldură, de aceea nu trebuie să se debranşeze”, a subliniat ocupantul fotoliului din Areni. Primarul Ion Lungu a ţinut să arate că o primă unitate a noii centrale de cogenerare de înaltă performanţă a Adrem Invest va fi dată în folosinţă în mai 2013. În aceste condiţii, în următorul sezon friguros, încălzirea oraşului va fi asigurată tot de la Centrala Electrică de Termoficare (CET). Pentru constituirea viitoarelor stocuri de cărbune, Primăria şi Termica ar urma să concesioneze temporar această activitate către un operator privat, „la fel cum s-a făcut şi la Iaşi” în iarna care a trecut.

În anul 2011, Ministerul Finanţelor Publice a acordat unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, cu o dobândă de 6,25%, termen de rambursare de maximum 5 ani, o perioadă de graţie de un an, în limita sumei de 15 milioane de lei, pentru achitarea obligaţiilor de plată restante înregistrate de acestea faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului. De la începutul lui 2011, municipalitatea suceveană a virat în conturile Termica 9 milioane de lei, fapt care a permis ca societatea din Lunca Sucevei să se aprovizioneze cu combustibilul necesar ieşirii din iarnă. Ultima dată Primăria s-a împrumutat în a treia decadă a lui septembrie 2011, de la CEC Bank Suceava fiind contractat un credit cu garanţie guvernamentală de 15,647 de milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro. La acea dată, administraţia suceveană ajungea la un grad de îndatorare de mai puţin de 20%.

www.crainou.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.