spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
29-apr.-2024

Teroristul Omar Hayssam, MEGA-FRAUDĂ prin metoda „Boschetarul”. „Stai în banca ta sau te omor!”

- Advertisement -

„Evenimentul zilei” dezvăluie detalii cutremurătoare din ancheta procurorilor DIICOT în cazul lui Omar Hayssam. Teroristul a fost adus astăzi la Tribunalul București, unde se judecă arestarea sa preventivă.

Teroristul Omar Hayssam (50 de ani) a fost scos astăzi din celula Penitenciarului Rahova şi va fi adus la Tribunalul Bucureşti. Instanţa va judeca cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă în ancheta Manhattan Group. Sirianul este acuzat de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar fiind de 20 de milioane de euro.

Procurorii susţin că, din 1999, sirianul a iniţiat un grup infracţional organizat la care au aderat şi alte persoane. „Omar Hayssam răspundea de planificarea şi coordonarea acţiunilor desfăşurate, dar şi de protecţia activităţilor membrilor grupului prin multiplele sale legături cu mediul politic şi cu cel de afaceri. Acesta afişa titulatura de «Preşedinte al Grupului de firme Manhattan», menţionată inclusiv pe cărţile de vizită pe care le prezenta partenerilor săi de afaceri”, susţin anchetatorii.

„Suveica Manhattan”

Hayssam controla, prin intermediari, aproximativ 50 de societăţi comerciale. Ţinta sirianului: profit maxim în timp scurt. Credite bancare neperformante, imobilele şi utilajele cumpărate şi ipotecate erau înstrăinate, iar banii erau spălaţi prin mai multe firme fantomă. În final, banii băncilor ajungeau în conturile lui Omar Hayssam, iar utilajele la firmele sale care scoteau profit.

Patroni pentru „o masă caldă”

„Din declaraţiile martorilor şi învinuiţilor a rezultat că persoanele care reprezentau firmele paravan erau de origine arabă, nu vorbeau limba română şi, de cele mai multe ori, primeau o masă caldă şi câţiva dolari, în schimbul semnării actelor indicate de membrii grupului organizat,” susţin procurorii DIICOT. Acest procedeu de fraudare este cunoscut în limbajul de specialitate ca metoda „Boschetarul”.

Tibor Dioşi a fost acţionar la Rio Soft Drinks (2%) şi la Bucovina Mineral Water (50%). El a povestit că, în 2000-2001, a fost victima unui fals grosolan, iar acţiunile i-ar fi fost vândute fraudulos. Bucovina Mineral Water era sub controlul lui Omar Hayssam. „Neprimind niciun răspuns şi nici bani în schimbul acţiunilor, m-am deplasat la Bucureşti, unde după mai multe ore de aşteptare am fost primit de Omar Hayssam.

Cu această ocazie, Hayssam mi-a spus că nu mai este acţionar în cadrul societăţii şi că dacă îl voi mai notifica sau suna, respectiv «dacă nu stau în banca mea», o să aibă grijă printr-o persoană intermediară să mă facă să tac, ajungând până la ameninţarea cu moartea”, a povestit Tibor Dioşi.

Gulerele albe, dispreţ faţă de societate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală – au percheziţionat toate calculatoarele firmelor controlate de Omar Hayssam şi au audiat zeci de complici. Au fost verificate contracte de împrumut bancar, acte de înfiinţare de firme, acte vamale şi expertize contabile şi tehnice.

Rechizitoriul în dosarul Manhattan Group are aproape 500 de pagini. Concluzia: „Trăsătura dominantă a infractorilor ce fac parte din categoria gulerelor albe este atitudinea de dispreţ şi indiferenţă faţă de societatea civilă, de proprietatea publică, de lege, cu consecinţe asupra nivelului de trai al majorităţii populaţiei. Manifestarea acestei forme de criminalitate a avut loc sub «protecţia» factorilor politici sau de decizie”. În acest dosar au mai fost trimişi în judecată fratelele lui Omar Hayssam, Mohamad, cumnatul teroristului, Mihai Nasture, şi doi angajaţi de încredere: Doina Farladanschi şi Viorel Mafteucă.


MIhai Nasture, cumnatul lui Omar Haysam

Contul ascuns al sirianului: un milion de euro

Pentru a recupera o parte din prejudiciu, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile şi conturi ale lui Omar Hayssam: un apartament pe Calea Călăraşilor, o vilă în Sectorul 2 al Capitalei, două terenuri în Otopeni (Ilfov) şi un Audi A8. Anchetatorii au descoperit şi au mai pus sub sechestru: un cont bancar în care era un milion de euro şi un alt cont de card alimentat cu 10.780 de dolari, bani care se aflau la dispoziţia sirianului. Conturile a 47 de societăţi, care făceau parte din Manhattan Group, au fost blocate, iar imobilele şi utilajele au fost puse sub sechestru.

În propunerea de arestare preventivă a lui Omar Hayssam, care se va lua astăzi în discuţie la Tribunalul Bucureşti, procurorii pun accentul pe „siguranţa afişată de inculpaţi în executarea actelor materiale care compun latura obiectivă a infracţiunilor reţinute în sarcina lor”.

Cumnatul l-a turnat

Omar Hayssam a dat o singură declaraţie în acest dosar, înainte de a fugi din ţară, şi a negat acuzaţiile. „În cursul anului 1999, am înfiinţat împreună cu Omar Adela firma Best Wood Production. În afară de firma de mai sus, mai deţin acţiuni la Best Wood Bacău, împreună cu fratele meu Mohamed Omar. Precizez că Omar Adela, fostă Nasture, este soţia mea, iar Bitar Bilal mi-a fost coleg de facultate”, şi-a prezentat el principalii colaboratori. Unul dintre complicii sirianului, cumnatul său Mihai Nasture, a turnat totul la DIICOT. „Am ascultat exclusiv ordinele date de Omar Hayssam, pe care l-am crezut de bună-credinţă”, a mărturist acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.