7.1 C
Vaslui
10-dec.-2022

Testul Papanicolau, gratuit la spitalele din Vaslui si Husi

- Advertisement -

PREVENIRE… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi deruleazã, prin Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin, o campanie de efectuare gratuitã a testului Papanicolau. Femeile din judetul Vaslui, cu vârste cuprinse între 25- 64 de ani, se pot programa pentru a fi testate gratuit la cabinetele de ginecologie ale celor douã unitãti sanitare, în vederea depistãrii precoce a cancerului de col uterin si a leziunilor precanceroase care netratate pot duce la aparitia cancerului. Testul Babes-Papanicolau se face în cadrul Programului National de Screening, femeile având acces indiferent de calitatea de asigurat, cu conditia sã nu fi efectuat testul prin intermediul acestui program în ultimii 5 ani.

Potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, în 2017 au fost 837 de vasluience care au fãcut testul Babes-Papanicolau, în cazul a 43 dintre acestea rezultatul fiind pozitiv. Anul trecut s-au fãcut 898 de testãri, dintre care 48 de rezultate au fost pozitive. Anul acesta, în primul trimestru, au fost testate gratuit 27 de femei, dintre care patru au fost trimise cãtre medicii specialisti pentru investigatii suplimentare, având rezultat pozitiv. Pentru a avea acces la program, populatia femininã a judetului trebuie sã se prezinte la medicul de familie unde primeste formularul FS1 si o listã a centrelor de recoltare precum sI programul de lucru al acestor centre. Ulterior, pacienta se prezintã la centrul de recoltare (în baza programului anuntat pe baza de programe, dupã caz) cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal. Dupã recoltarea frotiului cito-vaginal, rezultatele testului vor fi communicate de cãtre medicul de familie în maximul 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatele la test si o va consilia privind mãsurile pe care le are de luat. În cazul unui test negative, aceasta va fi programatã la urmãtoarea rundã de testare gratuitã peste 5 ani. În cazul unor afectiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum si a unor rezultate neconcludente, pacienta va primi billet de trimitere cãtre un specialist pentru continuarea investigatiilor.

România, pe primul loc în Europa în privinta ratei mortalitãtii prin cancer de col uterin

Testul Babes-Papanicolau este una dintre cele mai mai simple investigatii medicale. În functie de clinicã, un test Babes-Papanicolau poate costa între 100 si 200 de lei, însã prin intermediul programului national este gratuit. România se aflã pe locul 1 în Uniunea Europeanã în privinta ratei mortalitãtii prin cancer de col uterin (14,2 decese/100.000 femei), de circa 4 ori mai ridicatã decât rata Uniunii Europene.  Cancerul de col uterin reprezintã a patra cauzã de cancer la femei, la nivel mondial, si principala cauzã de mortalitate la femeile de vârstã activã, 15-45 ani. Potrivit statisticilor, în România se înregistreazã anual 4.343 cazuri noi de cancer col uterin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.