spot_imgspot_img
26 C
Vaslui
29-sept.-2023

Tichete de 500 lei pentru elevii care nu au bani să-și cumpere rechizite

- Advertisement -
CUMPĂRĂTURI… Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane etc.

SPRIJIN… Vești bune pentru elevii care nu au bani să-și cumpere rechizite și haine pentru începutul de an școlar. Aceștia vor primi tichete de 500 lei în cadrul proiectului cu fonduri europene “Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”. Banii vor ajunge, însă, la finalul lunii septembrie, întrucât lista beneficiarilor va fi comunicată Ministerului Educației până la data de 23 septembrie. Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Beneficiarii acestor tichete sunt atât preșcolarii, cât și elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare. În cazul preșcolarilor, aceștia trebuie să îndeplinească condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare. “Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură ȋnseamnă 298 lei). La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional. Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, a transmis Federația Națională a Părinților.

Dosarele vor putea fi depuse în termen de cinci zile de la data începerii anului școlar

Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial trebuie să îndeplinească criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002. “Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON). La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea. Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023). Conform legii, prin familie se înțelege: soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună; bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială; persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, a transmis mai Federația Națională a Părinților.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.