spot_imgspot_img
5 C
Vaslui
04-mart.-2024

Tichetele „Rabla” expiră în 50 de zile

- Advertisement -

Cei care vor să-şi caseze maşina sau să vândă voucherele acumulate trebuie să se grăbească. Tichetele pot fi folosite doar până pe 23 noiembrie.

Programul de Înnoire a Parcului Auto se apropie cu paşi repezi de final. Cei care vor să-şi caseze autoturismul mai vechi de 10 ani îl mai pot duce la fier vechi până pe 23 noiembrie, dată la care programul se va termina. Şi posesorii voucherelor ar trebui să se grăbească, pentru că validitatea tichetelor expiră la aceeaşi dată cu programul.

Asta deşi autorităţile sunt dispuse să mai aloce fonduri pentru scoaterea din uz a maşinilor vechi. Cel puţin aşa susţine preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu. Până în prezent, statul a suplimentat de mai multe ori fondurile alocate acestui program.


Preţul tichetelor, negociat la sânge

Una peste alta, în piaţă mai sunt disponibile 39.111 tichete. Acestea pot fi folosite fie câte unul, fie cumulate maximum trei pentru cumpărarea unui autoturism nou, modificare introdusă în program din acest an, după ce, în 2009, doar puţin peste jumătate din fondurile alocate au fost folosite.

Cei care vor să intre în program şi dispun numai de o maşină, pe care să o ducă la casat, pot căuta în piaţă să cumpere încă două tichete. Acestea se vând cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.800 de lei.

„Sunt două categorii, cei care vor să speculeze şi să ia un preţ mai bun, deşi vor ieşi în pierdere, şi cei care nu au reuşit să-şi completeze numărul de trei vouchere şi aşteaptă un preţ bun. Stau mulţi şi aşteaptă la poartă de dimineaţa şi până seara. Întreabă dacă ai de vânzare tichete sau dacă vrei să cumperi. Vor fi mulţi care vor cumpăra pe ultima sută de metri. Aşa s-a întâmplat în fiecare an, românii au dat buluc să-şi caseze maşinile pe ultima sută de metri”, ne-a explicat un mecanic angajat la REMAT Sud.

Cei care cumpără un voucher trebuie să nu uite să-i ceară celui care îi vinde tichetul certificatul de înmatriculare şi pe cel de distrugere al autovehiculului uzat. Totodată, la utilizarea tichetului trebuie să prezentaţi dealerului auto, pe lângă cele două certificate, şi dovada că autovehiculul a fost radiat. Acest certificat trebuie legalizat la un notar.

23 noiembrie – ultima zi de viaţă a programului

Până în prezent, din cele 173.521 de tichete eliberate au fost folosite pentru cumpărarea de noi autoturisme – 134.410 tichete, potrivit lui Gheorghe Popescu. „S-au cumpărat 45.255 de autoturisme noi. Mai sunt tichete în piaţă. Cei care le deţin trebuie să se grăbească, după 23 noiembrie acestea nu mai au nicio valoare”, ne-a explicat preşedintele AFM.

Potrivit acestuia, la fier vechi sunt aşteptate toate maşinile mai vechi de 10 ani din România. „Avem bani. Pot veni oricâte până la termenul-limită”, a conchis Popescu.

„Rabla” va continua şi anul viitor

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat, recent, că Programul de Înnoire a Parcului Auto va continua şi anul viitor. „Mulţi mi-au spus să nu intrăm în această zonă cu tichete, cu vouchere care au o piaţă liberă. Dar trebuie să-l faci interesat pe cetăţean”, a declarat recent ministrul mediului.

Potrivit acestuia, din punctul de vedere al guvernului, Programul „Rabla” de anul acesta a fost un succes. Astfel, cel mai probabil, programul va fi continuat şi anul viitor, prin acelaşi sistem.

Autorităţile intenţionează să aplice acest sistem cu trei tichete şi la programul pentru tractoare şi utilaje agricole, dar numai după un răspuns din partea Comisiei Europene.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.