4.5 C
Vaslui
07-dec.-2022

„Tinerii din Vaslui au fost uitati de primarul Pavãl”

- Advertisement -

Marius Arcãleanu, la început de campanie electoralã

PRIORITÃTI… Candidatul PDL la functia de primar al municipiului Vaslui, Marius Arcãleanu, îsi doreste un oras în care investitorii sã vinã sã facã afaceri cu plãcere si în care tinerii sã aibã o sansã sã se afirme. Astãzi, în prima zi de campanie electoralã, democrat-liberalul a acceptat sã discute despre lista sa de prioritãti, dar si despre modul în care este condus orasul. Concluzia tânãrului candidat PDL? „Orasul Vaslui se aflã într-o situatie fãrã iesire. Cred cã cei care conduc municipiul Vaslui îsi doresc sã tinã orasul pe loc si asta mã face sã mã întreb dacã ne dorim sã avem la primãrie încã patru ani aceiasi edili care sunt acum. Marile unitãti economice vin sã investeascã într-un oras care vrea sã se dezvolte, investitorii vin în orasele care au un plan de dezvoltare pe termen lung si au o viziune. Nu am vãzut la actualul primar niciun proiect de dezvoltare economicã a orasului, iar viziunea îi lipseste cu desãvârsire”, spune Arcãleanu.

Rep: Domnule Arcaleanu, municipiul Vaslui este intr-o situatie fara iesire. Fabricile de pe Platforma Industriala s-au inchis, marile unitati economice din oras fie si-au inchis portile, fie sunt in pragul falimentului. In aceste conditii, rolul primarului devine esential, pentru ca in calitatea sa de conducator al urbei trebuie sa gaseasca solutii pentru a crea locuri de munca. Aveti un plan pentru dezvoltarea orasului, in cazul in care veti ajunge primar al municipiului Vaslui?

Din nefericire, cetãtenii vasluieni trãiesc cu senzatia cã orasul în care trãim se aflã într-o situatie fãrã iesire. Dar, aceasta este o falsã perceptie care a fost indusã de cãtre cei care conduc acest oras, din dorinta de a bate pasul pe loc. Marile unitãti economice aleg sã investeascã doar într-un oras care demonstreazã dorinta de dezvoltare, plus cã investitorii sunt atrasi doar de cãtre acele orase care au o viziune si un plan de dezvoltare pe termen lung. Nu tin minte sã fi vãzut un proiect de dezvoltare economicã a orasului si nici trãsãturi de vizionar la actuala conducere a Primãriei, de aceea mã întreb dacã vrem acelasi lucru pentru urmãtorii 4 ani!

Rolul primarului este foarte important indiferent de orasul pe care îl conduce si, cu atât mai mult, rolul acestuia este extrem de important în orasele slab dezvoltate. Spun acest lucru deoarece, în ultimul caz, cel al oraselor slab dezvoltate, este nevoie de multã muncã, de proiecte concrete pe termen mediu si lung si mai ales de un efort constant în a atrage investitori. În plus, primarul trebuie sã lucreze în echipã. Un primar are nevoie de sprijinul consilierilor locali si mai ales de cetãteni sãi. Acestia trebuiesc mereu consultati deoarece sunt singurii care stiu cel mai bine ce nevoi au si care sunt problemele orasului.

Planul meu este concentrat pe doi piloni centrali. Primul este cel economic. Știm cã un oras nu se poate dezvolta fãrã resurse. De aceea, îmi concentrez atentia pe atragerea investitorilor strãini, pe atragerea de fonduri europene si pun accentul pe parteneriatele public- privat. Al doilea pilon este cel social, nu trebuie uitat faptul cã populatia orasului este una îmbãtrânitã si sunt mari probleme în gestionarea sistemului public de pensii. Aceastã problemã îsi va gãsi rezolvarea tot prin crearea locurilor de muncã.

Rep: Care ar fi, in opinia dvs., primele cinci prioritati ale orasului, fie ca vorbim de latura sociala sau cea economica?

Marius Arcaleanu: 1. Nivelul scãzut de trai

2. Locurile de muncã

3. Sãnãtatea

4. Sportul si aici mã refer si la stadionul de fotbal. Avem nevoie de un stadion la standarde europene

5. Statiile de epurare

Și lista poate continua : pista de biciclete, parcuri pentru copii, teatrul de varã si sã nu uitãm de educatie.

Cum am spus anterior, prioritatea zero este crearea locurilor de muncã si atragerea investitorilor strãini. Trebuie sã crestem nivelul de trai al Vasluiului! Spun acest lucru cu fermitate pentru cã vreau sa fie cât mai clar. Asa nu mai putem continua! Nu putem tine cetãtenii pe loc, mai ales cã alesii lor au datoria de a le face viata cât mai bunã. Detin pentru fiecare câte o solutie si un proiect. Nu ne putem concentra timp de 4 ani de zile doar pe asfaltarea unor strãzi si amenajarea unui parc. Se impune o dezvoltare a orasului atât pe orizontalã cât si pe verticalã !

Rep: Avem un Centru de Afaceri in oras, care depinde de Consiliul Judetean, e adevarat, dar care ar trebui sa vina in ajutorul administratiei locale, pentru sustinerea si dezvoltarea business-urilor din zona. Ca primar al Vasluiului, ce solutii vedeti pentru viitorii intreprinzatori, avand in vedere ca mediul privat este motorul dezvoltarii economiei?

Marius Arcaleanu: Cred cu certitudine cã se poate lucra în echipã si doar prin colaborarea Consiliului Judetean si Consiliului Local, Centrul de Afaceri va deveni functionabil. La momentul actual putem spune cã este Frumoasa Adormitã a orasului. Aratã bine dar nu este util nimãnui. Solutia mea este sã oferim întreprinzãtorilor posibilitatea de a beneficia de acest centru si de a-l pune la dispozitia tuturor celor care pot sã aducã un aport important din punct de vedere economic. Tot ce conteazã e ca viitorii întreprinzãtori sã aibã curaj sã investeascã în ceea ce cred, pentru cã vor avea tot sprijinul din partea autoritãtilor locale.

Rep: Tinerii din Vaslui, din cauza lipsei locurilor de munca, aleg orasele mai mari din jurul judetului, fie ca vorbim de Iasi sau Bacau sau de alte orase mai indepartate. Altii, in numar foarte mare, au plecat deja din Vaslui catre Italia, Spania, Franta sau Anglia. Ca primar al Vasluiului, credeti ca ati putea oferi o sansa acestora? Aveti solutii si pentru tineri, mai ales ca faceti parte dintre tinerii acestui oras, nascut si format aici?

Din pãcate tinerii au fost uitati de actualul primar si vã spun si de ce. Se spune, gresit din punctul meu de vedere, cã tinerii nu aduc voturi, acestia nu ies la vot si de aceea multi primari preferã sã îsi focalizeze atentia pe alt public tintã. În primul rând toti cetãtenii au drepturi egale si toti contribuie la bugetul local, deci nu este corect sã ne axãm proiectele numai pe o categorie de cetãteni. Cred cã tinerii vor iesi la vot de data aceasta, pentru cã isi doresc o schimbare în bine, vor sã lucreze în Vaslui. Problema nu pleacã de la ei, problema este la autoritãtile locale care de ani de zile uitã cã tinerii sunt sufletul orasului Vaslui. Șansa tinerilor este sã iasã la vot si sã-si exprime punctul de vedere!

Rep: Persoanele de varsta a treia sunt printre cei mai constiinciosi contribuabili, oameni care isi achita in avans impozitele si taxele locale sau platesc facturile la utilitati la timp. In acelasi timp, au nevoie de protectia comunitatii locale, avand in vedere ca foarte multi au probleme de sanatate. Ce masuri aveti in plan in privinta pensionarilor, pentru a rezolva unele din problemele pe care le au, care le cunoasteti din mandatul de director al Casei Judetene de Pensii?

Marius Arcaleanu: Da, aveti dreptate cã ei sunt printre cei mai constiinciosi contribuabili si cã isi achitã taxele si impozitele la timp. Avem de invãtat multe de la ei. Cunosc foarte bine problemele lor, iar multi dintre ei mã cunosc de la Casa Judeteanã de Pensii. Schimbãrile pe care le-am fãcut acolo se vãd cu ochiul liber. E important ca orice institutie, indiferent de numele pe care îl poartã sã fie deschisã pentru cetãteni. Nu poti sã te închizi în birou si sã te ascunzi de oameni. O problemã am rezolvat-o! Multi nu-si puteau recupera drepturile pentru cã nu gãseau arhiva de personal a societãtii la care au lucrat, iar eu am fãcut tot posibilul sã-i ajut. Cred cã orice problemã are o solutie, iar cei care au functii publice sunt datori sã caute mereu solutiile.

Rep: Incepe campania electorala. Care vor fi atributele campaniei dvs. pentru Primaria municipiului Vaslui? Vor vedea alegatorii o campanie in care veti ataca ceea ce nu s-a facut in oras sau o campanie bazata pe prezentarea proiectelor pe care le aveti pentru Vaslui?

Nu pot vorbi la singular, desi fiecare idee si persoanã conteazã. Sunt un om de echipã. Vin la Primaria Vaslui cu o echipã de consilieri locali. Dacã analizati lista propusã de Partidul Democrat Liberal puteti observa cã avem o echipã puternicã si articulatã. Alegãtorii vor vedea o altfel de campanie. O campanie axatã pe proiecte, pe ceea ce putem schimba si realiza în orasul Vaslui. Tot odatã vor vedea multi tineri care sunt implicati în aceastã campanie. E o bucurie pentru mine sã am sprijinul lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

61 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.