PROIECT CULTURAL… GAL Valea Tutovei și Zeletinului a acordat Primăriei Pogonești suma de aproximativ 32.000 de euro, pentru un proiect privind dotarea Căminului Cultural cu instumente populare și costume. Proiectul a fost accesat pentru înființarea în Pogonești a unui Ansamblu Folcloric, cu orchestră, cântăreți populari și dansatori. «Totul este pentru a forma noi artiști pentru Ansambulul “Răzeșii”, foarte cunoscut în țară și peste hotare. Vreau să formez o nouă generație de “răzeși” care să păstreze tradiția noastră», a spus îndrăgitul învățător și fondator al Ansamblului Folcloric “Răzeșii” din Pogonești.
Primăria comunei Pogonești a întocmit proiectul „Dotarea Căminului Cultural în comuna Pogonești, județul Vaslui” în cadrul Planului Național de Dezvoltare Rural (2014-2020) prin GAL Valea Tutovei și a Zeletinului . Valoarea totală eligibilă a fost de 159.393 lei, în baza contractului de finanțare din 11.11.2020, cu o durată de executie de 24 de luni. Suma aprobată a fost distribuită astfel: echipamente audio – video, I.T. – 88.158 lei; instrumente muzicale (viori, acordeon, țambal, trompetă, contrabass, fluier, nai) – 15.565 lei și costume populare – 50.145 lei. După achiziționarea tuturor materialelor prevăzute în proiect, în primăvara acestui an, Primăria și Consiliul Local Pogonești au angajat un instructor (în persoana lui Aurel Spătaru) pentru a pregăti copiii la instrumentele achiziționate. Astfel că, din primăvară și până la această dată, copiii de la Școală Gimnazială „Dimitrie Negruțiu” Pogonești, sub îndrumarea instructorului, au reușit să pregătească un buchet important de melodii. Prin urmare, Primăria Pogonești, prin primarul său, Mihai Apostu, directorul Căminului Cultural, Laurențiu Constantin, în colaborare cu Asociația „Tinere Vlăstare-2000” au organizat și prezentat, duminică, 13 noiembrie, orele 13.30, spectacolul „TOAMNA AMINTIRILOR”. La spectacol a participat și echipa de dansuri populare, echipa care în luna iulie a.c. a fost prezentă la „Nedeea de Sf. Ilie” de la Polovragi , județul Gorj. Alături de publicul spectator, în sală a fost prezent Mihai Nicolae, președinte-magistrat al C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad, un apropiat colaborator și prieten al „răzeșilor” din Pogonești și profesor Pavălescu Cristina, director al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Negruțiu” Pogonești.
Andrei Dumitru, conducătorul ansamblului, este mulțumit de prestația elevilor săi
„Evoluția tinerilor instrumentiști a încântat publicul spectator, iar interpreții au fost răsplătiți cu aplauze prelungite pentru plăcerea și energia pe care o au la această vârstă fragedă. Iată că pe lângă activitățile multiple și variate desfășurate până acum de ani și ani de zile acasă, în județ, în țară sau în afară țării, în peisajul spiritual al străvechiului nostru sat a apărut această orchestra minunată ca o nouă cale, un nou mijloc de valorificare și promovare a datinilor și obiceiurilor locale strămoșești și totodată a culturii tradiționale din județul Vaslui”, a spus înv. Dumitru Andrei, cel care a înființat și conduce Ansamblul Folcloric „Răzeșii” din Pogonești.