BUCLUC… Operațiunea “găinațul” a unui fermier din Vetrișoaia a scos azi în stradă reprezentanții a patru mari instituții din județul Vaslui! Câteva tone de găinaț de la societatea Avicola au fost împrăștiate pe DE 581, de la Crasna spre Vama Albița, de un șofer neîndemânatec, ce, din greșeală, și-a basculat încărcătura din mers, în loc să o transporte la destinație. Șoferii care au trecut prin zonă au avut parte de senzații tari. Odată că au dansat pe șosea din cauza stratului gros de găinaț de pui, dar au și inspirat un aer puturos, greu de descris în cuvinte. La fața locului au venit Garda de Mediu, Poliția, Drumurile Naționale și pompierii de la ISU. Nu mai punem la socoteală reprezentații Primăriei Oltenești, care au pus și ei umărul la degajarea carosabilului. Șoferul buclucaș s-a ales cu amenzi de aproape 10.000 de euro și e posibil să îi fie confiscată și mașina. Trăgând linia, nu a costat găinațul, cât a fost paguba. Vinovat direct pentru incident este o firmă de transport din Bârlad, care nu și-a asigurat încărcătura prețioasă, producând o tulburare gravă a circulației pe cel mai important drum european din Moldova. Totuși, există și vinovați morali, aceștia fiind chiar reprezentanții firmei care a comandat încărcătura (îngrășământul natural), în plină vară, pe o căldură insuportabilă. De obicei, astfel de operațiuni se fac iarna, când este destul de frig. În concluzie, iată cum, ținând seama de toate cheltuielile și amenzile generate de isparava șoferului distrat, o biată autoutilitară cu găinaț a devenit cel mai scump îngrășământ, folosit vreodată de un fermier vasluian.
Situație neobișnuită pentru șoferii care au ciruclat astăzi pe ruta Crasna – Huși! Aceștia au fost oripilați de mirosul pestilențial, provenit de la o încărcătură de găinaț de pui, fermentat, risipită pe carosabil dintr-o eroare a unui conducător auto neatent. În dreptul localității Curteni, pe o distanță de câteva sute de metri, carosabilul s-a umplut pe un sens de mers, de un strat gros de găinaț de pui fermentat, provenit de la Apicola Vaslui. Așa-zisul gunoi de grajd fusese comandat de un fermier din comuna Vetrișoaia, pentru a-l folosi ca îngrășământ. Din cauza modului defectuos în care s-a asigurat încărcătura, o cantitate apreciabilă s-a împrăștiat pe șosea, mutând nasul șoferilor, care treceau prin zonă. “Nu știu ce fel de gunoi de grajd este, însă miroase atât de îngrozitor, de îți întoarce mațele pe dos. Miroase a hoit, efectiv. Nu știm ce Dumnezeu a fost în acea remorcă, dar a trecut 20 de kilometri de la locul incidentului și tot mai simt acel miros în nări”, a spus, revoltat, șoferul care a și alertat Poliția Rutieră despre incident. Poliția a luat măsuri imediate și i-au înștiințat pe administratorii drumului, să degajeze zona și să spele carosabilul. “O autoutilitară cu două remorci transporta acest gunoi provenind dintr-o fermă agricolă de la Vaslui și, probabil , în urma unei defecțiuni de la remorcă, încărcătura s-a împrăștiat pe carosabil, provocând un miros greu, dar a pus în pericol și siguranța traficului, întrucât carosabilul a fost acoperit cu un strat destul de gros și vâscos. Incidentul a fost provocat de o autoutilitară, care aparține unei firme de transport cu sediul la Bârlad. Conform declarațiilor, vehiculul se îndrepta către o fermă din comuna Vetrișoaia. Mașina era înmatriculată cu număr de București, iar cea de-a doua remorcă era înmatriculată cu număr de Vaslui. Șoferul a fost amendat contravențional cu suma de 3000 de lei, urmând ca și cei de la Garda de Mediu să stabilească ce amendă va primi . A fost anunțat și administratorul public al drumului, pentru a îndepărta murdăria”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
“Drumurile Naționale” s-au mobilizat, carosabilul a fost curățat și spălat
Secția de la “Drumuri Naționale” Vaslui a ajuns destul de repede la locul incidentului și, cu o lamă, dar și o mătură mecanică, au curățat carosabilul. Apoi, cu ajutorul pompierilor de la ISU Vaslui, au spălat carosabilul. “Nu știm exact ce s-a întâmplat acolo, însă noi am trimis de urgență mai multe echipe, pentru a degaja și spăla carosabilul. Nu știm cine va suporta costurile acestei operațiuni, însă noi ne-am făcut datoria, pentru ca șoferii să circule în siguranță pe drumul european. A durat ceva timp până când am reușit, fiindcă utiljalele noastre erau fie la Vaslui, fie la Huși. Mă folosesc de acest prilej, pentru a-i ruga pe șoferi să fie atenți și să își asgure mărfurile pe care le transportă, pentru a evita situații de acest gen, destul de neplăcute pentru ceilalți participanți la trafic”, a declarat Gicu Maftei, șeful secției de la Vaslui a CNAIR.
Garda de Mediu, amendă de 30 mii lei!
La locul incidentului a sosit și o echipă de la Garda de Mediu, care a preluat cazul de la polițiștii de la Rutieră. Conform legislației în vigoare, aceștia vor aplica o sancțiune între 15 și 30 mii lei, pentru transportarea pe drumuri publice a gunoaielor în mijloace de transport improprii și neautorizate, dar și pentru împrăștierea gunoaielor pe un drum public. “Inspectorii noștri încă nu s-au întors de pe teren și nu pot să vă dau cuantumul exact al amenzii date, însă noi în astfel de cazuri, mergem cu amenda maximă de 30 mii lei și se poate ajunge la confiscarea mijlocului de transport auto, fiindcă aici nu vorbim doar de poluare, de mirosuri pestilențiale, ci și despre un transport cu un vehicul neautorizat al gunoaielor provenite de la o fermă de pui. Transporturile se fac cu mașini speciale autorizate, acoperite cu prelată, pentru a nu fi împrăștiate sau să producă mirosuri pe drumurile publice. Dacă se va constata că mijlocul de transport este neautorizat, inspectorii noștri vor merge până la confiscarea mașinii. Gunoiul provine de la o fermă avicolă din orașul Vaslui și se va vedea exact în ce condiții s-a organizat acest transport”, a spus Ovidiu Laicu, directorul Gărzii de Mediu Vaslui. Reporterii de la Vremea Nouă au aflat pe surse că fermierul unde trebuia să ajungă gunoiul neagă că ar fi comandat încărcătura, dar e greu de crezut că firma de transporturi ar fi umblat aiurea, prin județ, fără o comandă anume. Omul s-a speriat când a văzut cele întâmplate, crezând că va fi tras la răspundere.
Operațiunea de degajare a carosabilului a costat 10 mii de lei!
După 4 ore de la incident, pompierii de la ISU au fost cei din urmă care au intervenit, spălând temeinic carosabilul, cu jetul de apă. Au fost ajutați și de peria mecanică a celor de la “Drumuri Naționale”. În contact cu apa, mirosul parcă s-a amplificat și probabil că va mai persista vreo câteva zile în zonă. La un calcul simplu, factura pe care șoferul neglijent o va avea de plată va fi destul de mare, aproape de 10.000 de lei, dacă punem la socoteală toate operațiunile pe care Drumurile Naționale le-au efectuat pentru a face curățenie, după cele câteva tone de găinaț împrăștiat pe asfalt. Dacă adunăm și celelalte amenzi, vom ajunge la o sumă de aproape 10.000 de euro, care, clar, depășește cu mult valoarea îngrășământului, oricât de prețios ar fi fost el, pentru fermierul care l-a comandat. Mai în glumă, mai în serios, nici toți puii care au produs acel găinaț nu valorează 10 mii de euro.
Bine ca pe ăștia îi vedeți dar pe cei de la vambet nu îi vede nimeni, ca doar na șpagă e mare iar șefi sunt la București bine puși sus iar cumatru de la garda de mediu bu are cum sa amendeze firma vanbet
Corect! In Vaslui, trebuie sa stai cu geamurile inchise ca sa nu vomiti de la mirosul de gainat.
Si… mai e o problema: din cate stiu, gainatul de pasare nu nu e un bun ingrasamant, din cauza aciditatii sale crescute, si nici nu prea se foloseste astfel, fiindca poate cauza imbolnaviri de psitacoza – boala relativ asimptomatica pentru pasari, dar grava pentru om, cu simptome asemanatoare… Covid – febra, afectarea severa a plamanilor, moarte. O fi si asta o noua metoda de umflare a statisticilor Covid? 😀