spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Tone de moloz aruncate la marginea unei păduri din comuna Roșiești

- Advertisement -
Molozul de la marginea pădurii nu a stat prea mult timp deoarece pe fir au intrat inspectorii Gărzii de Mediu Vaslui

NESIMȚIRE…Tone de deșeuri provenite din construcții au fost aruncate fără jenă, la marginea unei păduri din comuna Roșiești. După ce un activist de mediu a publicat imaginile cu munții de moloz, pe fir a intrat și Garda de Mediu Vaslui, care a făcut verificări. În urma celor constatate, a fost aplicată o amendă contravențională de 20.000 de lei operatorului economic care a transportat deșeurile, iar terenul a fost curățat în totalitate.

Praf, resturi de ceramică, moloz, sunt lucruri pe care cei mai mulți dintre noi nici nu le luăm în calcul când planificăm bugetul pentru o renovare. Majoritatea banilor se duc la manoperă, finisaje, mobilier și decorațiuni, dar ar trebui adăugată pe listă încă o cheltuială: evacuarea deșeurilor care rămân la final. Există reguli stricte de evacuare pentru deșeuri rezultate din construcții și renovări, ele nu pot fi aruncate la ghenă împreună cu resturile menajere. Iar nerespectarea acestor reguli nu numai că au un impact negativ asupra mediului înconjurător, însă cei care le încalcă riscă să primească o amendă care e posibil să coste mai mult decât debarasarea legală a molozului. De acest lucru s-a convins și patronul unei foste pensiuni de pe raza comunei Costești, care a depozitat mai multe deșeuri la marginea unei păduri din localitatea Gura Idrici, comuna Roșeiști. Pozele cu tonele de moloz aruncate pe câmp au ajuns și în atenția inspectorilor Gărzii de Mediu Vaslui, care au făcut verificări în teren. În urma controalelor, s-a decis amendarea operatorului economic cu suma de 20.000 de lei. „Am efectuat un control în perioada 07-11.03.2022 la UAT Roșiești, la generatorul deșeurilor ( SALCAMUL SRL ) și la operatorul economic care a demolat clădirea și a transportat deșeurile din demolare. O parte din deșeuri au ajuns la un locuitor al comunei Costești, iar o altă parte semnificativă, pe terenul din satul Gura Idrici, comuna Roșiești. Deșeurile din demolare se consideră inerte și pot fi reutilizate ca material de umplutură pentru diverse proiecte ale administrației publice locale, în special pentru consolidări taluzuri, supraînalțări în zone inundabile sau supuse eroziunii torenților și drumuri. Operatorul economic care a transportat deșeurile va fi sancționat cu amendă contravențională în suma de 20.000 lei pentru lipsă formulare transport deșeuri” a declarat Gabriel Laic, comisar-șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

Atenție cum procedați cu molozul! Ce spune Legea

Procedura pare simplă: Poliția te oprește în trafic dacă transporți moloz, inspectorii de la Garda de Mediu verifică documentele privind transportul respectiv de deșeuri. Dacă transportul este ilegal, autovehiculul este escortat cu ajutorul Poliției până într-un loc special amenajat, unde Garda de Mediu sigilează mașina, iar societatea care deține acel spațiu o ține în custodie până când aceasta intră, printr-o hotărâre definitivă a instanței, în proprietatea statului. În toată această procedură mai intervine și amenda aplicată autorului faptei, deloc de neglijat, dar și faptul că deșeurile respective sunt preluate de un operator autorizat și transportate la depozitul ecologic, tot pe cheltuiala persoanei vinovate. Legea este clară și a fost aplicată de nenumărate ori și pe raza municipiului Vaslui. Este vorba de Hotărârea de Guvern nr. 1062 din 10 septembrie 2008  privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României. Ea se referă strict la controlul transportului deșeurilor și se aplică deșeurilor periculoase și deșeurilor nepericuloase. „Transportul deșeurilor se realizează numai către operatorii economici care dețin autorizație de mediu conform legislației în vigoare pentru activitățile de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare. Este interzis transportul deșeurilor de orice natură de la locul de producere la cel de colectare/stocare temporară/tratare/ valorificare/eliminare, fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri”, se arată chiar în primele articole ale HG nr. 1.061/2008. În ceea ce privește sancțiunile pentru abandonarea deșeurilor, acestea sunt cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei, între 10.000 de lei și 20.000 de lei sau între 15.000 de lei și 30.000 de lei, în funcție de faptă. Tot la capitolul sancțiuni este prevăzută și sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei. Ar mai fi de spus că, potrivit HG nr. 1.061/2008, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Mediului și Ministerului de Interne, alături de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății sau Ministerului Finanțelor, după caz, conform competențelor instituțiilor nominalizate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.