Telina este o plantă care provine din aceeași familie ca morcovii și pătrunjelul. Are tulpini fibroase lungi, ferme, de culoare verde pal. Deși majoritatea oamenilor aruncă frunzele, ele sunt comestibile. Telina are un gust blând, ușor piperat.
Beneficiile nutriționale ale țelinei
O porție de 80 g (brută) conține:
6 kcals / 24 kJ
0,4g proteine
0,2g grăsime
0,7g carbohidrați
1,2g fibre
256mg potasiu
Care sunt cele mai bune 5 beneficii ale telinei pentru sănătate?
1. Poate susține sănătatea inimii
Deși telina are un conținut ridicat de apă, conține numeroase vitamine și minerale, inclusiv potasiu și calciu, care sunt importante pentru sănătatea inimii. De asemenea, conține folat și vitamina K, ambele fiind necesare pentru formarea globulelor roșii și coagularea eficientă a sângelui. Țelina este, de asemenea, o sursă bună de compuși de protecție a plantelor numiți flavonoizi, care au efecte antiinflamatorii și protectoare asupra sistemului cardiovascular. Dietele bogate în alimente fibroase precum țelina sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.