spot_img
25.5 C
Vaslui
18-iul.-2024
spot_img

Tot mai “speciali” la alegeri

- Advertisement -

Numãrul celor care au votat pe listele suplimentare a crescut în judetul Vaslui cu nu mai putin de 143%, cresterea cea mai mare pentru un judet lipsit de universitãti sau destinatii turistice.

Cine spunea cã judetul Vaslui nu este o destinatie turisticã atractivã pentru ceilalti români nu a fost la noi de alegeri. Pentru un judet lipsit de universitãti, destinatii turistice sau persoane care sã facã naveta cãtre locul de muncã, Vasluiul a avut la alegerile de duminica trecutã un numãr cel putin suspect de persoane care au votat pe listele suplimentare. Cresterea numãrului acestei categorii de persoane a fost extrem de spectaculoasã în 2014 fatã de alegerile prezidentiale din 2009: cu nu mai putin de 143,48%. O proportie care nu este depãsitã la nivel national decât de judetul Cluj (cu o crestere de 165,93%), dar trebuie sã tinem cont cã acest judet gãzduieste câteva universitãti, are câteva destinatii turistice importante, iar forta de muncã mobilã nu suferã comparatie cu cea a Vasluiului.

Din totalul celor 172.209 de alegãtori care au votat pe 2 noiembrie în sectiile de votare de pe teritoriul judetului 14.492 (8,41%) au fost trecuti pe listele speciale întrucât nu se regãseau pe cele permanente neavând domiciliul în localitatea în care îsi exprimau votul. Cum la alegerile din 2009 numãrul acestora a fost de doar 5.947, vorbim de o crestere cu 8.545 a acestor persoane “speciale”.

Proportia mare a celor care s-au folosit de listele speciale în judetul Vaslui, ca si în alte zone ale tãrii, a stârnit suspiciunea multora, politicieni si jurnalisti. În topul judetelor cu zeci de mii de voturi pe listele suplimentare sunt judete precum Olt sau Teleorman fãrã multi studenti, fãrã destinatii turistice, fãrã multi navetisti si puternic rurale.

Liderul ACL Vasile Blaga, care este si seful de campanie al candidatului Klaus Iohannis, a anuntat cã ACL va analiza “aproape un milion de CNP-uri” ale celor care au votat pe liste suplimentare duminicã. Blaga a vorbit despre o posibilã fraudare a alegerilor: “Bãnuim cã a fost o altã strategie: nu au mers unii oameni sã voteze pe listele permanente si au votat de mai multe ori pe liste suplimentare. Analizele sunt în curs. Mai multe, când vom avea dovezi”. El a mai declarat cã anul acesta a fost “cea mai murdarã campanie electoralã de dupã ’90 – minciuni, tãiatul pensiilor si invective. Toate aceste minciuni se vor întoarce pânã la urmã împotriva lor. A contat extrem de mult si turismul electoral pe care noi îl combatem”. (Andrei POPESCU)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.