2.1 C
Vaslui
29-nov.-2022

Tot mai mulți vasluieni suferă de tulburări mintale

- Advertisement -

Depresii, atacuri de panică, schizofrenie, tulburări psihice cauzate de alcoolism, și stres. Acesta este tabloul principalelor boli psihice care, în opinia medicilor, pun stăpânire tot mai mult pe populația județului Vaslui. Dacă în anul 2018, în evidențele cabinetelor de specialitate se aflau 11.772 de persoane, în primele 9 luni ale anului trecut, numărul lor a crescut cu aproape 1000 de cazuri, iar asta i-a făcut pe medici să acorde o atenție specială sănătății mintale a populației.  

Direcția de Sănătate Publică Vaslui și Crucea Roșie -Filiala Vaslui vor organiza, în această lună campania cu tema – „Sănătate mintală”, a căror grupuri țință vor fi copiii, adolescenții, aparținătorii acestora și profesioniștii din domeniul medical și educațional. De ce fac asta? Explică reprezentanții DSP Vaslui: „Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității. Sănătatea mintală este pentru individ o resursă care îi permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională. O sănătate mintală bună contribuie la prosperitatea și solidaritatea comunitații. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, atât persoanei cât și sistemelor sociale. Înțelegerea sănătății mintale, atât pentru pacienți în mod individual, cât și pentru familie, depinde și de existența unui diagnostic precis și coerent. Identificarea și promovarea celor mai bune practici de diagnostic precoce al bolii mintale este necesară în vederea optimizării utilizării intervențiilor în stadiile timpurii, în care sunt cele mai eficiente. Prin diagnosticări și intervenții precoce s-ar putea întârzia progresul bolii către stadii avansate, obținându-se astfel o amânare a instituționalizării și o reducere a costurilor ridicate generate de îngrijirea terminală (pe termen lung). Din analiza datelor statistice se constată o creștere a numărului de persoane cu tulburări mintale și de comportament.

Pandemia a dus la o suprasolicitare psihică

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată. Tulburarea depresivă majoră la copii și adolescenți este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecțiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticați cu depresie. Viața a fost stresantă înainte de pandemie, dar provocările noi au dus la o suprasolicitare psihică. Învățământul online, nesiguranța, dificultățile financiare, telemunca, gestionarea bolii și a morții au făcut viața mult mai dură. Izolarea, care poate duce la singurătate, a lovit oameni de toate vârstele. Mulți copii și adolescenți au pierdut oportunități importante pentru dezvoltarea socială. Concentrarea „pe elementele de bază pentru a dormi, pentru a mânca mese sănătoase, pentru a vă deplasa pe parcursul zilei, pentru a petrece timpul cu animalele de companie și cei dragi” vor fi extrem de importante. Să avem grijă de noi înșine și unul de celălalt ar trebui să fie prioritatea tuturor pe măsură ce avansăm în anul 2021. 

„Solidari în domeniul sănătății mintale”

Persoanele care doresc să beneficieze de servicii medicale de specialitate se pot adresa Centrelor de Sănătate Mintală din Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, Bârlad. Direcția de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Crucea Roșie -Filiala Vaslui, organizează în luna ianuarie campania cu tema – „Sănătate mintală”. Scopul campaniei: creșterea nivelului de informare și conștientizare a copiilor, adolescenților și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical și educațional privind problematica sănătății mintale. Grupurile țintă ale campaniei sunt: copiii, adolescenții, aparținătorii acestora și profesioniștii din domeniul medical și educațional. Sloganul campaniei este: „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală”, iar obiectivele campaniei sunt:

  • -informarea populației privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale;
  • -conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor;
  • -creșterea accesului la informații;
  • -îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale;
  • -aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie;

„Direcția de Sănătate Publică va transmite în mediul online informații cu privire la sănătatea mintală, atât medicilor de familie cât și cadrelor didactice pentru transmiterea acestor informații în cel mai scut timp elevilor și aparținătorilor acestora”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.