Tovarasii lui Stavarache fac evaziune fiscala din taximetrie

Timp de ani de zile, zeci de taxiuri din mun. Bacau au circulat cu case de marcat nefiscalizate. Taximetria la “negru” are un rege neincoronat. Incepând cu anul 2009, societatea Transtaxi Nic SRL a practicat taximetria cu un numar de 33 de autoturisme inexistente in evidentele Administratiei Finantelor Publice (AFP) a municipiului Bacau. Firma este controlata de consilierul local Neculai Nechita (PNL), unul dintre acolitii primarului in functie. Surse judiciare au confirmat pentru cotidianul Desteptarea ca in cauza este format un dosar penal in care sunt cercetati toti administratorii firmelor implicate in evaziune. Procedeul prin care statul a fost spoliat este simplu: Primaria a eliberat autorizatii de taximetrie pentru un numar de autoturisme, in timp ce la Finante au fost inregistrate fiscal doar o parte dintre aparatele de taxat existente pe masini. Restul au circulat, bine mersi, pe strazile Bacaului, fara ca autoritatile statului sa le dea prea mare atentie. In 2009, Garda Financiara a amendat cu 25.000 de lei firma lui Nechita din acelasi motiv – nefiscalizarea caselor de marcat de pe autoturisme.

Oamenii aflati sub aripa protectoare a primarului Stavarache au ajuns sa spolieze statul in mod sistematic. Timp de mai multi ani, Transtaxi Nic SRL – firma detinuta de Neculai Nechita, ales local PNL – a practicat taximetria cu zeci de masini care nu s-au regasit in evidentele fiscale ale AFP Bacau. Evaziunea fiscala facuta, cu buna stiinta, de firma mentionata a stârnit atentia autoritatilor care, pe parcursul anului trecut, s-au pus in miscare si au format un dosar penal in cauza. Alaturi de administratorul Transtaxi Nic este cercetata si societatea Fal Intertrade SRL prinsa cu 9 autoturisme nefiscalizate. Regele neincoronat al evaziunii ramâne, insa, Nechita care incepând cu 2008-2009 a avut in trafic 33 de masini nefiscalizate, un record in materie.

“Dosarul se afla in cercetari. Avem de facut o expertiza pentru a stabili valoarea exacta a prejudiciului. In functie de dimensiunea prejudiciului vom vedea daca dosarul e de competenta Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau. Este vorba despre niste masini care au facut taximetrie fara a fi inregistrate fiscal”, a afirmat comisarul sef Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau.

Nereguli descoperite de taximetristii independenti

Sistemul de evaziune fiscala pus pe picioare in jurul societatii Transtaxi Nic a fost descoperit de taximetristii independenti care-si fac meseria pe persoana fizica autorizata. De câtiva ani, o parte dintre acestia au infiintat o asociatie care sa le reprezinte interesele – Asociatia Persoanelor Fizice Autorizate in Regim de Taxi, pe scurt APFART. Narcis Dominteanu, presedintele asociatiei a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca masinile lui Nechita au facut taximetrie aproape 3 ani de zile fara a fi verificate de autoritati.

“Au mers doi-trei ani fara a fi fiscalizate. Mai au si alte probleme pe lânga fiscalizare, indeosebi cu contractele de munca. Este o evaziune fiscala inlesnita de autoritatile statului. La prima cerere pe care am facut-o mi s-au dat resturi de documente, ca la catei. Am insistat si am vazut adevarata fata a evaziunii fiscale. Sunt surprins, totusi, ca unele autoritati ale statului, cum este Serviciul de Investigare a Fraudelor, si-au facut treaba”, a explicat Dominteanu. El a declarat ca de-a lungul timpului a primit amenintari voalate din partea lui Nechita, insa acestea nu l-au impiedicat sa mearga mai departe cu dezvaluirea neregulilor din taximetria bacauana.

“Nu va suparati, nu fac nicio declaratie”

Reprezentantii AFP Bacau au declarat ca verificarile in materie de utilizare a aparatelor de marcat revin Garzii Financiare. “Ce am scris acolo asta este. In activitatea noastra, avem un functionar – Marina Braiescu – care se ocupa cu fiscalizarea caselor de marcat. Nu noi verificam daca ei utilizeaza aceste case de marcat pe taxiuri. Este atributul Garzii Financiare si al Inspectiei Fiscale”, a declarat Dragos Badioiu, seful AFP Bacau. El a mai declarat ca nu tine minte ca institutiile de control sa fi cerut AFP situatia privind masinile inscrise in taximetrie in municipiul Bacau.

Oficialii Primariei Bacau implicati in caz au refuzat sa-si prezinte punctul de vedere. Catalin Zala, consilier in cadrul Serviciului Autorizare Activitate Economica si Transport a declarat ca se abtine de la comentarii. Zala a recunoscut, in schimb, ca a fost chemat la audieri de organele de urmarire penala. “Nu va suparati pe mine, dar nu vreau sa fac nicio declaratie. Speta exista, m-am prezentat la sediul organelor de cercetare când m-au chemat, n-am nicio problema. Nu vreau sa comentez mai mult, mai ales ca dosarul este in cercetari”, a afirmat acesta.

Garda Financiara l-a amendat in 2009.

Inspectia Fiscala fuge de presa

In 2009, pe fondul unei sesizari, Garda Financiara a amendat societatea Transtaxi Nic SRL. Comisarii Garzii au descoperit, la acea data, ca datele din bonurile fiscale nu coincideau cu cele ale masinilor. Mai multe autoturisme au fost verificate, lucratorii Garzii Financiare aplicând o amenda de 25.000 de lei. “Noi am facut un control operativ si am aplicat o amenda de 250 milioane lei vechi. Au contestat-o in instanta, dar noi am câstigat. Am descoperit mai multe masini cu case de marcat nefiscalizate. Bonul fiscal nu coincidea cu datele masini. Din câte stiu, Inspectia Fiscala este cea care se ocupa, in acest moment, de caz. Noi am considerat-o, la acel moment, o contraventie, in urma unui control operativ. Fiscalizarea este atributul Inspectiei Fiscale”, a afirmat Romeo Fratila, seful Comisariatului Bacau a Garzii Financiare.

Reprezentantii Inspectiei Fiscale din cadrul Directiei Finantelor Publice a judetului Bacau au declarat ca Garda Financiara trebuie sa se ocupe de caz.

Dan Nantu, director executiv adjunct al DGFP Bacau, a precizat ca Inspectia Fiscala nu a realizat niciun control, in 2012, in domeniul taximetriei. El a promis ca va reveni cu precizari, vizavi de cazul masinilor Transtaxi Nic, insa nu a mai raspuns repetatelor apeluri telefonice.

Faliment cu cântec:

Cum a fost prejudiciat statul in urma vânzarilor de masini de la Taxi Trans la Transtaxi Nic

La sfârsitul lui martie 2012, Tribunalul Bacau decidea sa admita cererea formulata de lichidatorul judiciar al Taxi Trans, vizând anularea a 39 de vânzari de masini catre Transtaxi Nic sau diferite persoane fizice. Vânzarile buclucase s-au derulat in intervalul 2007 – 2009, când Taxi Trans Bacau a intrat in faliment. Masinile au fost vândute catre Transtaxi Nic la preturi nejustificat de mici. Prejudiciul rezultat in urma vânzarilor, evidentiat intr-o expertiza tehnica, s-a ridicat la aproximativ 300.000 de lei. Banii au reprezentat diferenta dintre valoarea reala de piata a masinilor la data vânzarii lor catre Transtaxi Nic si pretul la care au fost vândute. Cele doua societati – TTB si Transtaxi Nic – sunt detinute si administrate de Neculai Nechita. Valoarea media a unui autoturism trecut de la TTB la Transtaxi Nic s-a cifrat la 920 lei, valoarea a patru anvelope noi (n.r. – vezi articol: “Baronul taxiurilor, ingenuncheat de Tribunal”). Prin intermediul DGFP Bacau, statul are de recuperat peste 7 miliarde lei vechi de la TTB.  Jurnalistii Desteptarii au luat legatura cu Neculai Nechita, insa acesta a refuzat sa formuleze o opinie vizavi de situatia autoturismelor Transtaxi Nic, descoperite ca nefiscalizate.

Protejatul lui Stavarache

In ultimii ani, Nechita a cunoscut o ascensiune in interiorul PNL, partid ramas in pana de cadre. Incet, dar sigur, baronul taxiurilor din Bacau a devenit mâna dreapta a primarului Stavarache. Nechita reprezinta “interesele” Consiliului Local Bacau, in Adunarea Generala a Actionarilor societatii Sport Club Bacau SA. Acelasi consilier local a prezidat Comisia “Sport” prin intermediul careia Primaria Bacau a acordat sponsorizari de 10 milioane de lei, in baza Legii 350/2005. Cei mai multi bani au ajuns pe mâna unor asociatii si organizatii conduse chiar de politicieni PNL (n.r. – vezi articol: “Asociatia familiei Lupu «spala» bani publici pentru campania lui Stavarache”). Nechita este, de asemenea, reprezentantul Consiliului Local in conducerea CSM 2010 Bacau, club politic infiintat de administratia Stavarache cu scopul de a submina clubul de traditie al Bacaului, Sport Club Municipal.

www.desteptarea.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ