Toxicomani la 80 de ani

82 de ani are cel mai batran toxicoman din Botosani.

Pare greu de crezut, dar zeci de botosaneni de varsta a treia figureaza in evidentele Spitalului de Psihiatrie ca si consumatori de droguri. In luna august erau luati in evidentele spitalului 17 toxicomani. Dintre acestia, zece sunt pensionari.

„Ii trece durerea de cap, dar ii dadea si o stare de bine”

Medicii spun insa ca acesti batrani devin toxico-dependenti nu pentru ca s-au drogat cu substante halucinogene, ci pentru ca au luat medicamente cu continut de morfina sau cofeina, fara sa stie ca astfel se drogheaza. Printre stupefiantele folosite de batrani se numara antinevralgicul, tramadolul, piafenul. Ei au ajuns in evidentele spitalului de psihiatrie dupa ce au consumat in jur de 7-9 astfel de pastile pe zi. Batrana de 82 de ani figureaza ca si toxicoman dupa ce a luat antalgice vreme indelungata. „O batrana de la tara, de exemplu, daca a luat tramadol de la farmacie pentru dureri de cap pentru ca i-a dat medicul de familie, ea a vazut ca ii trece durerea de cap, dar ii dadea si o stare de bine. Si tot luand, ajungea la 7-9 pe zi, nestiind ca are in continut si un derivat de morfina”, a declarat medicul Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie.

Zeci de consumatori de droguri de risc

In primul trimestru al anului in curs au fost diagnosticate 38 de persoane consumatoare de substante psihoactive, respectiv tranchilizante, 22 de persoane de droguri de risc, in aceasta categorie incadrandu-se plantele etnobotanice si o persoana consumatoare de droguri de mare risc. Valul dependentilor de drog a fost in primavara, atunci cand statul a interzis consumul de etnobotanice. „Cei mai multi vin cu amestecuri de substante psiho-active si alcool. Chiar si cei cu etnobotanicele asociaza substanta cu alcool. Atunci cand s-au interzis etnobotanicele au fost grupuri de tineri la noi. Pana s-a reglat piata neagra ei au intrat in sevraj”, a mai spus medicul Vlad. In trimestrul al doilea au fost luati in evidenta aproape 70 de consumatori de droguri.

„Devin dependenti fara sa stie. Ajung in aceasta stare inconstient, cu medicamente la care au acces pe cale legala, dar care trebuie date pe doze rezonabile. Am mai avut un caz, cand pacientul lua chiar 24 de pastile de tramadol pe zi”, medic Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie

Suplimentari de bilete in statiuni pentru pensionari
Pensionarii botosaneni dependenti se pot recrea in statiuni, cu bilete la pret redus in ultime luni ale anului. Casa Judeteana de Pensii (CJP) a distribuit, in aceste zile, bilete de tratament pentru a doua jumatate a seriei a VIII-a din an, cu plecare in statiuni pe 19 septembrie. Pentru aceasta serie au fost alocate 291 de bilete, pensionarii si asiguratii botosaneni care au depus cerere si se aflau pe listele de repartitie ridicand tichetele. Din datele prezentate de Ioan Buzila, director executiv adjunct al CJP, reluarea eliberarii de bilete a avut loc din aceasta luna, in prima serie beneficiind de acestea 339 de persoane. „In prima jumatate a acestei luni au fost repartizate judetului Botosani 283 de bilete, la care s-au mai adaugat alte 56 de bilete, suplimentar. Pentru seria a IX-a, ce incepe de pe 19 septembrie, sunt alocate 291 de bilete”, a spus Ioan Buzila.

evenimentuldebotosani.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ