spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
27-feb.-2024

Judetul Vaslui, tranzitat de un utilaj agabaritic(foto-video)

- Advertisement -

Transportul agabaritic care, luni searã, a creat tensiuni la Dumesti, oamenii crezând cã este destinat sondei de la Pungesti, blocând temporar drumul, îsi continuã deplasarea pe teritoriul judetului Vaslui, în directia Galati. Asearã, rezervorul a tranzitat, pe strada Traian, municipiul Vaslui, însotit de un convoi format din masini de politie, dar si alte vehicule care vegheazã la buna trecere a mastodontului. Rezervorul gigant, apartinând firmei SC Felbermayr România SRL a plecat din Bucuresti, dar a fost aleasã ruta ocolitoare prin Roman – Vaslui, datoritã faptului cã podul peste râul Siret este în reabilitare. Transportul ar fi trebui sã aibã loc în perioada 14 – 28 februarie, dar a fost amânat din cauza vremii nefavorabile.

Rezervorul care a creat luni seara animozitate în comuna Dumesti îsi continuã drumul. Atunci, circa 100 de oameni au iesit în stradã pentru a bloca transportul, unii dintre ei crezând cã este destinat sondei care urmeazã sã exploreze zãcãmântul de gaze de sist de la Pungesti, altii vociferând din cauzã cã rezervorul a rupt crengi din nucii de pe marginea drumului. Au fost înregistrate si pagube colaterale, cu toate cã lucrãtorii care însotesc transportul au fãcut tot posibilul sã evite copacii si cablurile care traverseazã drumul national, cabluri în special de telefonie, internet sau telecabru având de suferit, pe lângã faptul cã, în urma convoiului, soseaua era acoperitã de crengile copacilor, în special nuci, de pe marginea drumului. Dupã ce, în cursul diminetii, transportul agabaritic care, în aceste zile, tranziteazã judetul Vaslui în directia Galati a poposit la intrarea dinspre Negresti în satul Cãntãlãresti, comuna Stefan cel Mare, acesta si-a reluat ieri parcursul, începând de la orele 16.00. Rezervorul, în greutate de 94 tone, având o înãltime de 5,40 m, lãtime 7,20 m si o lungime de 31,00 m va tranzita în aceastã dupã-amiazã municipiul Vaslui pe strada Traian, în directia Crasna – Bârlad. A fost aleasã ruta cea mai directã, în locul variantei ocolitoare prin suburbia Rediu tocmai pentru a nu bloca timp îndelungat traficul în zonã. Aviz soferilor din municipiul Vaslui care ar putea întâmpina greutãti în trafic în zona Traian din cauza mãrimii rezervorului. Transportul este însotit de vehicule rutiere, dar si de alte vehicule având rol în degajarea de pe calea carosabilã a eventualelor blocaje, constând în cabluri de curent, telefonie, internet sau telecablu. “Având în vedere cã acest transport va ocupa întreaga parte carosabilã, rugãm participantii la trafic sã respecte indicatiile reprezentantilor Politiei Rutiere, astfel încât sã nu se producã blocaje în trafic si, în mãsura în care este posibil, sã evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul”, este apelul reprezentantilor CNADR. Convoiul, având autorizatie eliberatã din partea CNADR, a plecat din Bucuresti, având ca destinatie combinatul de la Galati, dar, din cauzã cã podul peste râul Siret este în reparatii, a trebuit sã adopte o rutã ocolitoare, prin Adjud, Roman, Vaslui, Bârlad. Initial, utilajul agabaritic apartinând firmei SC Felbermayr România SRL ar fi trebuit sã se deplaseze în perioada 14 – 28 februarie, dar a fost amânat din cauza vremii nefavorabile. Conform autorizatiei primite de la CNADR, transportul se va desfãsura etapizat, în special dupãamiaza si noaptea, cu întreruperea temporarã a circulatiei rutiere.

Mastodontul pe roti se apropie de Vaslui

UPDATE, ora 15:30

Dupã ce, în cursul diminetii, transportul agabaritic care, în aceste zile, tranziteazã judetul Vaslui în directia Galati a poposit la intrarea dinspre Negresti în satul Cãntãlãresti, comuna Stefan cel Mare, acesta îsi va relua parcursul, începând de la orele 16.00. Rezervorul, în greutate de 94 tone, având o înãltime de 5,40 m, lãtime 7,20 m si o lungime de 31,00 m va tranzita în aceastã dupã-amiazã municipiul Vaslui pe strada Traian, în directia Crasna – Bârlad. A fost aleasã ruta cea mai directã, în locul variantei ocolitoare prin suburbia Rediu tocmai pentru a nu bloca timp îndelungat traficul în zonã. Aviz soferilor din municipiul Vaslui care ar putea întâmpina greutãti în trafic în zona Traian din cauza mãrimii rezervorului. Transportul este însotit de vehicule rutiere, dar si de alte vehicule având rol în degajarea de pe calea carosabilã a eventualelor blocaje, constând în cabluri de curent, telefonie, internet sau telecablu. “Având în vedere cã acest transport va ocupa întreaga parte carosabilã, rugãm participantii la trafic sã respecte indicatiile reprezentantilor Politiei Rutiere, astfel încât sã nu se producã blocaje în trafic si, în mãsura în care este posibil, sã evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul”, este apelul reprezentantilor CNADR.

UPDATE, ora 13.00:

Mastodontul pe roti se apropie de Vaslui

Transportul agabaritc care a bulversat traficul auto pe drumul DN 15D (Roman -Vaslui) a ajuns în comuna Stefan cel Mare. „Camioanele sunt stationate la intrarea în comunã. Nu stiu când vor pleca, probabil au un orar bine stabilit. Nu cred cã vor fi probleme, la noi soseaua este una mai latã”, a declarat Mihai Moraru, primarul comunei. Purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui ne-a confirmat cã acest transport se îndreaptã cãtre Galati si cã este stationat la 15 Km de Vaslui, pânã la ora 16.00. Asearã zeci de camioane si masini au asteptat ore în sir în spatele mastodontului, care ocupa întreaga sosea.

Transport agabartitic blocat la Dumesti

Avertismen pentru Chevron

VIGILENTI …Un transport agabaritic a fost oprit de locuitorii din comuna Dumesti, care au crezut cã acele masini transportau componente ale sondei care urmeazã sã fie instalate la Pungesti. Hotãrâti, aproape 100 de oameni nu au mai permis utilajelor sã înainteze, solidarizându-se astfel cu pungestenii. A fost nevoie de interventia lui Sorin Popovici, un localnic care este unul din cei mai activi luptãtori împotriva exploarãrii si exploatãrii gazelor de sist, pentru ca oamenii sã se linisteascã. Acesta i-a convins cu greu cã acest transport are altã destinatie, si nu Pungesti. Oamenii se intinseserã deja pe carosabil si i-au fugãrit pe politistii care dirijau traficul. Purtãtorul de cuvânt al Politiei ne-a confirmat cã acest transport special urmeazã sã ajungã la Galati, la combinat si nu are nici o legãturã cu firma Chevron. Nu au fost înregistrate alte incidente, decãt pagubele de rigoare: cabluri electrice si de telefonie smulse si capaci rupti.

De luni de zile, de când firma Chevron a primit ultimele autorizatii de explorare a gazelor de sist în perimetrul Silistea, comuna Pungesti, contestatarii exploatãrii gazelor de sist din întreg judetul sunt în alertã, veghind la aparitia utilajelor de forare. Nu este prima datã când, la anuntul cã un utilaj de mari dimensiuni si-a fãcut aparitia la granitele judetului, protestatarii intrã în alertã, asa cum a fost cazul la protestele din perioada octombrie – noiembrie a anului trecut de la Pungesti. În fapt, ieri a fost vorba de un rezervor de mare capacitate destinat unei firme din judetul Galati, transport care a creat emotii contestatarilor explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice în perimetrul Silistea, comuna Pungesti. Conform purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, Alina Tonicã, „în urma unei cereri, a fost aprobat tranzitul, pe teritoriul judetului Vaslui, a unui transport agabaritic, spre o firmã din Galati. Masini de politie însotesc acest transport, dat fiind gabaritul acestuia, pentru a nu apare probleme în trafic”. Dat fiind mãrimea utilajului care a tranzitat judetul Vaslui, copacii de pe marginea drumului au avut de suferit, în urma transportului rãmânând crengi care ar fi putut bloca drumul, dacã nu erau adunate de cetãtenii din zonã. La intrarea în comuna Dumesti, oamenii s-au revoltat, oprind utilajele respective pentru câteva zeci de minute, „pe bunã dreptate, pentru cã au fãcut multe stricãciuni la copacii de pe marginea drumului. În coloanã era si o masinã apartinând firmei din Mures, a celor care pregãtesc explorarea gazelor de sist de la Pungesti, si care, atunci când au apãrut probleme din partea localnicilor, a fãcut cale întoarsã. Nu au fost alte probleme, coloana de vehicule si-a continuat drumul spre Galati. Totusi, nu putem întelege de ce a fost aleasã aceastã rutã, când la fel de bine se putea merge pe drumurile europene, prin Bacãu si Focsani, cred cã, de fapt, s-a testat vigilenta cetãtenilor care sunt împotriva exploatãrii gazelor de sist”, a declarat Sorin Popovici, din Dumesti, presedintele asociatiei apicultorilor din zonã, îngrijorat de efectele exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice asupra mediului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.