spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

Transporturi-fantomã, la Vaslui (video)

- Advertisement -

Tigari de 60 de miliarde, cautate de politisti

ILEGAL Sub ochii autoritãtilor din judet, fabricantii de tigãri de la Top System Tobacco au efectuat, numai în octombrie a.c., opt transporturi ilegale de tigãri, în valoare de peste 60 miliarde lei vechi. Politistii, împreunã cu inspectorii de la Directia Judeteanã pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Vaslui, încearcã sã afle cum a fost posibil sã disparã o asemenea cantitate de tigãri, fãrã ca autoritãtile sã se sesizeze. Dupã închiderea fabricii de la Vaslui, care a produs, la prima vedere, un prejudiciu estimat la 20 miliarde lei vechi, au iesit la ivealã o serie de amãnunte care pot stabili conexiunile unei afaceri evazioniste de proportii. Uimite, autoritãtile aflã abia acum cã fabrica de la Vaslui, din sediul fostei firme Nadin Conf, a mai functionat cu aceeasi “regie” si la Moldova Nouã, în judetul Caras-Severin. Fabrica de acolo a fost închisã cu douã luni înaintea pornirii instalatiilor din Vaslui, ceea ce poate însemna cã echipamentele au fost aduse pe o filierã necunoscutã, din sud-vestul României.

La Vaslui, fabrica de tigarete Top System Tobacco a produs un dezastru financiar de proportii. Directia de Finante a judetului pare cea mai afectatã de închiderea instalatiilor, întrucât, lunar, în bugetul de stat intrau în jur de 30-40 de miliarde de lei vechi, mentinând Finantele din Vaslui printre unitãtile cu cele mai bune încasãri la nivel national. La un prim calcul, prejudiciul produs de Top System Tobacco la bugetul de stat depãseste 20 de miliarde lei vechi, însã surprizele nu se opresc aici. Verificând documentele gãsite pe filiera de distributie, s-a aflat cã au mai fost opt transporturi de tigãri în octombrie, în valoare de peste 60 miliarde de lei vechi, despre care nu sunt informatii prea multe. Se cautã toate documentele transporturilor, însã sunt slabe sperante ca adevãrul sã iasã prea repede la ivealã. Se bãnuieste cã, de fapt, patronii de la Top System Tobacco au folosit aceeasi metodã ca în cazul descoperit la Vrancea, adicã jumãtate de masinã era umplutã cu tigãri “legale”, în timp ce cealaltã jumãtate era plinã de tigãri fãrã timbre sau cu timbre false.

Paralelã cu cazul de la Moldova Nouã

Faptul cã muncitorii folositi la producerea de tigarete erau adusi în mare secret tocmai de la Moldova Nouã, din judetul Caras Severin, a atras atentia Politiei si serviciilor speciale. Existã bãnuiala cã personajele implicate în afacerea de la Vaslui ar fi aceleasi cu cele care au deschis o afacere falimentarã în orasul din sud-vestul tãrii, iar muncitorii erau cei care lucraserã si în fabrica de la Moldova Nouã. Fabrica din Caras-Severin a fost închisã în februarie a.c., iar în aprilie, în mod ciudat, a început productia la fabrica din Vaslui. Sã fi fost simplã întâmplare sau actiunea este atât de bine pusã la punct de persoane implicate în actiuni evazioniste de proportii? Se prea poate ca producãtorul tigaretelor Roxboro si Army sã fie iordanianul Mu Taz Hasan Mohammad Quanou, din Amman, cel care a condus fabrica de la Moldova Nouã, însã acest lucru urmeazã a fi stabilit de organele de anchetã. Interesant este cã, în octombrie, sigiliile de pe fabrica de la Moldova Nouã au fost rupte si din incinta unitãtii sute de mii de pachete de tigãri timbrate, plus 550.000 de timbre, în valoare de 12 milioane de lei. S-a descoperit cã au fost sustrase 450.000 de pachete de tigãri, care au fost înlocuite cu tigãri false, alcãtuite numai din filtru, fãrã tutun. Conducerea fabricii de la Moldova Nouã a solicitat prezenta inspectorilor vamali, pentru a asista la distrugerea acestor pachete, pretinzând cã sunt neconforme cu normele europene si cã doresc sã le ardã. Probabil, în momentul respectiv, tigãrile fuseserã aduse pe furis la fabrica din Vaslui, sustin surse judiciare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.