1.9 C
Vaslui
29-mart.-2023

Transurb rămâne, în continuare, fără Consiliu de Administrație după ce majoritatea PNL-USR și-a dat cu stângul în dreptul

- Advertisement -
PREA PUȚIN… Comisia de numărare a voturilor a constatat că patru dintre cei 12 candidați s-au bucurat atât de susținerea liberalilor cât și a usr-iștilor, însă cu toate acestea nu a fost de ajuns. Lipsa unui consilier PNL de la ședință a făcut ca proiectul să pice.

AMATORISM… Pus pe ordinea de zi în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Vaslui, proiectul de hotărâre privind desemnarea administratorilor provizorii la Transurb a picat după ce majoritatea PNL-USR nu a reușit să strângă numărul suficient de voturi. Propus spre adoptare chiar de liberali, proiectul a stârnit dezbateri aprinse, care s-au întins pe parcursul a trei ore. Social-democrații au tras din toate pozițiile în adversari, invocând tot felul de motive mai mult sau mai puțin pertinente, de la apartenența politică a candidaților, până la informații “scurse” din primărie, care ar avantaja persoane apropiate anumitor partide. În primă fază, nemulțumirile consilierilor PSD au pornit de la faptul că anunțul privind organizarea acestui concurs a fost valabil doar două zile, vineri, 6 mai, și luni, 9 mai. Deși perioada a fost scurtă, nu mai puțin de 11 candidați reușiseră să-și depună dosarele până ieri dimineață, al 12-lea candidat înscriindu-se în cursă cu câteva minute înainte ca ședința de Consiliu Local să înceapă. Faptul că majoritatea candidaților și-au scos cazierul judiciar, necesar la dosar, înainte ca anunțul de angajare să fie făcut public, l-a făcut pe consilierul Alexandru Barbu să considere că acest concurs este unul aranjat pentru oamenii de partid apropiați PNL și USR. Colegul său de partid, Leonard Negruți, dar și primarul Vasile Pavăl au ridicat o altă problemă, solicitând criterii clare de selectare a celor mai potriviți candidați pentru aceste funcții, în așa fel încât niciuna dintre persoanele respinse să nu poată avea câștig de cauză în instanță. Cu Ordonanța 109, privind Guvernanța Corporativă, în față, liberalii și usr-iștii au știut cum să se eschiveze de atacurile social-democraților, însă corabia li s-a scufundat în momentul votului, unul dintre consilierii PNL absentând de la ședință. Cu 11 voturi “pentru” și 11 abțineri, proiectul de hotărâre nu a fost adoptat, astfel că societatea Transurb va mai rămâne pentru o perioadă fără Consiliu de Administrație.

Cei 12 candidați care s-au înscris pentru cele cinci posturi de membri ai Consiliului de Administrație al societății Transurb au fost Dumitru Rășcanu, directorul general al unei societăți comerciale, Jinga Lucian Cristinel, ultima dată angajat al unei bănci, Hosofschi Angel, administrator service, Moldoveanu Ioan Alin, reprezentant comercial, Marin Mihail Laurențiu, manager complex comercial, Butnaru Liviu, inginer auto, Apostu Mihaela, sef șerviciu financiar-contabil, Alexandru Violeta Camelia, avocat, Sîrbu Florin, directorul Centrului de Afaceri, Aprodu Cătălin, șef stație CFR, Avram Rusu Gică, director economic al unei societăți comericiale și Mihai Marian, economist la mai multe societăți comerciale.

Vasile Pavăl: “E firesc să ne întrebăm cum vor fi ei aleși”

După ce propunerea sa de prelungire mandatelor foștilor membri CA a fost respinsă în ședința de Consiliu Local din 19 aprilie, primarul Vasile Pavăl a cerut ieri consilierilor de la PNL și USR să specifice care sunt criteriile după care vor fi aleși cei cinci membri din lista de 12 candidați. “Instituția primarului a avut o opțiune care nu a fost agreată de Consiliul Local, motiv pentru care s-a trecut la faza următoare, alegerea unui Consiliu de Administrație provizoriu. Nimic nou sub soare, e normal, e firesc. Problema pe care am ridicat-o și pe care v-am rugat să o aveți în vedere este succesiunea actelor normative care trebuie legiferate de dumneavoastră, pentru a nu fi niciun dubiu cu privire la acest demers. Am întrebat și eu cum vor fi aleși acești administratori provizorii? Cum vor fi selectați cei cinci administratori provizorii din acea listă de 12 candidați, pentru că în Ordonanța 109 privind Guvernanța Corporativă se specifică foarte clar că ei trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Eu nu am avut timp să studiez toate cele 12 dosare ale candidaților și cred că nici dumneavoastră nu ați avut, așa încât azi, la această oră, să putem spune cine îndeplinește aceste criterii și cine nu. Vă reamintesc că aceste dosare au fost depuse la registratura Primăriei în ultimul moment. Aici e marea întrebare, dacă erau cinci care îndeplineau criteriile mergeam cu ei înainte, nu mai era nevoie de vot, dar ce ne facem că sunt 12 candidați? E firesc să ne întrebăm cum vor fi ei aleși pentru a nu ne trezi apoi în situația ca doi, trei sau chiar cei șapte candidați care vor fi respinși să depună contestație și ceară explicații de ce au fost dați la o parte? Trebuie să luăm hotărâri în conformitate cu legea, ca apoi să nu ne trezim cu ele întoarse de la Prefectură”, a atras atenția edilul municipiului Vaslui. Viceprimarul Lucian Braniște a subliniat faptul că niciodată nu se ajungea în situația ca legislativul local să desemneze membrii unui Consiliu de Administrație dacă proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei de selecție și evaluare nu era întors de Instituția Prefectului. “Ne aflăm în situația în care nu ne-am dorit să fim în nicio secundă. Suntem în faza de a nu avea comisia de selecție sub nicio formă a ei de funcționare. Dacă exista această comisie, Consiliul Local Vaslui nu se mai afla în situația de a face aceste analize de dosar și nominalizări. Dar, din păcate, ne aflăm în acest moment și trebuie să facem ceva pentru a debloca situația de la Transurb. Cred că găsim înțelegere cu toții să putem ieși din acest impas, pentru a nu ne asuma pe o perioadă atât de lungă lipsa conducerii la operatorul de transport.”

“Ne-am săturat de incompetența celor care au condus această societate”

În stilul deja caracteristic, consilierul Loenard Negruți a lansat o serie de atacuri la persoană, țintele preferate fiind cei doi viceprimari ai municipiului Vaslui. “Am crezut că ați uitat de mine (n.r. adresându-se președintelui de ședință, care i-a dat cuvântul) că deja mă plictisisem de aburelile pe care le înșira acolo domnul Braniște. Cred că la bibliografia dumnealui mai lipsea Petre Ispirescu cu Basme pentru a putea avea cadrul legal pentru ceea ce vreți să faceți astăzi. Prioritar era să vă ocupați de acea comisie de analiză și selecție, nu să aruncați în derizoriu acea perioadă de doar două zile în care candidații și-au putut depune dosarele. Așa cum a spus și domnul primar, vă întreb și eu, pe baza a ce criterii pot eu, consilierul Negruți Leonard, să fac distincție între cei 12 candidați? E strigător la cer! Am zis că renunț la cuvântul incompetenți, dar se pare că vă dezlipiți foarte greu de el pentru că de asta dați dovadă”. Acesta a primit un răspuns pe măsură din partea liberalului Mitică Jora, care a reclamat secretomania cu care aparatul de specialitate al primarului a tratat subiectul Transurb. “Ca și o mențiune cu caracter general, pentru că nu vreau să intru în niciun fel de polemică, vă reamintesc că și la ședința din data de 19 aprilie am atras atenția cu privire la această comisie de evaluare de evaluare și selecție. În momentul în care s-au depus solicitări de prelungire a mandatelor foștilor membri CA trebuia să ni se aducă și nou la cunoștință de către Departamentul de Guvernanță Corporativă, trebuia să fim informați că proiectul de hotătâre privind alcătuirea acelei comisii nu a primit viza de legalitate. Atât timp cât informațiile sunt ținute sub preș, acesta este rezultatul, domnule primar, dragi colegi! Nu mai clamați că noi, cei de la PNL, suntem cei răi și nu vrem să ieșim din această situație. Noi vrem, dar ne-am și săturat, în același timp, de incompetența celor care au condus timp de mulți ani această societate. Despre asta e vorba, ne-am săturat de incompetența acelor oameni!”.

Majoritatea candidaților și-au scos cazierele judiciare înainte ca posturile să fie scoase la concurs

Consilierul Alexandru Barbu a atras atenția asupra faptului că în ultima perioadă, mai multe proiecte de hotărâre au fost ori întoarse de Prefectură, ori contestate în instanță, ceea ce nu s-a întâmplat și în legislatura trecută. “Avem 12 candidați care și-au depus intenția în scris de a deveni administratori provizorii. Vor exista, cu siguranță, cinci persoane pe care noi azi le vom propune ca administratori provizorii. Dacă o singură persoană din cele șapte va depune constație, e posibil ca instanța să o așeze în locul în care i se cuvine. Cei cinci desemnați de noi vor lua decizii care vor duce societatea pe o anumită traiectorie. Ce se întâmplă dacă cei unul din cei șapte candidați respinși se adresează instanței, iar apoi va bloca toată activitatea la Transurb? Ne dorim să avem o conducere funcțională, cu puteri depline, la Transurb. Dar în același timp nu ne mai dorim să apărem ca ultimul UAT din această țară căreia i se tot resping pe banda rulantă hotărârile de Consiliu Local de către Instituția Prefectului. E ca și cum noi nu am fi profesioniști aici, ne facem de râs. Sunt consilier local din 2016, dar eu n-am mai văzut așa ceva, ca hotărâri ale Consiliului Local să fie respinse de Instituția Prefectului! Au fost respinse pentru că s-a încălcat legea. Noi dorim ca astăzi, prin tot ceeea ce facem, să nu încălcăm nici măcar o virgulă din lege pentru ca pe viitor, hotărârile să nu mai poată fi atacate”. Acesta a primit asigurări din partea viceprimarului Cătălin Mîndru că proiectul de hotărâre propus ieri spre a fi votat respectă Ordonanța 109 privind Guvernanța Corporativă. “În legătură cu legalitatea acestui demers, vreau să precizez faptul că toate elementele care compun acel anunț fac parte din Ordonanța 109 privind Guvernanța Corporativă. Și mă refer aici la termenul în care ne aflăm acum, de 45 de zile, este prevăzut acolo, formatul acestui Consiliu de Administrație, de asemenea este prevăzut acolo, vechimea și evident, nevoia cazierului judiciar. Cu privire la nominalizarea pe care noi o vom face, trebuie avut în vedere faptul că ne-a fost prezentată o listă cu toți cei care și-au depus intenția scrisă până la această oră, avem acces la anumite informații despre fiecare candidat. Vom consulta din nou aceste documente, urmând să ne asumăm decizia politică de a selecta în funcție de criteriile pe care le avem” a precizat liderul de grup al USR. Nemulțumit de răspunsul primit, social-democratul Alexandru Barbu a mai băgat un cartuș pe țeavă, lăsând să se înțeleagă că o parte dintre candidați ar fi știut de organizarea acestui concurs înainte ca anunțul să fie făcut public. “ Domnule secretar, când a fost lansat public anunțul pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație provizoriu? În ce dată? Pe data de 6 mai? Și atunci de unde știa domnul Avram Rusu Gică că trebuie să-și școată cazierul judiciar de pe data de 2 mai? De unde știa doamna Alexandru Violeta să-și scoată cazierul de pe data de 4 mai dacă anunțul a fost făcut public în data de 6 mai? Domnul Butnaru Liviu și-a scos cazierul din data de 14 aprilie. De unde știa dumnealui că pe 6 mai va fi scos un anunț de selecție a candidaților? I-a spus cineva din exterior? Dumneavostră v-ați scos acest cazier doar așa, să-l aveți în buzunar în caz de e nevoie de el? Eu știam că acest document se scoate când ești sigur că ai nevoie de el, pentru că expiră după un anumit timp. Eu nu am cunoscut pe nimeni care să-și scoată cazier judiciar doar pentru a-l ține în portofel. De unde știa domnul Avram Rusu Gică pe data de 2 mai că îi trebuie cazier pentru angajare, dacă anunțul a fost făcut public patru zile mai târziu? Și domnul Rășcanu Dumitru știa de pe data de 3 mai că în data de 6 mai Primăria Vaslui va scoate la concurs aceste posturi de administratori provizorii! De unde aveau acești oameni astfel de informații?” i-a întrebat consilierul PSD pe colegii de la PNL-USR. Răspunsul a fost dat, și de această dată, de liberalul Mitică Jora. “În momentul în care sunt 12 dosare depuse, e clar că există un interes crescut pentru societatea Transurb. Noi am discutat în data de 19 aprilie, am și transmis în cadrul acelei ședințe că urmează să demarăm o procedură de identificare a acelor membri provizorii. Niște oameni au arătat interes pentru aceste funcții, cu respectarea criteriilor specificate în Ordonanța 109, pe care nu o descoperim noi acum.”

După trei ore de discuții, proiectul a picat

Deși proiectul de hotărâre de ieri trebuia să fie doar o simplă formalitate pentru majoritatea PNL-USR, lucrurile nu au stat deloc așa și asta pentru că unul dintre consilierii liberali a lipsit de la ședință. Astfel, din cei 15 consilieri prezenți în sală, doar 11 au votat. Cei trei consilieri PSD împreună cu consilierul ALDE s-au abținut de la vot. În urma numărării voturilor s-a constatat următorul rezultat: Dumitru Rășcanu- 4 voturi pentru; Jinga Lucian Cristinel – 0 voturi; Hosofschi Angel – 11 voturi; Moldoveanu Ioan Alin – 11 voturi; Marin Mihail Laurentiu – 0 voturi; Butnaru Liviu – 0 voturi Apostu Mihaela- 0 voturi; Alexandru Violeta Camelia – 11 voturi; Sîrbu Florin – 0 voturi; Aprodu Cătălin – 7 voturi, Avram Rusu Gică – 11 voturi; Mihai Marian – 0 voturi. Imediat după anunțarea rezultatului, avocatul Ioan Mancaș l-a întrebat pe președintele de ședință dacă nu cumva viitorii membri ai CA aveau nevoie de 12 voturi exprimate pentru validare? “Trebuie 12 voturi pentru validarea proiectului de hotărâe, nu pentru validarea persoanelor înscrise pe listă. Nu se specifică nicăieri un număr minim de voturi pe care un candidat trebuie să-l obțină. Numărul de minim 12 voturi este necesar pentru validarea hotărârii, în ansamblu” i-a răspuns Sorin Radu, președintele de ședință. Acesta nu a făcut decât să amâne pentru câteva secunde un deznodământ pe care nimeni nu-l vedea la orizont, având în vedere că PNL și USR au majoritatea în Consiliul Local. Cum un consilier liberal a lipsit de la ședință, proiectul de hotărâre a strâns doar 11 voturi “pentru” și 11 abțineri, fiind respins. Rar s-a întâmplat în Consiliul Local Vaslui ca o majoritate care propune un proiect de hotărâre să nu reușească să-l treacă pentru că nu a fost capabilă să strângă suficiente voturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.