spot_imgspot_img
27 C
Vaslui
16-apr.-2024

Transurb Vaslui, obligată de Curtea de Apel Iași să reangajeze un șofer pe care l-a concediat

- Advertisement -
SANCȚIONAT… Un șofer de la Transurb a fost concediat pentru că a refuzat că vândă bilete călătorilor, să constituie o garanție, dar și să ocupe un alt post în cadrul societății de transport public local. Curtea de Apel a dispus reangajarea lui, dând dreptate Sindicatului

DECIZIE… Societatea de transport public local Transurb este obligată să reangajeze un șofer pe care l-a concediat în urmă cu aproape un an de zile. Bărbatul a refuzat să vândă bilete călătorilor, dar și să constituie o garanție în numerar, mai exact, să dea societății o sumă de bani drept garanție că nu fuge cu încasările. Salariatul avea ca atribuție de serviciu, stabilită prin fișa postului, preluarea gestiunii de bilete și vânzarea lor către călători. Ținând seama de refuzul salariatului de a constitui garanția materială prin semnarea unui contract de garanție, se impune trecerea salariatului pe o funcție vacantă care nu presupune constituirea garanției”, se arată în decizia societății Transurb. Pentru că șoferul a refuzat, apoi, să ocupe un alt post, a fost concediat, iar apoi a fost nevoit să conteste în instanță decizia de demitere. A pierdut la Tribunalul Vaslui, însă Curtea de Apel a întors hotărârea și i-a dat dreptate. “Admite contestația formulată de contestator în contradictoriu cu intimata S.C Transurb S.A. Vaslui. Anulează decizia nr. 63/24.09.2021 emisă de intimată. Obliga intimata la reintegrarea contestatorului pe funcția deținută anterior emiterii deciziei contestate”, se arată în decizia Curții de Apel Iași. De asemenea, instanța a obligat societatea Transurb să îi plătească șoferului “o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul dacă nu ar fi fost concediat, începând cu data de 27.09.2021 și până la data reintegrării efective”.

Societatea Transurb a invocat două sentințe civile potrivit cărora șoferul în cauză era obligat să preia gestiunea de bilete pentru a le vinde călătorilor, una pronunțată de Tribunalul Vaslui, iar cealaltă, de Curtea de Apel Iași. “Ținând seama de refuzul salariatului de a constitui garanția materială prin semnarea unui contract de garanție, se impune trecerea salariatului pe o funcție vacantă care nu presupune constituirea garanției. Prin Notificarea de preaviz din 24.08.2021, i-a fost prezentată oferta de a ocupa un loc de muncă vacant care corespunde pregătirii lui profesionale și care nu presupune constituirea garanției materiale. Astfel, salariatului i-a fost propus postul de spălător vehicule. Salariatului i-a fost acordat un preaviz de 20 de zile lucrătoare, în perioada 24.08.2021-24.09.2021. Prin procesul verbal de audiere, precum și prin adresa din 24.09.2021, salariatul și-a exprimat refuzul de a ocupa postul vacant de spălător autovehicule. Refuzul salariatului de a constitui garanția materială, precum și refuzul acestuia de a ocupa un post vacant constituie motiv de concediere prevăzut de dispozitiile art. 21 din Legea 22/1969”, se arată în decizia de sancționare a angajatului Transurb.

Transurb trebuie să îi plătească angajatului nu doar salariile pentru perioada în care a fost concediat, ci și cheltuielile de judecată

Șoferul și-a căutat dreptatea în instanță, a contestat decizia la Tribunalul Vaslui, iar prima soluție nu a fost deloc în favoarea lui. Judecătorii vasluieni a respins contestația ca fiind neîntemeiată. Procesul a mers, însă, mai departe, la Curtea de Apel din Iași, acolo unde magistrații au văzut altfel lucrurile. Ei au hotărât că șoferul este îndreptățit să refuze gestiunea de bilete și constituirea garanției în numerar. “Admite apelul formulat de către contestatorul Maxim Daniel împotriva sentinței civile nr. 189/10.02.2022 pronunțată de Tribunalul Vaslui, sentință pe care o schimbă. Admite contestația formulată de contestatorul Maxim Daniel în contradictoriu cu intimata S.C Transurb S.A. Vaslui. Anulează decizia nr. 63/24.09.2021 emisă de intimată. Obligă intimata la reintegrarea contestatorului pe funcția deținută anterior emiterii deciziei contestate”, se arată în decizia Curții de Apel. De asemenea, judecătorii au obligat societatea să îi ofere șoferului o “despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul dacă nu ar fi fost concediat, începând cu data de 27.09.2021 și până la data reintegrării efective. Respinge cererea contestatorului de obligare a intimatei la plata de daune morale. Obligă pe intimata S.C Transurb S.A. să plătească apelantului Maxim Daniel suma de 2000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel. Definitivă. Pronunțată astăzi, 15.06.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se mai arată în decizia Curții de Apel Iași.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Felicitări judecătorilor de la Iași, au gândit cu sufletul, cum sa dai un om afara când te plângi de forță de muncă calificată.
    Sigur șoferul nu era deacird cu golănie lor de accei l-au mazilit.
    Director jegos!

  2. Este un adevarat cerc vicios: datorita unor privati care si-au batut joc de angajati, legislatia este foarte dura cu angajatorii. Dar acum, efectiv este greu sa scapi de nebuni, alcoolici si mofturosi…..

  3. Judecatori de la Tribunalul Vaslui se pare ca nu au habar de litigiile de muncă, cum sa dai un om afară ca ești tu director cu nebuneasca, acum sa plătească prostia din director sau șă-și dea demisia pentru abuzul făcut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.