22 C
Vaslui
02-iul.-2022

Transurb Vaslui vrea scumpească biletele și abonamentele: 2,5 lei – prețul unei călătorii!

PROPUNERE… Prețul unei călătorii cu autobuzul ar putea crește de la 2 lei la 2,5 lei. Propunerea este făcută de conducerea serviciului de transport public local Transurb Vaslui, însă consilierii locali sunt cei care vor hotărî dacă adoptă sau nu majorarea de preț.

MAI MULȚI BANI… Serviciul de transport local Transurb Vaslui pregătește o scumpire a biletelor și a abonamentelor de călătorie. Conducerea societății a înaintat o propunere Consiliului Local Vaslui, potrivit căreia prețul unui bilet cu o călătorie crește de la 2 lei la 2,5 lei. Un abonament pe o linie, cu două călătorii pe zi, valabil o lună de zile, ar putea să coste cu 6 lei mai mult, adică 86 lei. Tot cu 6 lei mai mult vor costa, dacă propunerea va fi adoptată, și abonamentele cu număr nelimitat de călătorii. Cea mai mare creștere ar putea fi înregistrată la prețul abonamentului pe toate liniile: de la 110 lei/lună la 120 lei/lună. Noile tarife au fost aprobate de Consiliul de Administrație al societății, însă ultima decizie va aparție Consiliului Local Vaslui, care va se va întruni în ședință ordinară joi, 31 martie, ora 13:00.

Majorarea de preț era de așteptat, întrucât, în urmă cu aproape două săptămâni, Ministerul Finanțelor a refuzat propunerea transportatorilor de a reduce cota TVA de la 19% la 5% pentru serviciile de transport local și județean. „TVA este prin natura sa o taxă pe consum care trebuie suportată de consumatorul final și care, în consecință, nu poate fi în sarcina furnizorului/prestatorului”, a transmis Ministerul Finanțelor. Cu alte cuvinte, ministerul le-a spus transportatorilor să nu se mai gândească la clienți, pentru că, indiferent de nivelul scumpirilor, călătorii trebuie să suporte cota TVA. Asta deși, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă prin care se permite reducerea cotei TVA de la 19 % la 5% pentru prestatorii de servicii de transport local/judetean de persoane. Transportatorii au cerut, de asemenea, stabilirea unui salariu minim brut de 4000 lei pentru șoferii din cadrul operatorilor de transport și aceleași facilități cu angajații din construcții, însă nici cu această măsură Ministerul Finanțelor nu a fost de acord. Explicația dată arată că nici pe cei din domeniul construcțiilor nu îi așteaptă vremuri bune: „se are în vedere reducerea graduală a stimulentelor fiscale acordate personalului începând cu anul 2025”.

Noua ajustare a tarifelor de călătorie va aduce o creștere a veniturilor societății Transurb cu 28 mii lei/lună

Astfel, noile scumpiri la energie și carburanți trebuie să se regăsească în prețul biletelor de transport. În acest sens, serviciul de transport public local Transurb propune ajustarea tarifelor de călători, ajustare care va aduce o creștere a veniturilor societății Transurb cu 28 mii lei/lună. “Prețurile propuse s-au determinat în funcție de ponderea cheltuielilor pe fiecare categorie de legitimație de călătorie în parte. Luând în calcul aprobarea propunerii de ajustare a prețurilor, SC Transurb SA ar putea înregistra o creștere a veniturilor proprii de aproximativ 28 mii lei/lună, respectiv 250 mii lei pentru perioada de 9 luni, de până la sfârșitul anului 2022”, se arată în adresa transmisă de conducerea societății Transurb Consiliului Local Vaslui. Ultima decizie va aparține însă Consiliului Local Vaslui, care se va întruni în ședință ordinară joi, 31 martie, ora 13:00.

Ultima majorare a prețului biletului de călătorie, în 2018

În raportul anexat proiectului de hotărâre care stabilește noile tarife de călătorie se arată că “ajutarea acestora a devenit necesară odată cu creșterea semnificativă a prețului motorinei în ultima perioadă, cât și a salariului de bază minim brut pe economie, începând cu 01.01.2022. De asemenea, au suferit creșteri importante și o serie de alte cheltuieli și materiale necesare activității desfășurate, cheltuieli cu întreținerea, reparațiile și piesele de schimb pentru mijloacele de transport în comun, energia electrică și gazele naturale au avut, de asemenea, o creștere semnificativă în ultima perioadă. Ultima modificare la prețul biletelor a fost făcută în anul 2012, prin care s-a aprobat prețul de 2 lei/bilet călătorie. Prețul abonamentelor cu 60 călătorii și respectiv 120 călătorii, în valoare de 80 lei/lună, respectiv 94 lei/lună, au fost aprobate prin Hotărâre de Consiliu Local și neajustate din 2018. Prețul abonamentelui cu număr nelimitat de trasee și călătorii în valoare de 110 lei au fost aprobate prin Hotărâre de Consiliu Local și neajustate din 2014. Din aceste considerente, rezultă necesitatea ajustării și actualizării tarifelor de călătorie, ținând cont și de noul context economic”, se arată în raportul anexat proiectului de hotărâre care stabilește noile tarife de călătorie.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here