Trei infirmieri de la Spitalul Judetean Vaslui, trimisi în judecatã pentru purtare abuzivã: au bãtut un pacient pânã l-au lãsat fãrã dinti în gurã

AGRESORI… Trei infirmieri ai sectiei Psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui au fost trimisi în judecatã, pentru purtare abuzivã, dupã ce au bãtut un pacient pânã l-au lãsat fãrã dinti în gurã. Fapta, care s-a petrecut în ianuarie 2019, ne-a fost adusã în atentie de fiica bãrbatului agresat, care la acea vreme ne-a declarat cã tatãl ei era atât de bãtut încât i-a fost imposibil sã-l recunoascã atunci când a a mers în vizitã la el. Victima acestor bãtãusi, un angajat al Primãriei Puscasi a depus imediat plângere la politie, care dupã aproape doi ani au reusit sã finalizeze cercetãrile cu trimiterea agresorilor în judecatã.

A devenit o certitudine cã, la Vaslui, bolnavii internati la Psihiatrie sunt bãtuti de cei care ar trebui sã-i îngrijeascã. Acuzatiile pe care rudele unui pacient le-au adus, în ianuarie 2019, infirmierilor de pe sectia respectivã, au fost confirmate zilele trecute de politistii si procurorii Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, care dupã finalizarea cercetãrilor au trimis în judecatã trei angajati ai Spitalului Judetean Vaslui pentru purtare abuzivã. Cei trei infirmieri sunt acuzati cã l-au bãtut pe bãrbat pânã i-au dat dintii jos din gurã. Fiica pacientului a fost cea care a avut curaj sã povesteascã prin ce a trecut tatãl ei. Iatã ce ne declara aceasta la douã zile dupã ce si-a gãsit pãrintele cu fata tumefiatã. “Eu n-am mai vãzut asa ceva. În halul ãsta sã bati pe cineva, n-am crezut cã se poate întâmpla. Noi l-am internat marti, din cauza unor crize de epilepsie, si de atunci, aproape zilnic, am mers sã-l vizitãm. Miercuri am plecat pe la 5 dupã-amiazã de la el, iar vineri dimineatã, când ne-am dus sã-l vizitãm, am rãmas socati când l-am vãzut. Avea ochii umflati, buza spartã, îi curgea sânge din nas. L-au bãtut pânã l-au lãsat fãrã dinti în gurã. În partea de sus nu mai are niciun dinte, iar în partea de jos îi lipsesc doi dinti”, ne spunea tânãra în urmã cu un an si nouã luni.

“S-a accidentat singur”

Conducerea sectiei în care s-a produs incidentul avea o altã versiune la acea vreme, mult diferitã fatã de cea a rudelor bãrbatului. “Vorbim de un pacient consumator de alcool, cu mai multe internãri în sectia noastrã. El ajunge la noi în stãri de sevraj, asa cum s-a întâmplat si marti. Din cauza lipsei alcoolului, starea lui s-a agravat în sensul cã a început sã fie confuz, sã aibã halucinatii. Joi noaptea, pacientul respectiv a iesit pe hol cu un scaun de plastic în mânã. Am înteles cã un infirmier a vrut sã-l conducã înapoi în salon, dar a fost lovit de mai multe ori cu acel scaun. A venit un alt infirmier, i-au pus mâinile la spate si l-au dus în salon, pentru a fi contentionat (n.r. legat de mâini si de picioare). Din ce mi-au spus infirmierii , am înteles cã în momentul când au ajuns lângã patul lui, tinându-l cu mâinile la spate, pacientul s-a împiedicat si ar fi cãzut cu fata de podea si un infirmier peste el. În urma acestui incident, bãrbatul a suferit un traumatism local, la nivelul ochiului drept. Nici vorbã sã fi rãmas fãrã dinti. Mai multe, despre ce a fost acolo, nu stiu sã vã spun”, afirma seful sectiei de Psihiatrie. Imediat dupã incident managerul unitãtii sanitare a declarat cã în cazul în care vor fi gãsiti vinovati, cei trei infirmieri vor fi demisi. “Nu tolerez astfel de comportamente, sub nicio formã. Dacã se demonstreazã cã, într-adevãr, pacientul a fost bãtut, cei vinovati vor fi dati afarã. Deocamdatã avem cuvântul rudelor pacientului împotriva infirmierilor care lucreazã pe sectia respectivã. Cu sigurantã se va deschide o anchetã, în urma cãreia se va stabili gradul de vinovãtie al fiecãrei pãrti implicate în incident”, a precizat Ana Rinder. Iatã cã dupã aproape doi ani de cercetãri, pe lângã cuvântul pacientului mai avem si concluzia anchetei procurorului de la Parchet de pe lângã Judecãtoria Vaslui, din care rezultã cã infirmierii Vasile Acamenitoae, Alin Beleutã si Costel Nitoi au avut un comportament abuziv fatã de pacient. Cei trei au fost trimisi în judecatã, riscând o amendã sau cel mult o condamnare cu suspendare.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ