Triaj pe bazã de temperaturã a vasluienilor, specialistii spun cã este o mãsurã “pompieristicã”

ALINIEREA… Viata dupã starea de urgentã ne va impune noi reguli pentru a împiedica rãspândirea coronavirusului. Una dintre aceste mãsuri se referã la instalarea termoscanerelor în piete, scoli, institutii publice, cu ajutorul cãrora se mãsoarã temperatura cetãtenilor. Mai multe societãti si institutii din municipiul Vaslui s-au aliniat deja recomandãrilor si filtreazã accesul cetãtenilor în functie de valoarea indicatã de aparat. Specialistii spun însã cã aceste termoscanere au o eficientã scãzutã pentru cã foarte multi infectati sunt asimptomatici.

Reprezentantul României în Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, Alexandru Rafila, a declarat cã mãsurile se vor relaxa progresiv, începând cu 15 mai, dupã analize ce vor fi fãcute la douã sãptãmâni si cã institutiile ar trebui sã îsi achizitioneze termometre de mãsurat temperatura la distantã. “Termoscanere pentru locurile unde sunt multi oameni, dar sunt convins cã la intrarea în institutii, acolo unde nu sunt disponibile, fiecare institutie poate procura termomentre din astea de mãsurat temperatura de la distanta si nu reprezintã o problemã, sunt foarte accesibile, se pot utiliza la scoli, în alte tipuri de spatii si oferã siguranta cã nu intrã persoane bolnave în aceste spatii si dacã sunt bolnave, sunt trimise spre unitãti medicale”, a spus Rafila.

“Mai nou, febra înseamnã automat coronavirus?”

În municipiul Vaslui, mai multe societãti si institutii si-au achizitionat deja termometre de mânã, iar zilele viitoare la fel vor proceda si saloanele de înfrumusetare. Ieri, o vasluiancã a postat un mesaj pe retelele de socializare care a aprins spiritele în mediul online. “Am fost sunatã azi dimineatã de frizerita la care mã tund tot timpul. Mi-a zis cã si-a cumpãrat termometru de mânã cu care va mãsura temperatura tuturor celor care vin la salon. Cei care vor avea temperatura peste 37 de grade Celsius nu vor avea voie sã intre. Mie mi se pare o mãsura excesivã. Mai nou, febra înseamnã automat coronavirus? Voi ce pãrere aveti? a întrebat femeia pe ceilalti internauti. Majoritatea au fost de acord cu decizia proprietarei salonului, însã au fost si persoane care au criticat aceastã mãsurã.

“Mãsura e ‘pompieristicã’, aparatele nu sunt eficiente”

Nu toti specialistii în domeniu împãrtãsesc opiniile doctorului Alexandru Rafila. Medicul Vasile Astãrãstoae, fost presedinte al Colegiului Medicilor din România a declarat cã aceste aparate de mãsurat temperatura nu sunt eficiente în depistarea cazurilor de coronavirus, pentru cã multe cazuri infectate sunt asimptomatice. “Termoscanerul nu vindecã de aceastã boalã si nici mãcar nu identificã persoanele infectate, pentru cã multe sunt asimptomatice. Dar chiar si în cazul unei persoane simptomatice, febra apare abia dupã perioada de incubatie, care poate dura si douã sãptãmâni. În acest timp, cel infectat poate transmite virusul mai departe, fãrã sã stie”. De asemenea, fostul ministru al Sãnãtãtii, Victor Costache, a declarat cã aceste dispozitive nu sunt foarte eficiente în aceastã patologie pentru cã simptomele se manifestã la câteva zile dupã infectare. “Din pãcate, termoscanerele nu sunt foarte eficace. În aceastã infectie cu coronavirus – pacientii sunt afebrili în primele zile si pot avea chiar o formã avansatã. În primele zile pacientii au o formã de pneumonie interstitialã, dar care nu se manifestã clinic. Termoscanerele sunt mai putin eficace ca în alte patologii de acelasi tip. Termoscanerele erau eficace, de exemplu, în SARS”,declara Victor Costache, în urmã cu câteva sãptãmâni.

Cine are peste 37 de grade Celsius nu va fi primit la muncã

OFICIAL…Ludovic Orban a anuntat cã toate companiile si institutiile publice din România vor fi nevoite sã efectueze triajul la locul de muncã, iar angajatii care au temperatura de peste 37 de grade nu vor fi primiti la serviciu. El a declarat cã salariatii care au febrã si eventual alte simptome vor fi supusi testului pentru depistarea noului coronavirus. “Vor fi niste reguli legate de triaj la locul de muncã, în care se va lua temperatura, în mãsura în care companiile, institutiile publice se vor dota cu termometre. De asemenea, vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil, ele nu vor putea sã intre la locul de muncã si vom genera, în functie si de analiza altor simptome, necesitatea diagnosticãrii prin testare”, a afirmat Ludovic Orban.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ