spot_img
29 C
Vaslui
18-iun.-2024
spot_img

Tribunalul Galaţi a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Nati Meir

- Advertisement -

Tribunalul Galaţi a admis cererea de eliberare condiţionată a fostului deputat Nati Meir, judecat pentru pentru trafic de influenţă, cu o condamnare de şapte ani de închisoare într-un alt dosar, însă decizia instanţei nu este definitivă.

Tribunalul Galaţi a dispus că Nati Meir şi fiul său, Or Meir pot fi cercetaţi în libertate. Cei doi nu vor fi însă eliberaţi din arest deoarece decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare, au declarat, miercuri, reprezentanţi ai Tribunalului Galaţi.

Potrivit sentinţei de eliberare, cei doi au interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu şi au mai multe obligaţii legale impuse în astfel de situaţii.

În situaţia în care recursul procurorilor anticorupţie nu va fi admis punerea în libertate a lui Nati Meir şi Or Meir se va face doar dacă nu sunt arestaţi în alte cauze, după cum au dispus judecătorii de la Tribunalul Galaţi.

Dosarul în care s-a dispus eliberarea a fost înregistrat la instanţa gălăţeană în luna iulie a anului trecut, însă până în momentul de faţă cauza nu a fost judecată efectiv, cei doi depunând în repetate rânduri cereri de eliberare sub diverse forme.

Fostul deputat Nati Meir este încarcerat la Penitenciarul Galaţi.

În acest dosar, afllat pe rolul Tribunalului Galaţi, Nati Meir este acuzat alături de fiul lui, Or Meir, de trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, cei doi fiind trimişi în judecată la începutul lunii iunie 2010.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galaţi îl acuză pe Nati Meir că, în cursul anului 2008, în calitate de deputat, a pretins de la o denunţătoare 50.000 euro spunându-i că va interveni pe lângă judecători din Tribunalul Galaţi pentru ca aceştia să dispună eliberarea ei din arest în dosarul în care era judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

De asemenea, în cursul anului 2009 şi în lunile martie-aprilie din 2010, Nati Meir, prin intermediul fiului său, ar fi pretins suma de 65.000 euro de la cinci denunţători, cărora le-a spus că va interveni la magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca aceştia să dispună judecarea lor în libertate şi, ulterior, condamnarea la pedepse cu suspendarea executării, în două dosare în care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, respectiv complicitate la luare de mită.

Nati Meir a fost arestat preventiv în octombrie 2009.

Într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul deputat, în 13 octombrie 2010, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru înşelarea mai multor persoane , cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Instanţa a mai decis ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru opt dintre părţile civile constituite în dosar.

Totodată, potrivit deciziei instanţei, Nati Meir nu mai are dreptul de a fi ales şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, atât pe perioada executării condamnării de şapte ani, cât şi timp de patru ani după ispăşirea pedepsei.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – octombrie 2009, Nati Meir, „profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi de candidat la Preşedinţia României”, i-a indus în eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

Nati Meir mai are o condamnare la patru ani de închisoare într-un alt dosar, pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel.

MEDIAFAX.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.